Mladý muž & bílá velryba

Mladý muž & bílá velryba https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122519/bmid_mlady-muz-a-bila-velryba-BKt-122519.jpg 4 399 50

V devětadvaceti horkých červnových dnech se odehraje drama čtyř osob, dvou půvabných chemiček z Prahy, rezignovaného Viktora Pance, který urputně hájí svůj vnitřní klid, poněvadž věří, že jeho život už skončil - a mladého vášnivého Břéti, jehož naopak týrá pocit, že "málo žije" ... a který se proto vydává ze své každodennosti na "velký lov bílé velryby"... celý text

Přidat komentář

marcela3655
27.01.2024 5 z 5

Mám ráda spisovatele Párala a ani tentokrát nezklamal...Vtáhl mě do děje tak ,že jsem se tam také viděla.. bravůrně napsáno...jediné co mi trochu vadilo že z
knihy hodně dýchal bývalí režim..i tak dávám plný počet...

Zemlja
25.09.2023 4 z 5

Velmi oblíbená. Zase Ústí. Kontrastní postavy. Vyhořelost a zápal. Využívání a oddanost. Krásná.


Aerine
28.02.2023 4 z 5

Ke knize jsem se vrátila díky čtenářské výzvě - kniha, kterou nebudete číst poprvé. Kdysi jsem ji četla na VŠ a zůstal mi jen pocit, že nestála za moc. Nakonec pro mě bylo překvapující, jak čtivý je autorův styl, jak příběh ubíhá i závěrečná pointa. Klidně bych se k ní za pár let zase mohla vrátit :-)

BaPe895
28.01.2023 4 z 5

Kniha mi byla doporučena,přečetl jsem ji celkem rychle,ale prostředí socialistické chemičky mi už moc neříkalo.

Kabuky
23.12.2022 5 z 5

Zajímavé čtení.

nicolettkaa
29.10.2022 2 z 5

Tak jsem si doplnila mezery v české klasice, ale nemohu říct, že bych z ní byla zrovna nadšená. Myslím, že si za pár týdnu ani nevzpomenu o čem to vlastně bylo. Přečíst se určitě dá (hlavně díky své délce), ale moc si toho z ní neodnáším.

agnesthequeen
23.04.2022 4 z 5

Páralův osobitý literární styl může být zprvu nelehký až odrazující k začtení se do děje. Dílo však skvěle vykresluje stereotyp běžného života, ve kterém se čtenář najde a uvědomí si spoustu věcí. Lhostejnost, ale i hledání pozitivního východiska autor zobrazuje na kontrastu mezi dvěma hlavními postavami, letargicky žijícím Vikem a optimistickým Břeťou, usilujícího o chycení své "bílé velryby."

freejazz
03.04.2022 5 z 5

toto bola pre mňa perfektná pecka. vždy som si predstavoval, že literatúra u nás by mala vyzerať aspoň takto. až po rokoch som zistil, že to bola vlastne „úlitba bohům“, aby vôbec mohol Páral publikovať. napriek tomu sa mi kniha pozdávala. a film bol ešte lepší. neopakovateľný výkon Ivana Vyskočila prekonal aj Janu Brejchovou a Zlatu Adamovskou. tuším si ho idem pozrieť...

vas
03.06.2021 4 z 5

Tato kniha podle mého soudu mocně rezonuje jenom s určitou generací. Nemyslím teď historickou vertikálu, ale lidi mezi dvaceti a třiceti lety, kteří se hledají. No a chudák Břeťa se skoro našel... Cynické, ale pravdivé. Vždyť všichni tak trochu lovíme tu bílou velrybu. Jenomže Physeter catodon (ať už bílý nebo ne) váží až osmdesát tun a to je na jednoho človíčka vážně trochu moc.

Pain
30.04.2021

Přečteno v rámci povinné četby na SŠ.

alois.randa
21.01.2021 5 z 5

dobře se to četlo, povahové vlastnosti postav jasně vylíčené, zajímavý děj i prostředí, konec však předvídatelný

ninano
23.08.2020 5 z 5

Moc hezký příběh, jehož poselství je aktuální i dnes.

slaska77
23.07.2020 5 z 5

Tato kniha byla moje první setkání s Páralem, na dlouhé roky ne poslední, jeho syrové vyprávění z dob ještě socialistických není zdaleka pro každého, ale má svoje kouzlo. Proto i po létech a přečtení prakticky všeho, co pan Páral napsal, dávám stále za 5-)

Endy17
04.07.2020 4 z 5

Před pětatřiceti lety jsme Párala hltali - dnešní nostalgické ohlédnutí mě přesvědčilo o tom, že autor má co říct i dnešnímu čtenáři.

TheMelorry
24.04.2020 4 z 5

Po přečtení Soukromé vichřice (autorova kniha), která byla poměrně nudná, jsem neměla velká očekávání ani od téhle knihy. Byla jsem ale velmi mile překvapena. Autor zde řeší převážně charakterové rysy a povahu hlavních postav, na pozadí se zajímavých prostředím Ústecké chemičky. Děj, popisy postav i prostředí a hloubková analýza charakterů jsou propracované a velmi dobře se čtou.

Roubas
06.04.2020 5 z 5

Malá a útlá knížečka o velkých a klíčových věcech. Humor, hořkost, láska, soupeření, všechny ingredience, který je třeba naházet do hrnce, aby se mohlo rozehrát povedené milostné drama hlavních čtyř aktérů. Kulisa chemičky vůbec není na škodu a všechno to slunce, koupání a hory, všechno to tak příjemně voní létem, kdy všem tak nějak víc oči dychtí po životě. Zaslouženě klasika naší literatury.

Greenfingers
02.03.2020 4 z 5

I když Párala nemám příliš v lásce, jeho Mladý muž (a samozřejmě také bílá velryba) se mi docela líbili. Asi rozhodně více než Sebrané spisy Dr. Gustava Husáka, které v té době také vycházely.

milan.krimsky
24.02.2020 4 z 5

Kniha i film pěkný, vztahy s lidmi, ale konec nedokonče

alef
19.01.2020 5 z 5

"Štěstí, je přirozeným stavem člověka." (V. Páral)

„Ale musíme-li již odevzdat kus života, není lepší věnovat jej třeba i nešťastné lásce – než například izolaci cholesterolu z lanolinu?“

Páralův vyprávěcí "experiment" - technický styl psaní (jeho hrdinové s technicky schematickými způsoby chování) mám ráda, ve většině (ne ve všech!) jeho knih mi sedne, zobrazuje totiž život ... životy lidí, takové, jaké byly, bez příkas, bez ozdob, autenticky zobrazuje realitu, která je protikladem ke snům - všech hrdinů jeho knih, oni totiž všichni (bez výjimky) sní ... mají představy, touhy, přání, a ty jsou většinou na hony vzdálené skutečnosti.
Takže, co vás čeká ... severočeská chemička, 29 dní a 4 postavy ... a příběh o vyrovnanosti, netečnosti, harmonii, manipulaci a vášni, taky o duševním klidu a intenzivních prožitcích, jako jsou obdiv, radost, bolest ... a láska. Budete tak spolu s hrdiny přemýšlet o životních možnostech, hodnotách, vizích a výzvách ... budete prostě rekapitulovat hodnoty ... a tak život samotný :-).
Čeká vás v podstatě subjektivní vyprávění jednotlivých postav, o jejichž objektivní zhodnocení, se musíte pokusit už vy sami, každý čtenář sám ... dle svého vlastního duševního rozpoložení, či prostě, přístupu k životu ...

„,Co to znamená, když si Edita kouše nehty?ʻ zeptal se mě Břeťa.
,To znamená, že přemýšlí, a je to velice vzácné.ʻ
,Co to znamená, když nedokončí větu a zavře oči?ʻ zeptal se mě později.
,To je ještě vzácnější. To přestává lhát.ʻ
,Co to znamená, když někoho při líbání chytne za obě uši?ʻ zeptal se mě pak.
,To že ti udělala? Ale to tě už miluje jak tenkrát mě...ʻ
,Co to znamená, když pláče s hlavou na někoho ramenu a hned pak se usmívá?ʻ zeptal semě Břeťa naposledy.
To jsem už nevěděl...“

Možná se taky ptáte, co ta bílá velryba? ... samozřejmě, že není náhodná :-) ... že by, symbol velikosti? ... životní zkoušky?

"Ale já chci žít a ulovit svou velrybu " ... a dát tak životu smysl?

„Žít vodu, vítr, hory a oblaka – chcete být šťastni? Žijte stále jednodušší věci.“

... "jaká to úleva, když člověk přestane bejt moudrej!“

Ava365
08.12.2019 5 z 5

Dnes už lze knihu řadit ke klasice moderní české literatury. Výborný příběh - stále má co říct.