lonedog lonedog komentáře u knih

☰ menu

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Bajka o tom, jak se z krásné myšlenky proměněné v realitu stane opět systém, proti kterému všichni bojovali. Jen se změnily kulisy a obsazení. Na knize se mi nejvíc líbily postupné změny sedmi přikázání, kdy nová výjimka šla vždy na ruku vládnoucí třídě. Že jsou si všechna zvířata rovna, ale některá jsou si rovnější, platí v každém režimu, protože ať je myšlenka jakkoliv krásná, pudy máme všichni stejné a nelze je změnit.

15.11.2019 5 z 5


Mladý muž & bílá velryba Mladý muž & bílá velryba Vladimír Páral

(SPOILER) Moje nejoblíbenější Páralova kniha. Na rozdíl od popisování partnerského stereotypu se věnuje životní motivaci lidí v různé fázi života a sleduje její proměny v důsledku vzájemných interakcí. Edita, která city obětovala kariéře, se rozhodne zahodit celou kariéru, kvůli Břeťovi. Toho ale její předchozí zarputilá cesta za kariérou stojí život. Vika Břeťova smrt do života naopak vrátí. Větší prostor než dějová linka dostal popis myšlenkových pochodů hlavních postav. Ačkoliv byla kniha zdařile zfilmována, je podle mého názoru nezfilmovatelná. Ve filmu totiž chybí právě myšlenkové pochody postav.

14.10.2019 5 z 5


Hrdinové Gungfu Hrdinové Gungfu Eduard Štěpař

Povídky jsou krátké a úderné. Na rozdíl od kung-fu filmů zde není prostor pro sáhodlouhé filosofie, ale i zde dostávají bídáci nafrak. Ideální čtení na odreagování.

30.09.2019 4 z 5


Doznání Doznání Artur London

Popis metod psychologického nátlaku na obviněné v procesu se Slánského protistátním spikleneckým centrem a jejich postupné doznání ke všem zločinům. Nenechat člověka usnout, neustále se jej ptát stále na totéž, nutit člověka chodit se zavázanýma očima a rukama spoutanými za zády, ve studené cele, bez zpráv o rodině a hlavně bez naděje, že bude kdy propuštěn. Veterána občanské války ve Španělsku a nacistického věznění zlomila právě skutečnost, že jej věznili komunisté, vyznávající stejnou víru, za jakou od svých šestnácti let bojoval. Autor postupně dospěl k pochopení, že proces se Zinověvem a Kameněvem byl pouhým bojem o moc, stejně jako v jeho případě, kdy byla zlikvidována část komunistických funkcionářů židovského původu, která bojovala proti nacistům v občanské válce ve Španělsku, protože měla zahraniční konexe a zkušenosti. O to víc šokující pro mne byl závěr knihy, kde autor omlouval komunismus tím, že se v jeho procesu a v procesech vedených v jiných socialistických státech jednalo o selhání jednotlivce.

09.08.2019 5 z 5


Život a doba ministra Rudolfa Baráka Život a doba ministra Rudolfa Baráka Prokop Tomek

Kniha určená pro každého, kdo chce pochopit, jak KSČ v padesátých letech dokázala ovládnout policejní aparát a jeho prostřednictvím provádět rozsáhlé represe proti všem vrstvám obyvatelstva. Únosy emigrantů zpět do ČSSR, vraždy představitelů opozice i využívání odsouzených nacistických vrahů jako agentů v Německu. Útlá, ale na informace bohatá kniha.

28.06.2019 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Společnost udržovaná v bídě neustálým válečným úsilím, jehož cílem není vítězství, ale vytváření nedostatku zboží neustálou spotřebou surovin. Totální kontrola sledováním kdekoliv. Podpora správnosti rozhodnutí vládnoucí vrstvy neprokazatelnou falzifikací minulosti. A likvidace jakékoliv budoucí opozice tím, že potencionální oponenty vládnoucí systém sám k opozici přivede a následně za účast v této opozici postihne. Tato kniha snad nikdy nepřestane být aktuální.

28.06.2019 5 z 5


Velké procesy: Právo a spravedlnost v dějinách Velké procesy: Právo a spravedlnost v dějinách Uwe Schultz

Velmi dobře zpracovaná kniha. Kontroverzní procesy zařazuje do tehdejších kulturních, sociálních a politických souvislostí země, kde proces probíhal. Právní úpravu zmiňuje spíše okrajově při zdůrazňování kuriózních ustanovení tehdejších právních řádů nebo při rozporech se současnými zásadami právního státu. V řadě případů ukazuje, jak veřejné mínění dokázalo ovlivnit soudní rozhodnutí.

28.06.2019 4 z 5