levandule38 levandule38 komentáře u knih

☰ menu

Peiperova válka: Válečná léta velitele SS Jochena Peipera: 1941–1945 Peiperova válka: Válečná léta velitele SS Jochena Peipera: 1941–1945 Danny S. Parker

(SPOILER) V době kdy se zdálo, že vše o SS už bylo napsáno i řečeno se objeví taková perla. Výborně napsaná i přeložena kniha plná zajímavých, nových, informací i fotografií.

24.06.2022 5 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Už před začátkem četby mi bylo jasné, že Jaroslav Rudiš není žádný Márquez(vypravěč), aby zvládl na jedničku dialog dvou osob na čtyř stech stranách. To se také potvrdilo. Ale vlastně, na všech místech které v příběhu naše dvojice navštíví, jsem byl, takže knihu beru na milost. Námět je to skvělý, ale možná se měl ještě pár let nechat "uzrát".

15.04.2022 3 z 5


Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu F. R. Hrabal-Krondak (p)

Každý cestopis z těchto končin je zajímavý, ale ke škodě knihy zde autor píše trochu těžkopádným a nudným stylem. Jeho postřehy z (komunistické) minulosti i současné situaci Ruska by měly být součástí přílohy a nenarušovat plynulost textu. Čtenář by si měl udělat úsudek sám. Co se fotografické přílohy týká, je myslím lepší použít jednu až dvě kvalitní fotografie(zejména momentky) na stránku a nikoliv deset výřezů.

20.12.2021 2 z 5


Proč zahynul John Lennon? Proč zahynul John Lennon? Lesley-Ann Jones

Přestože má kniha pouze 377 stran textu(zbytek jsou celkem zbytečné přílohy), čte se těžko. Částečně je to kvůli špatnému překladu, ale větším problémem je styl autorky, který bych označil jako hodně omáčky s těžko stravitelnými kousky masa. Tou omáčkou bych označil obecně známé informace ze života J.Lennona a historií skupiny The Beatles. Jako fanda skupiny nepotřebuji na dvou řádcích zjišťovat, že píseň "Hey Jude" je jedna z nejlepších skupiny. Ty kousky masa jsou informace a ještě častěji úvahy autorky, které jakoby vypadly ze skandální knihy Alberta Goldmana "The Lives of John Lennon". Celkově je to úplně zbytečná kniha, kde si autorka "vypíchne" jen útržky Johnova života.

29.03.2021 1 z 5


Šumava Jak šel život na Březníku Šumava Jak šel život na Březníku Karel Fořt

Dnes si už může napsat knížku opravdu každý. Nic proti, pokud by se do toho ovšem nemíchal člověk spjatý s bývalým režimem.

31.12.2020 2 z 5


Československo: Stát, který zklamal Československo: Stát, který zklamal Mary Heimann

Vlastně "necenzurované" dějiny Československa, než nějaká analýza. Navíc je tam řada chyb.

20.12.2020 2 z 5


Kundera: Český život a doba Kundera: Český život a doba Jan Novák

(SPOILER) Každý si jistě vybaví scénu z "Nesnesitelné lehkosti bytí" kde se Tereza v místnosti přepažené závěsem miluje s cizím mužem a má pocit, že je někdo za závěsem pozoruje. V Novákově knize se dočteme, že Kundera přemluvil svého přítele, aby v podobné místnosti pozoroval Kunderu se svojí ženou Věrou při pohlavním aktu. Takových paralel je celá řada a všechno to do sebe krásně zapadá. Každému, kdo má Kunderovo dílo rád, bych knihu doporučil a nenechal se odradit kvikotem levicových pseudointelektuálů kteří knihu považují za útok na jeden ze symbolů šedesátých let a Pražského jara.

25.07.2020 5 z 5


Šumava… hranici přecházejte po půlnoci Šumava… hranici přecházejte po půlnoci Vilém Hrach

Několik tragických příběhů a osudů z počátků železné opony. Dobře vykresluje praxi převaděčů, agentů chodců, SNB, StB. Překvapilo mne, kolik příslušníků SNB, kteří tehdy zajišťovali hranici, pomáhalo uprchlíkům.

16.06.2020 3 z 5


Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Četba je to strhující ale ty "ujeté" fabulace to trochu kazí.

01.04.2020 3 z 5


Paul McCartney: biografie Paul McCartney: biografie Philip Norman

O The Beatles se zajímám přes třicet let a lepší knihu jsem ještě nečetl. Najde se v ní i několik nepřesností, ale s čistým svědomím můžu říct, že nemá smysl kupovat nějakou jinou. Tedy pokud jde o Paula.

11.05.2019 5 z 5


Mike Tyson - Čistá pravda Mike Tyson - Čistá pravda Mike Tyson

Kniha mne docela zklamala a to především svým vulgárním stylem. I Tysonovo zdůvodňování jeho porážek v ringu je natolik alibistické a úsměvné, že mu navzdory názvu knihy nevěřím ani slovo.

04.03.2018 2 z 5