M.Hadrbolec M.Hadrbolec komentáře u knih

☰ menu

Děti víl Děti víl Stefan Bachmann

Tak tohle bylo opravdu milé dobrodružství! :)
Příběh tak akorát dlouhý na to, aby se člověk nepřestal divit jeho steampunkové atmosféře plné všemožných technických vymožeností, kontrastujících s pohádkovými vílami, které v tomto příběhu nejsou tak zcela nevinné.
Jednoduché, zábavné, chytlavé, skvělá jednohubka, jejíž konec si úplně říká o druhý díl, či alespoň pokračování ze stejného světa, postihnutého Smíškovskou válkou. :)

04.05.2016 5 z 5


Smršť Smršť Johan Theorin

Popravdě nějak nevím..
Závěr knížky je skvělý, to bezesporu. Přečetl jsem ho pomalu na jeden nádech.
Ale cesta k němu se mi zdála až příliš zdlouhavá. A to dokonce tak, že hlavní postavě, ke které jsem si vybudoval trochu antisimpatie, jsem ke konci přál něco zlého. Obzvláště Joakimova (ne)schopnost vést dialogy mi cukala koutky. :)
Chápu, že autor chtěl vytvořit táhlý děj s nevyhnutelnou osudovou čarou. Podle mě se ale i tak měl té čáry pustit trochu dříve a spadnout do finále.

25.04.2016 3 z 5


Skleněná těla Skleněná těla Erik Axl Sund

Erik Axl Sund a mé poprvé s touto autorskou dvojicí.
Překvapivé a zároveň moc dobré poprvé!
První série knih od této dvojice mě příliš nelákala a vlastně i k této knize jsem se dostal spíše náhodou, a nyní musím konstatovat, že šťastnou náhodou. Tato kniha je totiž opravdu výborná!

Styl, kterým je psaná mi naprosto vyhovoval a já se s krátkými kapitolami, vyprávěnými vždy z pohledu jiné postavy rychle sžil. Člověk má při nich pocit, že knihou prostupuje závratnou rychlostí a děj se tak ani trochu nevleče a stále se něco děje.

Děj samotný mě pak úplně pohltil. Ze začátku mě mátla spousta severských názvů a jmen, ale nebylo zas tak těžké, do toho proniknout. Vývoj děje se dal v určitých momentech sice poměrně dobře odhadovat, ale mám trochu pocit, že to bylo schválně, aby velké zvraty byly o to větší a lépe vynikly. Také mně potěšilo, že závěr knihy není žádným megalomanským vyvrcholením, které se snaží překřičet celou knihu, ale spíše nevyhnutelným vyústěním děje a doznívající tečkou za skvěle vypracovaným příběhem plným obnažené lidské psychiky, tělesných tekutin a mého oblíbeného black metalu. :)

4 Hvězdy za knížku, poslední za závěrečné poděkování, které mě rozsekalo. :D

14.04.2016 5 z 5


Goblin Goblin Jim Hines

Správná fantasy, co má smysl pro humor! :)

Magická hora, kouzelné artefakty, draci a dobrodruzi, a jeden ustrašený, krátkozraký goblin, který má více štěstí než rozumu ( Což zřejmě u goblinů není těžké). Originální námět o (ne)hrdinovi, jenž se ve snaze zachránit si život připlete do hrdinské výpravy. A aby toho nebylo málo, svou snahou o to, aby zůstal naživu, se mu tak nějak podaří vyřešit téměř každý problém, před který se tato výprava postaví. A aby toho stále nebylo málo, celé je to opravdu zábavné a sympatické!

Děj je možná trochu zbytečně natahovaný, ale to skvěle vynahrazují výborně propracované postavy, v čele s revolučně uvažujícím goblinem, který se mezi svým zeleným nemytým národem nikdy vlastně necítil úplně nejlépe.
Paráda, moc jsem se bavil. :)
Paradoxně nejvíce vždy, když hlavního hrdinu někdo uhodil, což bylo celkem často.

07.04.2016 4 z 5


Potoky krve Potoky krve Steven Erikson (p)

K této knize jsem se dostal v době, kdy mám na svém kontě teprve první dvě knížky ze série Knihy Padlých, a proto se rozhodně nemohu považovat za znalce universa. Ale.. naštěstí jsem brzy zjistil, že v tomto případě na tom tolik nezáleží. Potoky Krve jsou dostatečně samostatné na to, aby se dali číst i bez znalosti Knihy padlých.
Je to snad ta nejmorbidnější a nejčernohumornější fantasy kniha, která se mi dostala do rukou. Chvílema jsem nevěřil očím (představivosti). Autor čtenáři neustále hází pod nohy absurdní situace a výjevy které někde v pozadí poutá děj stejně šílený, jako postavy ( a všechny ostatní živé tvary) v něm vystupující. Je to divoká jízda plná podivností, na jejímž konci se musíte usmát nad tím, co jste to vlastně právě přečetli. :)

31.01.2016 5 z 5


Snuff Snuff Chuck Palahniuk

Tak jo,
Další Palahniuk, další čtení na tři večery.
Palahniuk se tentokrát zaměřil na kombinaci pornoprůmyslu a rodinných vazeb a jako v každé jiné knize se ohání neotřelými nápady a motivy. Děj vypráví 4 postavy a přesto do sebe vše zapadá jako jedna šokující, kontroverzní dějová linka. Moc jsem se bavil, autorova fantazie mě stále nepřestává udivovat. :)

15.01.2016


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Parádní jako každá jiná od něj! :)
Jediný autor detektivek, od kterého se nemůžu odtrhnout a fakt se u nich bavím. :)
Skvěle vypracovaný děj, originální vraždy, napětí, nic co by mělo být ve správné detektivce nechybí ani zde.

07.01.2016 5 z 5