Cesta bílého oblaku

Cesta bílého oblaku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26507/cesta-bileho-oblaku-26507.jpg 5 36 2

Tibeťané mají jednu meditaci, při níž sedí zcela sami na vrcholu hory a meditují o bílých oblacích, které plynou oblohou. Pozorují je nepohnutě a spojují se pozvolna s nimi. Sedí na vrcholcích jako bílá oblaka bez myšlenek a jsou jen prostě zde. Bez odporu, bez boje nic nedosahují, nic neztrácejí. Zažívají jen čisté Bytí, oslavují souzvuk, extázi, svatost ... Proto nazývám svou cestu Cestou bílého oblaku. A přál bych si, abyste se také stali bílými oblaky a jen tak pluli po obloze sem a tam, ne k nějakému určitému bodu, nýbrž jen sem a tam, kam právě vane vítr...... celý text

maky.orel
maky.orel
18.04.2022

Kniha se těžko hodnotí - je to vlastně takový přepis přednášek jednoho guru, takže má text zvláštní formát. Taky už má svůj věk, takže některé myšlenky působí zastaralé a ostatně jde o názor jednoho duchovního člověka z východu... Ale poskytne vám určitý náhled dovnitř východní duchovní kultury (jestli jste se někdy ptali, co se honí hlavou lidem v oranžových habitech a jak funguje meditace a k čemu to vůbec je, tak vám v mnoha ohledech může být odpovězeno).
Ke mně se dostala na doporučení s účelem pomoci zasazení vlastního myšlení do přítomnosti, k čemuž nakonec posloužila docela dobře. Pokud máte problém soustředit se na současný okamžik a pořád se chtě nechtě zabýváte až strachujete tím, co bude za rok, za dva, za měsíc (... až umřu...) a co kdysi bylo (načež vám začnou vyskakovat všechny potupné a trapné vzpomínky na vaše dávné počínání...), tak vám myšlenky v knize mají naději pomoci nebo alespoň najít inspiraci na určitou práci s vlastním myšlením s cílem být trochu klidnější a v dobrém slova smyslu trochu bezstarostný. Nijak se přitom nemusíte s celou knihou ztotožnit, ale tohle vám jistě poskytnout může a tento způsob myšlení byť opřený o metafory je v textu zcela dobře srozumitelný.
Ale samozřejmě klasický jednoduchý návod alias úderná seberozvojová kniha s hlavním heslem to není. Leda snad "buďte jako ten bílý oblak...", což pochopíte celkem rychle, co se tím vlastně myslí. Není na tom vcelku nic kdejak mystického ani duchovního, vlastně spíš takový ten náš "selský/zdravý rozum". A v podobném duchu se vlastně nese celá kniha, takže nemusíte být nijak duchovně orientovaní, abyste mohli některé myšlenky v ní ocenit.

WEIL
WEIL
13.09.2011

Tibeťani meditují a aby meditovali ještě lépe, tak jim tam vadí Číňani. ale naivní by bylo domnívat se, že většina Tibeťanů je osvícená a midetiuje a medituje. To ne, většina se věnuje pastevectví, řemeslům a turismu.


Štítky knihy

duchovní literatura

Autorovy další knížky

Osho
indická, 1931 - 1990
1992  90%Život, láska, smích
1991  74%Oranžová kniha
1996  90%Hořčičné semínko
2007  92%Láska, svoboda, samota
2003  86%Sex

Kniha Cesta bílého oblaku je v

Právě čtených4x
Přečtených64x
Doporučených3x
Knihotéce47x
Chystám se číst20x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x