Pradorský měsíc

Pradorský měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25215/bmid_pradorsky-mesic-eGF-25215.jpg 4 57 8

Řád série

1. díl >

Kniha série Polity. První kontakt… ve stylu Řádu! Řád je exkluzivní klub civilizací, které pronikly do kosmu. Je pedantický a byrokratický a jeho dominium zasahuje od centrální Země až do nekonečných hlubin galaktické prázdnoty. Když se ale Řád poprvé setká s mimozemským životem v podobě velkých a nepřátelských krabovitých masožravců nazývaných Pradoři, není pochyb, v co to nutně musí vyústit… v totální válku. Řád i planety, které k němu nepatří, se snaží rychle vzchopit a přeměnit v militantní společnost. Kosmické lodi se utkávají v boji, orbitální stanice i celé planety jsou dobývány a drancovány, ale pro Jebela Kronga a Morii Salemovou, dva netypické hrdiny zachyceni v centru válečné vřavy, je tato válka mnohem víc, než jen střetem dvou kultur, víc než souboj techniky s brutální silou… je to pro ně osobní záležitost. Román z časů, které předcházely událostem kolem agenta Cormaca a těm na planetě Spatterjay.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Prador Moon , 2006


více info...

Přidat komentář

Finn69
03.10.2023 4 z 5

Už jsem dlouho nečetl žádného Ashera, tak jsem se rozhodl pustit se do toho znovu a hezky od začátku. Je to můj oblíbenec, ty knížky se čtou moc pěkně, na nic si nehrají, je to prostě pořádná space opera se vším co k tomu patří. Čili čekejte odporné lidožravé mimozemšťany, všemocné umělé inteligence, cestování subprostorem a hlavně spoustu explozí a podobných kratochvílí. A co je důležité, nechybí ani pořádná porce humoru. Zejména se těším na Asherovy bojové roboty, to jsou skutečné osobnosti, a jelikož už jsem to četl, vím, že to těm zatraceným krabošukům opět pořádně nandají :)

Pradorský měsíc je začátek toho všeho, uvádí vás do Světa Řádu, řízeného UI. Lidstvo pod jejich vládou prosperuje, úspěšně se šíří do vesmíru a (zatím marně) pátrá po svých sousedech. A když už na nějaké narazí, namísto přátelských úsměvů na ně čekají zubatá klepeta nesnášenlivých Pradorů. A ryc pic bum, už tu máme pořádnou mezihvězdnou totální válku.

Lisa_Flames
29.01.2022 1 z 5

Klišé. Blábol. Spousta věcí v knize mi nejde na rozum, dějové linky jsou na sebe naplácané a ztvárnění pradorské rasy taky nedavá moc smysl. A to i právě z pohledu evoluční biologie, na kterou se dokonce autor v nize odvolává a očividně o jejích principech nic neví. Na druhou stranu mě to pobavilo, ikdyž se to četlo fakt blbě.

Přesto bych dala autorovi ještě šanci, přecejen už mám další díl koupený.


analizátor
30.05.2020 5 z 5

Moje první setkání s Asherem. Moc jsem si od toho nesliboval, ale je to neuvěřitelně čtivé a i přes vyprávění z pohledu různých postav (včetně emzáků) to pěkně drží pokupě.

Dubin3k
01.03.2018 3 z 5

Ne zrovna můj šálek kávy. Kniha byla plná skvělých nápadů, ale bouzel knižní sci-fi mě nějak neoslovilo a spíše jsem se musel nutit do čtení což je špatně. Pro člověka, který se zajímá o téma to jistě bude skvělá kniha plná nápadů a se zajímavým příběhem a skoro jistě ho zaujme takže baví-li tě sci-fi můžu doporučit ale jinak asi e :)

Gurus
24.01.2018 4 z 5

Knížka se mi líbila, byl to dárek k vánocům. Sám bych si ji asi nevybral ke čtení, ale jsem rád, že jsem tu možnost měl. Příběh má spád a postavy/UI jsou celkem oblíbitelné. Pradoři jsou jinak pěkně vykreslená rasa a je lehké si je na základě popisu představit. Kdyby ve mě knížka zanechala nějaké výraznější pocity po dočtení asi bych jí dal 5/5, ale takhle to jsou 4/5.
Trošku jsem měl po dočtení pocit jako Morii na konci knihy :-D

B4LU
12.12.2017 3 z 5

Relativně krátké a celkem svižné military SF. Jako další dílek do Asherova Řádu to funguje dobře, ale celkem pochybuju, že bych to bez těchto znalostí hodnotil stejně. Spíš než děj samotný totiž táhne celkový obraz, který je tady načrtnutý jen velmi schematicky. Doplňková četba jo, jinak spíš asi ne.

kirk5
17.02.2017 4 z 5

SF opravdu povedené, ne příliš dlouhé, takže příběh rychle odsejpává :) Asher zbytečně příběh nenatahuje a celé to má rychlý spád, podobné jeho povídkám. Největší plus, a právě to na SF miluju, jsou pasáže věnované emzákům, jejich světu a myšlení. Máme zde první kontakt, první mrtví a první boje. Lidé a UI musí vymyslet taktiku, jak svého nepřítele zničit. Nesmí chybět vesmírné bitvy a velké finále...ano ano lidé vítězí a hlavní hrdina dosáhne své pomsty...Takže hurá do čtení...

Ládja
10.03.2013 4 z 5

Ale ano, šlo to. Když jsem odložil Mosazňáka sotva v půlce, tak jsem nečekal, že bych mohl nějakou knihu od Ashera přečíst takhle rychle jako tuto. Kniha má spád a je to popravdě trochu něco jiného(stylově) než ostatní knihy od Ashera. Jen doufám, že se vrátí k této sérii a ukáže další svoji fantazii.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Pradorský měsíc je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce88x
Chystám se číst22x
Chci si koupit9x