Noc splněných přání

Noc splněných přání https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526925/bmid_noc-splnenych-prani-655cc74f25e28.jpg 4 14 6

Dejte si pozor na to, co si přejete. Noc splněných přání. Ale ne těch vašich! Nebo ano? Sníte o oběti pro božstvo, o děsivých panenkách nebo svérázném džinovi? Sněte dál a pokračujte tudy ->. 17 nejlepších povídek a 16 ilustrací, které uspěly v soutěži Cancík 2023.

Povídky Literatura česká Příběhy
Vydáno: ekniha , Canc
Originální název:

Noc splněných přání , 2023


více info...

Přidat komentář

LuckaLO
05.04.2024 5 z 5

Velmi zdařilá sbírka povídek, líbily se mi skoro všechny, což se moc často nestává. Nejvíc mě zasáhla povídka Plážový romantismus. Bude to tím, že mám teď život tak trochu podobně a asi si dám radši bacha na to, co si občas přeju. :-)
Skvělá byla byla povídka Kamínek v botě, pobavila. Schrődingerův traktor mě dojal až k slzám, u Když padají hvězdy mi přeběhl mráz po zádech. I ty ostatní byly super.
Jen povídky Hovno a Krystalek Sylva mi přišly zvláštní, nejspíš jsem je nepochopila.

PrincaListicka
28.03.2024 4 z 5

Povídky v tomto sborníku jsou opravdu různorodé, vtipné, veselé, smutné, k zamyšlení nebo se špetkou magie, všechny je však spojuje téma, a sice (jak už název napovídá) noc splněných přání. A jak už bývá mým zvykem, já vám teď představím ty příběhy, které mě nejvíce oslovily.

Na plné čáře u mě vyhrála povídka s názvem Kamínek v botě od Ivany Novákové a Ondřeje Nečase. Její hlavní hrdinka dostane darem lampu, kterou obývá velice svérázná džinka. Musím říct, že jsem se smála od začátku až do konce, několik částí jsem dokonce přítelovi četla nahlas. A má naprosto geniálně zvolený název.

Dalším fantastickým příběhem byla Noční můra Roderika Beka od Emílie Tach. Hlavní hrdina se zde snaží vyřešit případ vraždy pobočníka krále, u jehož těla je nalezena zdánlivě nemá, nevinná dívka, se kterou strávil noc. Tahle povídka mi připadala jako krátké nahlédnutí na mnohem komplexnější svět, který toho má hodně co nabídnout. Kdyby autorka vydala knihu podobného ražení, určitě bych si ji přečetla.

Hodně mě bavil také příběh s názvem Kat odehrávající se v budoucnosti, kde je každá deviace, kterou není možné vyléčit, trestána smrtí. Jenže jak už to tak bývá, zakázané ovoce chutná nejlépe, a proto hlavní hrdina často navštěvuje bar, v němž se nejrůznější lidé tajně odevzdávají nejrůznějším neřestem. Autorce Báře Omnes Urbancové se podařilo stvořit postavy, které byly uvěřitelné, měly jiskru a také hlubší poselství.

Jakožto věrnou fanynku tvorby Rosany Zvelebilové si mě získala i její povídka V zajetí koťátkanů o dvou znepřátelených národech a velekněžce, která potřebuje učinit oběť, aby mohla bohy požádat o splnění přání. Klasicky po Rosanovsku tu máme hlavní mužskou postavu takového roztomilého chcípáčka a celý příběh je trochu ujetý. I tady si myslím, že by stálo za to příběh Koťátkanů a Chrpanů rozvést a napsat o nich třeba celou knihu.

V neposlední řadě zmíním také povídku Dům hraček od Hany Moravčíkové, ze které šel místy až mráz po zádech. Hlavní hrdina je ještě chlapec a nic si nepřeje víc než pocítit lásku svých rodičů, kteří ho zanedbávají. Jenže pak při svých toulkách objeví zvláštní opuštěný dům a v něm prapodivné panenky. Celá záležitost hodně rychle nabere zcela jiný směr a nejednoho čtenáře jistě donutí k zamyšlení.

Za čestnou zmínku pak rozhodně stojí povídka Když padají hvězdy Petry Langové, která čtenářům ukáže, kam až může člověk zajít, když ho sužují výčitky svědomí, a také roztomilý kratičký příběh Krystalku Sylvia od Marie Majky Benešové, který představuje milou tečku za celým tímto povídkovým sborníkem.

Ostatní povídky mi buď tak úplně nesedly svým tématem nebo mi u nich připadalo, že podobné příběhy jsem četla už tisíckrát. Tím rozhodně neříkám, že by byly špatné, jen se zkrátka neprobojovaly mezi ty úplně nejlepší. Celkově bych ale řekla, že tato sbírka patří mezi ty silnější.

Plusové body pak samozřejmě připisuji za pěkné a různorodé ilustrace a také za krátká shrnutí témat jednotlivých povídek na samém začátku knihy, které se při psaní hodnocení opravdu hodí.


kolacky
16.02.2024 4 z 5

Každá jiná, některá super, jiná slabší, ale všechny povídky byly originální. Ilustrace značně zajímavé.

attila1
08.02.2024 3 z 5

Není přání jako přání,pozor na to jak si něco přát. Některé povídky fajn jiné až zas tak moc ne,jak už to u sbírky povídek bývá.

MB008
09.12.2023 4 z 5

Na sbornících je náramné zejména to, že pojí několik naprosto odlišných světů. Každá povídka je jiná, stejně tak se liší i cílové publikum (takže se může stát, že co je pro jednoho nádhera, druhý vidí jako nudu, a co další popíše jako zábavu, jiný popíše jako zbytečnou vulgaritu).

Obohacení povídek o vítězné ilustrace sborníku dodalo šmrnc. Každá z povídek onu No splněných přání vidí jinak a těší mě, že ji mohu mít v knihovně.

Už teď se nemůžu dočkat, s jakým tématem přijde nakladatelství Canc příští rok.

evineckY
06.12.2023 4 z 5

Těšila jsem se na vánoční a fantasy příběhy, no... každý nemůže mít všechno. Některé jsou bizardní, některé vtipné, ale více mi vadí přemíra sprostých slov (zvlášť v jedné).
Jinak na pěkné 4 hvězdy a spokojenost.

Celých 1 705 dní ticha dospělo do svého konce a nastala noc. Noc, ve které se konečně cítil celý, spokojený. A planeta Země ho za jeho návštěvu náležitě obdarovala. Svým vzdušný objetím jeho povrch obohatila o plamínky, které mu vykreslily ocásek, a Sylvia se tak ještě jednou proměnil. Z krystalku šutříkem, z šutříku meteorem a nakonec hvězdou. Sylvia se během toho krátkého objetí stal padající hvězdou, která rozzářila jinak inkoustové nebe, a tomu, kdo ji spatří, dle pověry plní přání.