marhoul marhoul komentáře u knih

☰ menu

Staroslovanské rozprávky Staroslovanské rozprávky Marta Ambrozová

Morena, Živa, Rusalka, Vodník a další ožívají v pohádkách starých Slovanů pro nejmenší. Obsahem i vizuálně moc hezká knížka pro prďolky, s hezkými ilustracemi. Mám takové ráda. Líbí se mi, že pohádky vykreslují běžný život vesničanů v určitých ročních obdobích, jejich povinnosti a zvyky od jara do zimy, vliv na jejich bytí ze strany bohů, milé, příjemné, hezký nápad.

22.02.2023 5 z 5


Po koľajniciach do hlbín Ruska Po koľajniciach do hlbín Ruska Pavol Vitek

Skvělý průvodce cestou, kterou se dlouho nevypravíme. Foto dokumentace, příjemně popsané zážitky pana Vitka a jeho rodiny, stručná historie měst, která navštívili, výborná kniha i pro snílky, kteří rádi cestují prstem po mapě. Dostala se mi do ruky od paní, která absolvovala cestu z Vladivostoku do Moskvy, s několika zastávkami ve vybraných městech, kde trávila se svou společností dvě-tři noci a pak zase skupinka putovala dál... Silné. V kontextu aktuální situace, jako z jiného života. Tahle knížka je sympatická, domnívám se, že dokáže inspirovat a potěšit mnoho lidí, na to se mrkněte.

22.02.2023 5 z 5


Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Tolik pravdy. Nadčasové, mistrovské, těžké, jako život tam.

02.08.2022 5 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Po shlédnutí absolutně unikátního, strhujícího představení Teatro Tatro- Majster a Margaréta v režii Ondreja Spišáka, které vřele doporučuji všem, kteří mají možnost se na něj podívat, vzala jsem do ruky knihu. Dávno jsem nečetla cosi tak čtivého, zábavného, silného. Ke konci první části jsem sice už malinko láteřila, že autorovi ujela malinko grafomanská ruka, ale jakmile sedla Markéta na metlu, vše odpuštěno.

02.08.2022 5 z 5


Kremnickí permoníci Kremnickí permoníci Zuzana Boďová

Hezká knížka pro dětičky, která je, kromě pohádek ověnčena reálnými informacemi z magického, kremnického kraje, čili může být vhodným doplňkem průvodce. Našim dětem se moc líbila. Krásné ilustrace. Zakoupeno v infocentru v Banské Štiavnici, jelikož v Kremnici byla vyprodaná. Díl "Štiavnickí permoníci" byl naopak zakoupen v Kremnici, v Štiavnickém infocentru byl vyprodán. :))) Naštěstí jsou obě krásná města nedaleko od sebe. Obě knížky jsou ozdobou dětské knihovny. Vhodné nejen pro slovenské čtenáře, ale i pro děti české, které s rodinou jezdí poznávat krásy Slovenska. V knížkách je i pexeso. ;)

02.08.2022 5 z 5


Štiavnickí permoníci Štiavnickí permoníci Zuzana Boďová

Hezká knížka pro dětičky, která je, kromě pohádek ověnčena reálnými informacemi z magického, banskoštiavnického kraje, čili může být vhodným doplňkem průvodce. Našim dětem se moc líbila. Krásné ilustrace. Zakoupeno v infocentru v Kremnici, jelikož v Štiavnici byla vyprodaná. Díl "Kremnickí permoníci" byl naopak zakoupen v Banské Štiavnici, v Kremnickém infocentru byl vyprodán. :))) Naštěstí jsou obě krásná města nedaleko od sebe. Obě knížky jsou ozdobou dětské knihovny. Vhodné nejen pro slovenské čtenáře, ale i pro děti české, které s rodinou jezdí poznávat krásy Slovenska. V knížkách je i pexeso. ;)

02.08.2022 5 z 5


Pravopis pro všechny Pravopis pro všechny Erika Hanáčková

Člověk netuší, jak moc neumí česky. :)) Radost do každé knihovny!

03.03.2022 5 z 5


Čeština pro všechny Čeština pro všechny Erika Hanáčková

Knížka zvaná "miláček". Perfektní, sympatický počin pro celou rodinu. Máme i bráchu: Pravopis pro všechny, svižné, lehké, úsměvné, skvěle vymyšlené, paní autorka zasluhuje pochvalu.

03.03.2022 5 z 5


Tej, čo prešla popri mne Tej, čo prešla popri mne Charles Baudelaire

Další šperk na polici z nakladatelství Perfekt, s ilustracemi Kataríny Vavrové. Květy zla a tak dále. Kniha není formátem vhodná do letního, monetovského rána kdesi na louce, je to knižisko veliké, ovšem krásné, s kvalitním překladem "starého Feldeka".

03.03.2022 5 z 5


Zimné rozprávky Zimné rozprávky Dawn Casey

Ježíšek nám ji donesl "v slovenčine", překlepy a chyby jsem nezaregistrovala, zřejmě jsou tedy ve verzi české, dle ohlasů zde. Hodnotím tedy knížku slovenskou a ta se nám moc líbila. I dětem, i dospělým. Nádherné ilustrace, pohádky se nám líbily všechny. Nás dospělé asi nejvíc dostala zimní pohádka japonská, celkově velmi chválím.

03.03.2022 5 z 5


Si palác, kde chcem byť doma Si palác, kde chcem byť doma Valentín Balaša

Poezie 16. století není nic, čím bych se torpidně zaobírala, tato kniha se mi dostala do ruky kvůli ilustracím paní Vavrové, jejíž práce mne okouzlily a Feldekovy překlady básní mě opět zaujaly, oceňuji originalitu počinu, estetické zpracování, knížka mě nečekaně oslovila, ráda se k ní vracím a to se přiznávám bez mučení, že o nějakém maďarsky píšícím současníkovi Shakespeara od Zvolena jsem neměla ani páru. Inu, člověk se stále učí.

03.04.2021 5 z 5


Kytica Kytica Karel Jaromír Erben

Erbenova Kytica ve slovenském překladu Ľubomíra Feldeka a s ilustracemi Kataríny Vavrovej je dech beroucí! Měla jsem obavu, že číst cosi tak notoricky známého v jiném jazyce, přestože blízkém, nebude ono, opak je pravdou! Překlad nemá chybu! Nakladatelství Perfekt mi vyrazilo dech, kniha je to nádherná jak vizuálně, tak obsahem, doporučuji všem milovníkům krásných knih, kousky s ilustracemi Kataríny Vavrovej jsou ozdobou mé knihovny, byl to nádherný dárek.

03.04.2021 5 z 5


Marína Marína Andrej Sládkovič

Vydání z roku 2017, s překrásnými ilustracemi Kataríny Vavrovej, je šperkem každé knihovny. Láskyplná romantická báseň, která českým čtenářům nejspíš moc říkat nebude, ale na Slovensku zastává místo obdobné, jako u nás Máchův Máj. Romantismus, poezie, krása! Za zmínku stojí i Banka lásky, kterou můžete navštívit v Banskej Štiavnici, v rodném domě Maríny. Na to se určitě podívejte a když pojedete kolem, o Sládkovičovi a Maríně se můžete dozvědět z první ruky. ;-)

03.04.2021 5 z 5


Vladař Vladař Christopher John Sansom

Paráda! Tento díl mi ale připadal ještě vybroušenější, než části předchozí. Historická detektivka, vstupenka do ryzího středověku se vším všudy, kterou rozumný člověk rád přijme "pouze" v knižní podobě. (...jestli vyšší moc dá, klidně v podobě filmové, ale v tomto případě bych si stroj času raději odpustila.) Drsné!

05.03.2021 5 z 5


Temný oheň Temný oheň Christopher John Sansom

Úvod malinko rozpačitý, však jakmile se kniha rozběhla, nedalo se ji odložit. Další parádní historická detektivka, mistrné popisy tehdejšího Londýna, životní úrovně, forem trestů, z knihy je cítit zápach žump, hnijících těl vystavených na náměstích či branách pro výstrahu obyvatel, děj briskně klouže po blátě tehdejších ulic, středověk ve své ryzí podobě. V drápech už třímám další volné pokračování, z mé strany chvála!

23.02.2021 5 z 5


Rozpuštění Rozpuštění Christopher John Sansom

Pro mě perfektní historická detektivka z prostředí benediktínského kláštera ( podobnost tématu se Jménem růže se nabízí, ovšem nikterak to románu neubírá) , precizní kombinace zápletky i reálných událostí z časů vlády Jindřicha VIII., výborně mi to sedlo, těším na další volná pokračování z této série.

01.02.2021 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Příběh je zajímavý, je dobře, že o regionu razovitem paní Lednická napsala. My, kteří Ostravu a okolí směrem na Těšín známe, pro nás to není zas až tak překvapivé čtení, ale i přesto jsem v knížce objevila několik zajímavých informací, které mi rozšířily obzory. Mně osobně moc neseděla častá košatá popisnost protředí i charakterů, v úvodu knihy se mi to špatně četlo, přiznávám, že úmorná solná pouť mě nebavila, ani nezajímala, naštěstí se děvčata vrátila a začal se dít příběh, který mě zaujal. Věty dostaly lepší rytmus, počáteční ostych jakoby zmizel a už se četlo jedna báseň. Místy silné, místy slabší, ale v konečném součtu moc pěkná kniha. Další díl si ujít nenechám.

25.01.2021 4 z 5


20 výjimečných dívek, které změnily svět 20 výjimečných dívek, které změnily svět Rosalba Troiano

Krásná záležitost, pro celou rodinu. Moc pěkné animace, hezky, srozumitelně napsáno, motivační, přitom zábavné, baví menší děti, puboše i dospěláky, u nás má velký úspěch, takže následně bude zakoupena i verze chlapecká, objevitelská i osobnostní, protože už jen tato dívčí se u nás setkala s ryzím nadšením. Kvalita a vizuální krása je u knížky pro děti velké plus. Pěkná! Moc pěkná!

30.12.2020 5 z 5


Havran (dvojjazyčná kniha) Havran (dvojjazyčná kniha) Edgar Allan Poe

Skvělá záležitost. Nezvalova a Vrchlického verze, ačkoli notoricky známé, líbí se mi nejvíc, možná i ze zvyku. Přesto je zajímavé začíst se do překladů dalších. Názorná ukázka, jak může být čeština a poezie pestrá, zábavná.

23.07.2020 5 z 5


Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Elena Ferrante

Do třetího dílu Neapolské ságy jsem se pustila, ačkoli jsem dva díly předchozí nečetla, z čiré zvědavosti. Líbily se mi obě řady seriálu a zajímalo mě, jak se bude Lile dařit dál. Osobně mi přijde mnohem zajímavější než nemastná, neslaná, neviditelná, vcelku nepohledná vypravěčka, která má všechno nadřeno, u níž ale oceňuji vzácnou sebereflexi a naprosto dokonale vyjádřené výtky vůči sobě samé. Třetí díl měl atmosféru stejnou jako seriálová verze, to se mi líbilo, soudím tedy, že se jedná o vydařenou adaptaci, bohužel nekonečné všudypřítomné politické pasáže a spousty nezáživných popisů ze života všech mě otravovalo. Špatně se to čte, přičemž pasáže, které zajímají nejvíc, tedy rozhovory mezi Elenou a Lilou by se daly spočítat na prstech horních končetin. Na druhou stranu musím autorku pochválit za vcelku parádní gradaci příběhu, nápadně podobnou stále neklidnému, zrovna ale chrlícímu Vesuvu. Čtverku doklepnu. Sice trošku tuším, ale schválně... Pak si povíme, jestli by se sága neměla spíše jmenovat Nepoučitelná. :)

09.07.2020 3 z 5