Lisa_Flames Lisa_Flames komentáře u knih

☰ menu

Po stezkách oblud Po stezkách oblud Vojtěch Alberto Sláma

Docela čtivé, ale obsahově spíše dobrá pohádka, z knihy se člověk dozví jen velmi málo o legendarních obludách. Knize ale davám špatné hodnocení havně kvůli poslední kapitole, kterou jsem radši ani nedočetla. Ani se mi nechce věřit, že v tomto století ještě stále existují kreacionisti. Evoluce je nevyvratitelný fakt a odpůrci tohoto procesu mají vždy ty nejsměšnější argumenty, které akorát poukazují na neporozumění a nevzdělanost v oboru. :D No, na pobavení, dobrý.

31.01.2024 1 z 5


Válka s vlky Válka s vlky Aleš Dostál

Kniha je dobře čtivá, dá se zvládnout za jedno odpoledne... pokud na to máte žaludek.

Popisuje se zde pohled místních na návrat vlků do určitých oblastí ČR, je citově vybarvená, jednostranná a... já vlastně nevím, na čí straně autor doopravdy je. Z knihy vyplývá, že obyvatelům doopravdy nejde o životy a blaho (hospodářských) zvířat, ale o snížení zisku, ztrátu pohodlí ...a trofejí. Jsou neochotní přijmout změnu, frustrovaně pak démonizují vlky, osočují ochranáře z fanatismu a při tom jsou sami zatvrzelí. Často jsou zde irelevantní srovnání a bizarní představy o celé problematice. Pohled místních je absolutně neobjektivní, mají arogantní vystupování, chybí jim kritické myšlení, kniha je plná jejich pokrytectví a nechybí zde ani sexistické narážky na ženy nebo nemístné srovnávání situace s bývalým politickým režimem a genocidou... po přečtení se vůbec nedivím, že nemají zastání a vlastně mi jich vůbec není líto. Naivně jsem si myslela, že mi kniha poskytne náhled do problematiky objektivně, bohužel. Navíc, jsem zde našla i faktické chyby. Pokud se autor schválně snažil vyobrazit mísní jako špatné, tak se mu to povedlo. Pokud je kniha ale myšlena vážně, pak je mé hodnocení "odpad!".

Po tomhle kousku asi půjdu podpořit jistou organizaci...

03.01.2024 odpad!


Planta sapiens: O inteligenci rostlin Planta sapiens: O inteligenci rostlin Paco Calvo

No, autor psal hned na začátku, že jeho názory mají spoustu odpůrců a postupným čtením knihy chápu proč. Několikrát jsem i čtení přerušila, protože mě autorův názor naštval. Ačkoli je v knize popsáno spoustu zajímavých experimentů, kniha je vyplněna i nadbytečným a ne vždy úplně relevantním povídáním, kterým si autor obhajuje svůj názor a nepotvrzené hypotézy.

I přesto mu fandím. Nemusím souhlasit se vším, čeho chce autor dosáhnout (minimalně pojem "rostlinná neurobiologie" by si mohl odpustit), ovšem souhlasím, že by výzkum v této oblasti měl pokročit a postoj veřejnosti k rostlinám by se měl změnit - ale poněkud racionálněji než co to Paco vykládá.

01.10.2023 2 z 5


Louka: Vábení do tajuplného světa Louka: Vábení do tajuplného světa Jan Haft

Díky této knize se opět dívám víc zaujatě na své okolí a snažím se opět analyzovat každou zelenou plochu. Na stranu druhou si díky tomu i víc uvědomuji, co všechno je na spoustě míst špatně - malá diverzita, ticho...

Velmi dojemná kniha, krásně se čte, špatně se nese její odkaz.

01.10.2023 5 z 5


Nádherná teorie: Sto let obecné teorie relativity Nádherná teorie: Sto let obecné teorie relativity Pedro G. Ferreira

Skvělá knížka historie jedné vědy! Text se krásně čte a výklad není náročný, takže principy dobře pochopí i nefyzikář. Doporučuju.

17.04.2023 5 z 5


Tajný život úhořů Tajný život úhořů Patrik Svensson

Pár věcí mi chybělo, jako například detailnější popisy anatomie úhořů. A pak tu byly pasáže pro mě zcela nadbytečné a spíše mě od čtení odrazovaly, konkrétně autorovy vzpomínky z dětství. Za moje zklamání ale nemůže tak kniha, jako spíš moje mylné očekávání čisté literatury faktu.

12.02.2023 4 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Bylo to čtivé, zajímavě podané dialogy, smysluplně pojatý děj, ikdyž to, že samotná kniha nemá uzavřené všechny dějové linky mi svým způsobem vadí. Nevím totiž, jestli bych si přečetla další díl.

I přesto, že je to fikce, se mi nelíbí jak moc nereálný to vlastně je. Čím více sci-fi i fantasy dodržují fyzikální, chemické i biologické zákony (pokud ovšem porušení jednoho není základ příběhu), tím lepší dílo tohoto žánru. Bohužel, co se prostředí knihy týče, autorka kráčela po velmi tenkém ledu.

20.10.2022 3 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Celý děj se nekonečně táhl. První polovina mě sice aj bavila, ovšem rozuzlení trvalo zbytečně dlouho, nedávalo smysl a náboženskej kontext byl taky velký zklamání. Škoda 650 stránek.

02.07.2022 1 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Čekala jsem, že King bude čtivě napsaný, knihu jsem louskala dlouho a ztratilo se mi tak napětí. Jinak zajímavý příběh a hlavně konec knihu docela zachránil, až na to, jak chudák pes tolik trpěl. Vyobrazení postav bylo skvělé - žádní hrdinové, jen obyčejný lidi s osobními problémy a chybami, přesto mi nebylo líto ani jednoho.

07.03.2022 4 z 5


Kočky mluví ze spaní Kočky mluví ze spaní František PON.

Až na pasáže nevěnované kočkám, překlepy a strašné ilustrace, ze kterých budu mít noční můry, byla tato knížka zábavná a nejednou jsem v tom kočičím řádění poznala i naše darebáky.

03.02.2022 4 z 5


Pradorský měsíc Pradorský měsíc Neal Asher

Klišé. Blábol. Spousta věcí v knize mi nejde na rozum, dějové linky jsou na sebe naplácané a ztvárnění pradorské rasy taky nedavá moc smysl. A to i právě z pohledu evoluční biologie, na kterou se dokonce autor v nize odvolává a očividně o jejích principech nic neví. Na druhou stranu mě to pobavilo, ikdyž se to četlo fakt blbě.

Přesto bych dala autorovi ještě šanci, přecejen už mám další díl koupený.

29.01.2022 1 z 5


Vrána v našich životech, kultuře a historii Vrána v našich životech, kultuře a historii Boria Sax

Zatím knize vyčítám pouze nepřesné informace z poslední kapitoly, kdy zmínil pouze režiséra filmu The Crow a nikoli autora původního komixu a příběhu. Každopádně mě to nutí se zamýšlet na dalšími chybami v knize a její věrohodnosti. Jinak byla velice zajímavá a předpokládám, že se k některým informacím budu vracet.

28.01.2022 5 z 5


Revoluce jednoho stébla slámy Revoluce jednoho stébla slámy Masanobu Fukuoka

Kniha měla skončit v polovině. 5/5 za první část, ze které jsem byla nadšená a už se chytala i knihu doporučit, pak to ale autor zkazil svou filozofickou rozpravou, kterou si mohl nechat radši na jinou knihu. Není divu, že ho tolik lidí nebralo vážně a je to velká škoda.

10.12.2021 2 z 5


Volání osudu Volání osudu Helena Dahlgren

No hrůza. Z originálních her a komixů prakticky vzali jen jména postav a lehce základní koncept, zbytek autoři SSO a knížky zparodovali / zničili. Hlavním postavám změnili vzhed, původ, rasu, povahu, zájmy, koně označili za jedno plemeno, vše vsadili do našeho moderního světa, důležité události jen tak nesmyslně pozměnili a přidali nové úplně random... Achjo, tolik jsem jako malá příběh a hry StarShine milovala a chtěla vědět o tom světě víc. Nojo, člověk si má dávat pozor na to, co si přeje. Číst tohle bylo bolestivý.

20.11.2021 odpad!


Veselé a strašidelné povídky z Jávy Veselé a strašidelné povídky z Jávy Zorica Dubovská

Spouta příběhů v týto knize mi připadala zprvu o ničem, bezvýznamné tlachání bez hlubší pointy. Ale některé jsem dokázala docenit,... a ty zbylé až po druhém přečtení a zamyšlení se nad smýšlením autorů. Jinak knížka je krátká a čtivá.

18.11.2021 4 z 5


Vnímavá zeleň Vnímavá zeleň Alessandra Viola

Bylo to čtivé ovšem s mnoha pojmy bych zacházela velmi opatrně. Chápu autorovo nadšení ovšem kolega se trochu rozvášnil s přirovnáváním dvou odlišných říší, dovětek naštěstí tuto knihu trochu zachránil.

Kniha pro mě informačně přínosná nebyla, ikdyž téma bylo popsané krásně, i tak mi v knize pár informací chybělo. Proto bych laikům knihu ani nedoporučila, mohli by si některé věci špatně vysvětlit.

26.10.2021 4 z 5


Olejomalba pro začátečníky Olejomalba pro začátečníky Francisco Asensio Cerver

Ze začátku není výčet potřeb a metod špatný, stejně mi ale chybí víc informací, zároveň se zde najdou i věci v rozporu s jinými knihami na téma výtvarných technik - například výjimečnost olejových barev nebo podpora štětců ze zvířecí srsti, při tom dnes už je syntetický chlup daleko lepší varianta (levnější, kvalitnější, lépe se s ním pracuje a déle vydrží i nedbalé zacházení). Nelíbí se mi také poněkud arogantni styl ve kterým je kniha napsaná a autor ve mě nevzbuzuje důvěru ani svými obrazy. Se zklamáním mohu říct, že mě více naučilo 15 min video na YouTube.

04.10.2021 2 z 5


Akrylová malba Akrylová malba Michael Sanders

(SPOILER) Krásné názorné ukázky, tipy a obecně dobré rady jak zacházet s akrylem - pokud začínáte. Vytkla bych spíše formát knihy - fond v uvodních částech se špatně čte a stejně tak nevýrazné písmo zasazené do širokých odstavců.

Spoiler: autor má rád lodě.

04.10.2021 4 z 5


Postavy grónské mytologie Postavy grónské mytologie Aage Gitz -Johansen

V knize mi chybělo více informací o postavách a i těch postav bylo velmi málo. V jejich legendách existují i zajímavější bytosti, které stojí za zmínku.

03.10.2021 3 z 5


Základy realistické kresby Základy realistické kresby Jana Petrásková

Kniha je opravdu dobrá pro začátečníky. Pro pokročilé osoby se taky najde pár dobrých rad a kniha stojí za přečtení. Ovšem... rozmazávat tuhu jakýmkoli způsobem a nedej bože to nazývat "stínování", to by mělo být trestné. :D

02.10.2021 4 z 5