Smršť

Johan Theorin

Öland série

Chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joachim nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na statek Aluden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2012 , MOBA (Moravská bastei)
Originální název: Nattfak, 2008

Komentáře knihy Smršť

katallinka
23.01.2026

Druhý díl byl za mě výrazně lepší než první. Naprosto mě pohltila jeho pochmurná, místy až téměř hororová atmosféra, která příběhu dodala úplně jiný rozměr. Neustále jsem byla napnutá a hrozně zvědavá, kam se děj bude vyvíjet a jak celé rozuzlení nakonec dopadne. Kniha si mě dokázala udržet od začátku až do konce a čtení jsem si opravdu užila.

veverkaVv
18.12.2025

První díl již mám za sebou a nyní se mi dostal do rukou i tento druhý díl. Zdá se mi více ponurý a místy přímo děsivý. Musela jsem některé pasáže vydýchávat. Úžasný popis scenérií, chvílemi bych si dovedla představit, že se v této oblasti pohybuji, pomalu si vše prohlížím, ale po chvilce jsem ráda, že jsem doma v teple. Rozhodně jsem se nenudila a pokusím se sehnat další příběh.

bigben
09.11.2025

Severská detektivka s tajemstvím z minulosti, které pomůže vyřešit i další. Nebyl to ale úplně příběh, který by mě úplně nadchnul, ale ani nudil...

Selket
20.10.2025

Ne tak úplně običejná detektivka. Tohle propojení s lehounce záhadnými událotmi se mi moc líbila. Starý známý vypravěč mě v tomhle díle tolik nefrustroval, protože si věci tolik nenechával pro sebe, děj byl napínavější, než v první detektivce, i když všechno vlastně poklidně plynulo. Už tu také nebylo tolik zdlouhavých popisů a vše na sebe navazovalo mnohem lehčeji. Jsem zvědavá na další díl.

Kopretinka784
24.08.2025

Druhý díl série byl pro mě zajímavější než první, asi to způsobili duchové. Krásně popsané tajemné? úkazy. Proč ne, jsou věci mezi nebem a zemí, některé lze logicky zdůvodnit, některé .... .
Už se těším na zážitky z dalšího dílu série.

Vesmich
29.07.2025

Pomalé tenpo, emoce ztlumené do málo viditelných projevů. To všechno umožní pobrat i hodně hnusné věci, aniž by u toho čtenář musel vydojit potoky slz a začal se na noc barikádovat. V autorových knihách je vždycky mnoho informací o Švédsku, tamních zvyklostech a změnách, kterými země prochází. A ty postavy! Zajímavé úplně všechny!

FilipHaring
27.07.2025

Premna odlišný typ detektívka, na ktorý som zvyknutý. Za začiatku som považoval nedostatok akcie za minus. Ale nakoniec to nahradila mystika. Je to napísané chladným mrazivým štýlom, takže si čitateľ zažije búrku na vlastnej koži. Hodnotím 4/5.

Mona-Lisa
17.07.2025 audiokniha

Smršť je o trošku víc detektivka než první díl. Máme tu novou postavu vyšetřovatelky, která má vazby na aktéra předchozí knihy a je to logický můstek, který ti nevadí.
Co mi maličko vadilo je to tajemno a mystično, které neočekávám u detektivky, ale budiž, zvykla jsem si a beru to jako specifikum autora.
Joko milovník detektivek už tušíš, že jeden ze směrů, kterým tě knížka postrkuje je špatný a bude to jinak.
Ale nevadí, já se za správnou predikci jako čtenář nezlobím. Jsou tady sympatické zvláštní postavy, prostředí mého vysněného domova a proto dávám vysoké hodnocení.
Jen ještě dodám, že tady to opravdu není o mravenčí práci a poctivém vyšetřování, ať nejste zklamaní, spíš tu hledej to tajemno, rodinné vazby a akční nereálné konce.

alabra
15.06.2025

Mrazivý svět, mrazivý příběh, ze kterého mrazí. Vyposlechnuto jako audiokniha.

LadaLil
10.04.2025

Výborná detektivka.

hanap
27.03.2025

Krásný mrazivý příběh. Trochu mystiky, pomalu se odvíjející pátrání po vrahovi.

playada
27.03.2025

První díl se mi líbil více. Miluju přednes Gustava Haška.

jaroiva
25.03.2025

Zima, sníh, šeď, chlad a smrt...

Paulmain
27.02.2025

Skvělá kniha, za mě lepší než první díl. Mimochodem navazuje na něj velmi málo a není potřeba jej mít přečtený. Výborná kombinace mystiky a smutného životního příběhu + trochu detektivka. Podle některých komentářů jsem měl obavu, že toho nadpřirozena bude v knize až moc, a že tím autor bude dohánět některé chybějící souvislosti, ale bylo tomu právě naopak. Tajemno a nadpřirozeno nijak dramaticky nezasahuje do děje a příliš ho neovlivňuje, je spíše příjemným zpestřením smutného příběhu. Přiznávám, že jsem tentokrát občas měl ono mrazení a husí kůži. Doporučuji.

weny1
12.01.2025

Druhá kniha ze série a opět jedním mrazivým dechem. Za mě skvělá kniha

ostranka
28.12.2024

Öland se mi líbí i po přečtení 2. dílu. Atmosféra zasněžené krajiny, zimních bouří a celkově nepříliš pohostinného ostrova je zachycena opět působivě. Do toho (asi) duchové, statek na samotě s pohnutou historií, záhadně blikající majáky a samozřejmě podivná smrt… příjemně mrazivé čtení na dlouhé zimní večery.

Abikk
22.11.2024

Uuufff, tak jsem konečně dočetla druhý díl Ölandu a že mi to trvalo ... asi 2 měsíce. Jak jsem byla nadšená z prvního dílu, tento se mi neskutečně táhnul. Nemám ráda duchařiny a tady jí bohužel na mě bylo moc ... Ta historická linka mě taky nijak nenadchla. Byla jsem ale zvědavá, kdo Kathrine zabil. Věděla jsem, že duch to nebyl, tak jsem vydržela až do konce. Takže hodnotím tak, že vynechávám duchy a za mne celkem obstojný thriller :o)

Arella
30.09.2024

Výborné! Detektivka dle mého gusta. Zápletka zajímavá, i když pomalejší, trocha duchařiny k tomu, ale to mě vůbec nerušilo. Pěkné rozuzlení nakonec, které dávalo smysl. Fajn detektivní zážitek ze severu.

knihomolka525
16.07.2023

Vůbec se mi nelíbil styl psaní.Přesouvání do minulosti kdy mě ta minulost ani nepřijde zajímavá,ale spisovatel se potřeboval od něčeho odrazit ?Asi už jsem dospěla do stadia, kdy už jsem severské literatury přesycená.

Dani25
25.05.2023

Príbeh zaujímavý, čítala so dobre, ale tej duchariny tam bolo priveľa.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi