Li-be-ro Li-be-ro komentáře u knih

☰ menu

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Děsivé - při četbě běhá chvilkama mráz po zádech. Jsem starší ročník,takže jsem leccos zažil i u nás,byť to nebyla sranda,byl to jen slabý odvar...

22.10.2022 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Projet na kole nebo pěšky země,kam se v dnešní době málokdo vydává,je samo o sobě zajímavé. V zemích bývalého Sovětského Svazu jsem před více než 35 lety zažil dost podobného,včetně stakanů alkoholu,takže nepochybuji,že i po letech je to nepominutelná věc,kterou nelze nezmínit. Vzpomínky formou jemného humoru s nadhledem,bez brutalit a jedovatosti se příjemně čtou,když navíc tady právě za okny padá sníh. Jsem rád,že už tam nejsem,ale díky Ladislavovi se mi moje vlastní zážitky vybavují. Čtu to v pořadí jako třetí knihu,nijak nespěchám,sáhnu po ní kdykoliv mám čas,náladu a nemusím se vracet,abych našel nit děje. Prostě přejdu na další den a zázraky maličkostí,které přijdou a přinesou zábavu,smích i něco nového. Fajn.

07.02.2021 5 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Moc mně to bavilo. Napsáno s nadhledem,humorem a se smyslem pro vtipný krátký popis zážitků. Prostě je to cestopis o skutečných prožitcích se vším všudy. A přitom jde o to základní,co člověk musí řešit-jak se najíst,jak se domluvit,kde přespat a jak se zorientovat. Co přijmout a co odmítnout. A ta super krátká poezie :) Určitě si to Ladislav užil a já (sice v teple a křesle) s ním.Díky.

17.01.2021 5 z 5


Ivan Lendl Ivan Lendl Mark Hodgkinson

Ivana Lendla jsem potkával na školních chodbách (1978),kdy se stal juniorským mistrem světa a na kurtech v Komenského sadech jsem na vlastní oči viděl jeho semifinále a finále mistrovství Československa (Kodeš, finále Zedník).Od té doby jsem jeho kariéru velmi pozorně sledoval,včetně všech informaci o něm. Problém byl,že postupně informací ubývalo a Lendl se dostal do klatby režimu.
Kniha je zásadně jiná tím,že autor jde pod kůži všemu,co Ivan Lendl pro světový sport znamenal,zvláštnostem jeho osobnosti,rodinnému zázemí,fanatickému puntičkářství,profesionálním zásadám,ale také vztahům s jinými tenisty na okruhu. Mnohá fakta jsou pro mě i po letech dost překvapivým až šokujícím zjištěním.
Velká část knihy je věnována i nedávnému "tenisovému" obrození jako trenéra Andy Murrayho,do detailu popsané mozaiky,která musela zaklapnout,než Murray dosáhl svých top úspěchů. I zde je v detailech popsán mimořádný podíl osobnosti velké československé sportovní hvězdy.

04.05.2019 5 z 5


Jan Saudek na útěku Jan Saudek na útěku Jan Saudek

Kniha rozhovorů je osvěžující. Saudek se odhaluje jako narcis a zároveň nesmírně citlivý člověk. Nečekejte od něj klišé odpovědi,neváhá odhalit ani vnitřní nejistotu,zapovězená tabu a složitost všech vztahů,kterými za svého života proplul. Originální rozhovor,v němž sehrála významnou roli i výborná Renata Kalenská.

14.04.2019 4 z 5


Poslední tajemství Jana T. Poslední tajemství Jana T. Jaroslav Velinský

Kniha dlouhé roky nesměla vyjít,přitom jde o dokončení příběhů Rychlých Šípů,o kterém věděl i sám Jestřáb-Jaroslav Foglar.

22.07.2014 5 z 5


Kdo víc vsadí, ten víc bere Kdo víc vsadí, ten víc bere Ladislav Verecký

Knihu jsem četl mockrát,vždy mně osloví. Od dob prvního vydání však ve svých krédech zklamal Michal Horáček. No zklamal,prostě změnil favorita,řečeno sázkařskou mluvou.

22.07.2014