maky.orel maky.orel komentáře u knih

☰ menu

Muminí moudra Muminí moudra Tove Jansson

Kniha je výběrem "mouder" resp. zajímavých krátkých pasáží na zamyšlení z Muminích knih seskupených a řazených podle titulů, ve kterých se nachází. Je to podle mě vhodná knížka pro ty, kteří by rádi s Mumínky začali a neví, zda je to pro ně dobrá volba a pak samozřejmě jako hezký dárek těm, kteří je již přečetli, mají je rádi, ale preferují vlastnit menší knihovničku než sbírku všech titulů.
Čtení je to příjemné doplněné černobílými ilustracemi a leckdy opravdu poskytne člověku podmět pro zamyšlení a reflexi.

02.04.2024


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

(SPOILER) Nemůžu si pomoc, ale anotace knihy mi vyzněla lépe než obsah. Protože je zbytek recenzí velmi pozitivní, zkusím shrnout v čem jsem vnímala problémy a čím je kniha naopak objektivně velmi zajímavá.

Plusy: výrazná role domácí paliativní péče (sice nevysvětlená úplně, ale uchopitelná i pro děti), téma umírání v rodině (smrt se z našeho života v posledním století vytrácí a nepomáhá nám to se s ní smířit), pestrá směsice přírodních faktů (často i z velmi aktuálního výzkumu nebo oblastí, o kterých se moc nedozvíte a tuplem ne v dětské literatuře), realistická hlavní postava, jemný metaforický závěr.

Mínusy (POZOR - mírný SPOILER ALERT): chybějící ústřední zápletka (spíše až v druhé polovině začne mít kniha děj - do té doby nemá v podstatě ústřední zápletku, jen drobné příhody), trochu zvláštní upozadění nemoci jako zásadního motivu (už níže v recenzích je zmíněno, že hrdince (ani čtenáři) nemoc matky nikdo v zásadě nijak nevysvětlí, vzhledem k jejímu věku a bystrosti to působí divně a čtenáři chybí jakékoli bližší informace o diagnóze), SPOILER ALERT matka se od začátku knihy velmi rychle překlápí v pasivního účastníka děje, byť kniha začíná zahájením léčby (= dostanete zcela marnou naději hned na úvod, navíc to působí, že se pro dceru stává matka až enormně nedostupnou, takže zcela chápu dětskou antipatii k její postavě z recenzí níže... mám zkušenosti s různými typy rakoviny i v rodině, ale tohle byl snad nejhorší možný scénář, jaký jde vůbec popsat), biologická fakta často zbytečně nahuštěná (v krátkém úseku textu příliš mnoho faktických informací najednou jako výpis z encyklopedie, což vede druhotně k tomu, že nejsou rozvedena tak, aby je nezasvěcený čtenář zcela pochopil - a ano - musí si tím pádem dohledávat informace, jak zmiňují další recenze - to se dá vyřešit zaměřením se na menší množství, ale víc do hloubky s poznámkami pod čarou, vysvětlivkami na konci knihy nebo odkazy na pro děti vhodnou literaturu, což by knížce přidalo skvělý edukační prvek... také se to mohlo více promítnout v ilustracích v kombinaci s popisky k nim).

Když jsem začala číst, chtěla jsem hned knížku věnovat známým s dětmi, které jsou podobně naladěné jako hlavní hrdinka - určitě by k ní měli velmi blízko a děti (podobného typu) se s ní jistě dobře ztotožní. Ale po dočtení jsem propadla do takové temnoty, že jsem se rozhodla dál ji neposílat... Kvůli samotnému tématu to ale kupodivu nebylo.

03.01.2023 2 z 5


Pečená zebra Pečená zebra Iva Pekárková

Z téhle knihy jsem se víc než o životě černochů v ČR dozvěděla hlavně o detailech zpackaných životů českých žen (za což podotýkám vlastně nemohli ani ti černoši, ale prostě jejich vlastní rozhodnutí). A číst er formou detailní popis života vzájemně se prolínající bandy životních ztroskotanců vázaných z větší části na striptýzový klub, ve většině textu bez přímé řeči (takže si připadáte jak čtoucí námět k dalšímu dílu Ulice) a navíc bez prostoru, kde by vás autor postrčil k tomu nad příběhem nějak reflektovat... Zábavné mi to nepřišlo, leda hluboce depresivní.

Nedozvěděla jsem se o pobytu černochů v ČR nic nového, žádný hlubší vhled do kultury ani do jejich myšlení. Nakonec ani do myšlení těch v příbězích tak marných českých žen, jejichž život byl místy popsán solidně kýčovitě. A když vezmu v potaz popis Vietnamce Pepíka, tak i ten byl důkazem toho, že kniha vám nedá víc, než kolik si sami můžete za pár let svého zcela obyčejného života na první pohled všimnout. A když v úvodu knihy ještě autorka dodá informace o knize stylem „stalo se... nestalo se to... možná ano, možná ne... ale stát se to MOHLO!“, tak tím spíš ztrácím i tu poslední záchranu, že i když teda je to sice až příliš depresivní čtení, alespoň je to odraz reality, která by mě mohla zajímat. Ale takhle? Kdo ví...

08.05.2022 2 z 5


Mendělejevův sen Mendělejevův sen Paul Strathern

Překvapivě zábavná a dobře srozumitelná populárně naučná kniha o chemii. I když se z názvu zdá, že to bude jen o periodické tabulce, kniha se po úvodu překlopí do historie chemie jako vědy a protáhne vás od starověkého Řecka až zase zpět k Mendělejevovi.
Seznámí s hlavními myšlenkami, které formovaly vývoj chemie, představí slavná jména jak z pohledu jejich přínosu poznání tak z hlediska jejich leckdy dost ulítlých životních peripetií a divokého charakteru (Thalés z Mílétu, Platón, Aristoteles, Avicenna, Paracelsus, Galileo, Bacon, Lavoisier, Newton...) a autor se nebojí šetřit věcnými sarkastickými poznámkami, až je kniha místy vyloženě humorná.
Kniha je informačně nabitá - nedoporučuji číst po obědě, neboť vyžaduje více soustředění. Přesto se čte většinou dost svižně a stačí k ní úplně elementární znalosti fyziky/chemie, text se snaží vše stručně a jasně vysvětlit. Hodí se hlavně pokud už máte i jen skromné potuchy o části obsažených historických postav - bude to pak asi zajímavější čtení, neboť je vám význam těchto osob již znám a můžete rovnou napojovat nové poznatky a ty staré lépe zasadit do kontextu.

19.04.2022 5 z 5


Cesta bílého oblaku Cesta bílého oblaku Osho

Kniha se těžko hodnotí - je to vlastně takový přepis přednášek jednoho guru, takže má text zvláštní formát. Taky už má svůj věk, takže některé myšlenky působí zastaralé a ostatně jde o názor jednoho duchovního člověka z východu... Ale poskytne vám určitý náhled dovnitř východní duchovní kultury (jestli jste se někdy ptali, co se honí hlavou lidem v oranžových habitech a jak funguje meditace a k čemu to vůbec je, tak vám v mnoha ohledech může být odpovězeno).
Ke mně se dostala na doporučení s účelem pomoci zasazení vlastního myšlení do přítomnosti, k čemuž nakonec posloužila docela dobře. Pokud máte problém soustředit se na současný okamžik a pořád se chtě nechtě zabýváte až strachujete tím, co bude za rok, za dva, za měsíc (... až umřu...) a co kdysi bylo (načež vám začnou vyskakovat všechny potupné a trapné vzpomínky na vaše dávné počínání...), tak vám myšlenky v knize mají naději pomoci nebo alespoň najít inspiraci na určitou práci s vlastním myšlením s cílem být trochu klidnější a v dobrém slova smyslu trochu bezstarostný. Nijak se přitom nemusíte s celou knihou ztotožnit, ale tohle vám jistě poskytnout může a tento způsob myšlení byť opřený o metafory je v textu zcela dobře srozumitelný.
Ale samozřejmě klasický jednoduchý návod alias úderná seberozvojová kniha s hlavním heslem to není. Leda snad "buďte jako ten bílý oblak...", což pochopíte celkem rychle, co se tím vlastně myslí. Není na tom vcelku nic kdejak mystického ani duchovního, vlastně spíš takový ten náš "selský/zdravý rozum". A v podobném duchu se vlastně nese celá kniha, takže nemusíte být nijak duchovně orientovaní, abyste mohli některé myšlenky v ní ocenit.

18.04.2022


Sex je umět, chtít a vědět Sex je umět, chtít a vědět Paul Joannides

Pokud bych někomu měla doporučit skutečně dobrou knihu o sexu tak tuhle. A obálkou se nenechat zmást... Název je asi dost výstižný - dělat děti umí každé zvíře, ale dobrý sex je o vzájemném porozumění, respektu a komunikaci dvou lidí. Což je třeba pochopit, pokud má sex za něco stát, a tahle kniha to vysvětluje dost čtivě, prakticky a přitom nijak vulgárně s podporou vědy i životních zkušeností jednotlivců. Vysvětlí chlapům, jak fungují ženy, i ženám, jak fungují chlapi z hlediska jejich anatomie a fyziologie, a probere i aspekty zdravotní stránky věci a přihodí pár veselých historek. Rozhodně to není žádná příručka nejextravagantnějších poloh, jak se z anotace zdá. Je to populárně naučná kniha, která poučí asi i lecjakeho dospělého, kdo má dojem, že přece všemu rozumí, když to X let dělá... ale kéž by to s tím děláním bylo tak jednoduché jako v tom pornu.
Vhodná je i pro adolescety alias 18+, ale teenagerům radši pusťte nový seriál ČT "Na záchodcích".

18.04.2022 5 z 5


Poľovačka na Kevina - Najhľadanejší hacker na svete Kevin Mitnick chytený do siete počítačovým géniom Poľovačka na Kevina - Najhľadanejší hacker na svete Kevin Mitnick chytený do siete počítačovým géniom Tsutomu Shimomura

Četla jsem anglický originál a je to čtivé dílo, které je zajímavou sondou pro ty z nás nepříliš zasvěcené do fungování počítačů a sítě. Byť z dnešního pohledu jde už o technologie staré a překonané, jejich základ se zase tolik nemění a pořád to má naučný potenciál - navíc ve formě, která je laikovi dost srozumitelná. O to zajímavější je i vztahová linka knihy mezi spolupracovníky při pátrání a nakonec i diskuze nad tím, jaký sami získávají vztah k nevidetelnému cíli v podobě člověka skrytého za počítačem. Kniha nabízí i zajímavou historii komunity hackerů a její vznik spolu se vznikem internetu... a také jejich pravý význam, který se dnes ztrácí na úkor jejich významu převážně kriminálního rázu.

17.04.2022 4 z 5


Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Školství a vzdělanost Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Školství a vzdělanost kolektiv autorů

Tahle knižní "cihlička" je vhodná pro všechny, kteří se chtějí zorientovat ve vývoji školství v českých zemích, typech škol, jejich provázanosti a základním fungování od první univerzity po měšťanské školy až do současnosti. Objasňuje jak fakticky školy v minulosti fungovaly, kdo je navštěvoval, jak vzdělávání probíhalo i o architektuře školních budov a dalších užitečných zajímavostech vždy v rozumném rozsahu a to vše zasazeno do vývoje historických událostí a politického i kulturního vývoje. Občas bylo vidět, že při takovém rozsahu historických období a tématu je docela fuška to uspořádat důsledně chronologicky, ale kniha má dvě stužkové všité záložky, takže se v důležitých odbočkách snadno pendluje (a občas by mi nevadilo ani větší rozšíření nějakého tématu, ale jinak je to velmi hutný základní přehled všeho podstatného). Velkou část knihy zabírají pečlivě citované zdroje, takže se jeví hmotnější, než reálně je. Navíc je přes svou odbornost čtivě psaná. Zdaleka žádná nudná encyklopedie, naopak vhodné čtení pro kohokoli, kdo má trochu zájem o praktickou historii vzdělávání.

17.04.2022 5 z 5


Ptáci Evropy Ptáci Evropy Rob Hume

Naprosto výborný atlas pro zapálené laiky i pokročilejší - obsahuje fotografický doprovod (samec, samice i mládě), mapy rozšíření, hlasy ptáků, srovnání s podobnými druhy, ilustraci v letu, základní popis (potrava, hnízdění, výskyt a další ekologie) + u fotek upozorňuje popisky na důležité poznávací znaky. Takže funguje i jako velmi dobrá učebnice. Na závěr má i seznam vzácných druhů a zatoulanců.
Ačkoli jsem si později pořídila atlas od Svenssona a kol., který používají profi ornitologové, tak pořád tahám z police jen Huma... Vyloženě kapesní atlas to teda není, ale do police na doma pořád velmi skladný a skvělý průvodce.

17.04.2022 5 z 5


Tropické plody Tropické plody Bernd Nowak

Na téhle knize je kromě dost komplexního přehledu hodnotná hlavně ta požírací stránka věci - tedy že je u každého plodu i zmínka o tom, jak chutná a co s ním domorodci vlastně dělají a jak se připravuje...

17.04.2022


Velký kurz kreslení a malování Velký kurz kreslení a malování Angela Gair

Výhoda této knihy je v široké škále představených technik kresby i malby, kdy čtenář jasně vidí na ukázkových dílech i její výsledný efekt a charakter a najde tak snadno inspiraci pro nějaký vlastní zajímavý experiment. Každá technika kromě max dvoustránkového teoretického úvodu obsahuje i jedno dílo tvořené krok po kroku s výpisem postupu, pomůcek a tipů k práci.
Text je sice celkem stručný a výstižný a pomáhá jak vést při tvorbě vlastního díla krok po kroku, tak i představit techniku a případně stručně připomenout její historický kontext. Ale stejně je to kniha vhodná pro starší začínající samouky, pro děti bude kniha spíše nudnější. Starší nicméně potěší a začátečníkům se stane asi hodnotným průvodcem.

17.04.2022 4 z 5


Naučte se kreslit - Lidské tělo 2 - anatomie Naučte se kreslit - Lidské tělo 2 - anatomie Christopher Hart

Kniha velmi vhodná pro děti a teenagery učící se živelně kreslit, kteří potřebují pomoc s korekcí tvaru, proporcí a uvědomění si anatomie. Hart vše ilustruje na dostatku vlastních črtů s malým množstvím výstižného krátkého textu, jehož snahou je korigovat hlavně základní chyby. Jestli máte u sebe samouka, který se pokouší o komiks, je toto naprosto vhodný dárek... navíc výrazněji stravitelnější než typické učebnice anatomické kresby.

17.04.2022


Naučte se kreslit: Zvířata Naučte se kreslit: Zvířata Christopher Hart

Styl Hartovy kresby je vhodný primárně pro komiks nebo více dětské ilustrace, ale styl knihy je nakonec vhodný pro všechny. Hart se nijak nezabývá technikami, ale primárně se soustředí na předání tipů a triků a objasnění častých chyb při zobrazování nejčastěji vybýraných druhů (psi, kočky, koně, jeleni a další). Pomáhá tak hlavně budovat uvědomění reálného funkčního tvaru zvířete na základě skutečné anatomie a schopnost kresby zpaměti. Hartova kniha je pro mě hezký doplněk Parramóna a Ballestara (Jak malovat zvířata), jinak je velmi vhodná pro děti, které se učí kreslit více živelně a potřebují zatím spíš rychlou "korekci tvaru" než hloubat nad technikou .

17.04.2022


Jak malovat zvířata Jak malovat zvířata José M. Parramón

Jedna z knih, které jsou velmi vhodné do poličky mírně pokročilého i začátečníka kresby a malby zvířat. Je útlá, ale jasná a srozumitelná s řadou barevných obrazových doprovodů. Ukazuje všechny nutné základy jako kombinování barev, ukázky různých technik, ale především práci se stínováním a proporci a zvířecí anatomii. Včetně rychlého exkurzu do historie význačných uměleckých děl. Měla jsem v ruce spoustu knih na toto téma a nakonec si myslím, že tahle jedna malá by mi bohatě stačila...

17.04.2022 5 z 5


Návraty Návraty Tchao Jüan-ming

Jelikož jde o překlad z čínštiny, samozřejmě si člověk při čtení pokládal otázku, jak moc se vlastně dílo změnilo od originálu a reálně samozřejmě nemá vůbec potuchy... ale byl to zajímavý exkurz do jiné kultury, který je pro mě dost těžké hodnotit.

Náměty jsou velmi často přírodní, přemítání o vlastním životě, krajina venkova a život v ní. Už určitá jinakost asijské přírody utváří ten odlišný dojem, než kdybyste četli evropské autory. A přece vám připadá obsah a dojem z něj tak nějak intenzivně známý. Melancholie, život na cestě, v odloučení od rodiny a přátel a význam života. Náměty jsou blízké leckomu a vedou k přemítání.

15.04.2022


Zvěrolékař a jeho přátelé Zvěrolékař a jeho přátelé James Herriot (p)

James Herriot je postava snad univerzálně sympatická - tak lidská, empatická a navíc s životními trablemi, které jsou leckomu vlastní.
To není jen o čtivě a laikovi srozumitelně popsané veterinární praxi, velmi rozličných líbivých zvířátkách s pestrou plejádou diagnóz a byť chudém, tak malebném romantickém yorkshirském venkovu 50. let. Je to v mnohém o lidských příbězích a osudech, jejichž témata jsou zcela nadčasová.
Krátké a dobře vypointované příběhy zvířecích pacientů doprovází linka autorova vlastního života, která nabídne mnoha lidem osobně az příliš dobře známé situace. Péče o nijak ideální bydlení, snaha být dobrým rodičem a partnerem v časově komplikovaném zaměstnání, osobití přátelé a spolupracovníci občas zvláštně ovlivňující klidný běh našeho dne, těžké a vysilující hledání vysněného bydlení... a do toho složité vztahy s klienty i sousedy, jejichž osobnost je kolikrát opravdu o nervy hrající hádanka. Přesto všechno se autor ale přenáší stejně tak s každému známým vnitřním zoufalstvím a vyčerpáním jako i zároveň s hlubokým pochopením, vlídností a diplomacií.
Způsob, jakým pak Herriot umí i velmi smutné lidské a zvířecí tragédie nakonec srdečně vykreslit a najít na nich přece jen něco pozitivního, jakousi naději v tom občas marném světě... to je tak zvláštně uklidňující a příjemné oddechove čtení před spaním, že se mi až loudí to kýčovité: "To úplně zahřeje u srdce."

15.04.2022 5 z 5


Klub mrtvých otců Klub mrtvých otců Matt Haig

11letý klučina vypráví krapet po svém příběh o tom, co všechno se semlelo poté, co umřel jeho táta... a hlavně poté, co se mu začal zjevovat jeho duch, který mu oznámil, že jeho smrt nebyla nehoda. A co to teda bylo a hlavně - kdo?
Jestli čekáte srdcervoucí horor-thriller, nečekejte... takhle jsem se totiž dlouho nezasmála. Kniha zobrazuje dětské myšlení, chování a rozhovory tak věrně, že je vůbec fascinující, jak to dospělý autor dokázal. Co stránka, to hláška. Jestli je něco opravdu osvěžující, je to zcela otevřený popis běžného života očima dítěte (tedy nezcela funkční rodiny a typického školního kolektivu).
Kniha by mohla být na můj vkus i trochu kratší, protože ke konci bylo cítit, že se vleče. Ale vtip si udržela a konec byl krapet nečekaný...
Vhodné pro toho, kdo chce něco méně obvyklého a přesto čtivého a zábavného, byť psaného na pozadí rodinné tragédie.

15.04.2022 4 z 5


Eva s modrým snem Eva s modrým snem Jana Moravcová

Byť jednoduchý příběh je vlastně svižný, čtivý a atraktivní, pokud se trefí do vašeho osobního naladění. Ale hlavně je to příběh, který osloví mladší děti přes své stáří i dnes. Kniha je určitě vhodná pro ty, kteří zažívají podobné situace jako Eva - teď zdánlivě tak důležité dětské sny a pocit, že jsou zcela mařeny vnějšími okolnostmi, v kombinaci s nalezením nečekaných přátelství a nakonec i nějakým řešením všech trablí. Kniha má také krásné perokresbové ilustrace. Vzhledem k tématu ji ocení aktivní děti s pestrými zájmy, které se trochu odlišují od vrstevníků, a nejen děti s láskou k létání.

15.04.2022 4 z 5


Solaris Solaris Stanisław Lem

Solaris není univerzálně líbivá kniha - kombinuje sci-fi, horor, fiktivní historický román s romantickým příběhem. Je dost komplexní - dotýká se problematiky nerealizovatelných vztahů, vyrovnávání se s emocemi čelícími realitě faktu, až po fyziku, chemii, vesmírné formy života i otázku lidského býti a významu našich snažení. Byť ze začátku působí jako jednoduchý strašidelný příběh osudu polozapomenuté výzkumné stanice s posádkou ve zvláštním celkovém psychickém rozkladu, začne kniha pokládat čtenáři náměty a otázky na docela hluboké zamyšlení.
Pro mě je kniha složitá hlavně na představivost díky velmi bohatému popisu fiktivních dějů fiktivní planety. Místy se i trochu vleče - hlavně v druhé části, kde se přelívá spíše do zamyšlení, než že by stavěla moc akční děj, který zpočátku aktivně buduje. Ale tento postup má v této knize smysl. Dává jí zvláštní tempo, které se hodí k více otevřenému konci.
Děj na výzkumné stanici, kde se dějí echt podivné věci, se střídá s vysvětlením podstaty Solaris nebo spíš toho, jak o ní lidé přemýšleli. Lem dost výstižně buduje fiktivní vědeckou komunitu zabývající se výzkumem planety Solaris a postupně jí nastavuje vlastně docela ironické zrcadlo. Takže je to zajímavé čtivo, pokud máte osobní zkušenost s akademickou půdou. Navíc jako i jiná Lemova díla nabízí originální představu toho, jak by mohl vypadat život v kosmu a to navíc v rozpracované variantě založené z části na reálných poznatcích přírodních věd.
Takže pokud chcete jednoduché akční sci-fi z vesmíru s jasným koncem vítězství dobra nad zlem a pár střílečkama... tak toto do ruky neberte.

15.04.2022 5 z 5


Pět dní hvězdou Pět dní hvězdou Marie Pleinerová

Našla jsem v knihobudce a oslněna ilustracemi jsem nakonec přečetla celé - i když jde o jednoduchý dívčí román, děj má hlavu a patu, není až tak příšerně nerealistický, a byť je zápletka dneska už ohraná (zdrhnu z domova, přijedu kamsi na druhou stranu země a tam si mě spletou s někým slavným...), v té době to nejspíš nepůsobilo ani tak kýčovitě. Kniha je zvláštní tím, že má dvě dějové linie, kdy jedna řeší současnost a druhá fiktivní děj filmu - asi i vzhledem k charakteru filmu a celkově tomu, že to bylo psané z české perspektivy s českými reáliemi to působí proti americkým filmům se stejným dějem vlastně i trochu neotřele. Nemá to navíc vyloženě kýčovitý happyend... Vlastně byť jednoduché a jinak spíš ohrané téma, je to trochu nezvyklé a fajn oddechové čtení, místy i vtipné. Proč ne...

13.02.2022 3 z 5