kozinozicka003 kozinozicka003 komentáře u knih

☰ menu

Zanzibar aneb První světový průvodce Haliny Pawlowské Zanzibar aneb První světový průvodce Haliny Pawlowské Halina Pawlowská

Kdysi jsem relaxovala u Banánových rybiček a u Zanzibaru jsem si chtěla taky odpočinout. To se povedlo. A navíc tam paní Pawlovská nenápadně vetkala i vztahy mezi rodiči a dětmi. A že to nebyla "třeskutá řachanda" mi nevadilo. Taky už jdu do věku, kdy nemusím pořád mít pusu od ucha k uchu. Stačí úsměv při vzpomínce na vlastní zážitky z cest. A recepty určitě vyzkouším :-)

25.07.2020 4 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Děj knihy plyne skrze tři hlavní postavy, Desetiletý Viktor, jeho matka Hana a babička Eva čelí v průběhu jednoho roku výzvám, které přináší život. Eva ovdoví. Hana se pere s rolí herečky na jevišti i s rolí matky samoživitelky v životě. Viktor prochází první životní zkouškou. Musí se na čas přestěhovat z Prahy na venkov k babičce, obstát v nové škole, najít si nové kamarády. Knihu jsem si poslechla v audioverzi.
+ Příjemným bonusem pro mě byly hlasy Mileny Steinmaslové, Martiny Krátké a Honzy Ciny.
+ Naprostá vyváženost pohledů všech tří postav a tím velká opravdovost a uvěřitelnost příběhu
- Trochu rozvleklé v první polovině knihy, což omlouvá počet hlavních postav.
Poslední třetinu knihy jsem vyslechla na jeden zátah. Petra Soukupová není adeptkou a držitelkou literárních cen náhodou. Nejvíc mě na jejím psaní baví její ponor do každé z postav. Scenáristika a dramaturgie, kterou spisovatelka studovala dávají jejím knihám šmrnc. Za mě - dost dobrýýý :).

24.11.2019 4 z 5


Darda Darda Irena Dousková

Po Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák je tohle hodně černá záležitost. Ale i přesto, že v této knize jde doslova o život, dokázala autorka vnést osobitý humor, nadhled a naději.
Díky Irenko

13.08.2019 4 z 5


Pán ohně Pán ohně Peter May

Knížku jsem si poslechla (moje první zkušenost s audio knihou). O tom, že je čtivá (poslouchatelná =) není pochyb. Také bych ji vytkla závěr. Ne to, že je otevřený. To je OK. Ale linka s genetickým inženýrstvím a z ní vycházející myšlenka, že kdo jí rýži umře????? Tam to opravdu bylo ušité horkou jehlou =). Za exotiku z východu a vykreslení hlavních postav dávám 4 hvězdy =).

09.01.2019 4 z 5


Hlas Hlas Arnaldur Indriðason

Další případ vyšetřovatele Erlendura. Těsně před vánocemi je v suterénu hotelu nalezen ubodaný muž v kostýmu Ježíška s kalhotami u kolen a prezervativem na penisu. Navzdory tomu, že nejen pracoval, ale i žil v hotelu několik let, ostatní zaměstnanci hotelu tvrdí, že o něm vlastně nic nevědí. Vyšetřování je komplikované hektickou atmosférou místa činu. Hotel je právě v nejvytíženějším období roku a vedení nejvíc děsí představa, že by se o vraždě měli dozvědět hoteloví hosté. Erlendur se v hotelu ubytuje a postupně odhaluje mnohovrstevnou minulost oběti. Zajímavě rozehraná detektivní partie. Bohužel, zase něco nesedí na neuvěřitelné spolupráci na případu s drogově závislou dcerou, která se snaží abstinovat.
# talent, sexuální orientace, rodinné tajemství, peníze

29.09.2018 4 z 5


O čem ženy mlčí O čem ženy mlčí * antologie

8 povídek od 8 autorů,
# vztahy, děti-mateřství, cestování, práce, sex, nevěra.
Celkově spíš průměrná kniha. Ale líbila se mi povídka od Petra Šabacha “Jeden za všechny“, jejíž motto je “O čem mlčí muži“. Děj se odehrává v dobách zahnívajícího socialismu, kdy každý kolektivní výlet na západ od našich hranic skrýval v sobě riziko, že někdo emigruje. Proto, jakékoli oddělení jedince od stáda vyvolávalo hysterické představy o fatálních následcích pro všechny v případě, že se zatoulaný nedostaví včas k transportu zpět do socialistické reality. A to i přes to, že byl hlavní hrdina všemi ostatními zpočátku k takovému “toulání“ hecován a dokonce všemi i finančně podpořen. Učebnicová ukázka české chlapské sounáležitosti v praxi :-).

29.09.2018 3 z 5


Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Mé první setkání s Arnaldurem Indridasonem. Plusy jsou určitě svižný a nekomplikovaný styl psaní. Temná a mrazivá atmosféra. Ta je vykreslena naprosto skvěle. Co mi vadí. Neuvěřitelnost postavy dcery vyšetřovatele. Že by drogově závislá, která má dost problémů sama se sebou, se vždycky jednou za čas zjevila, vyslechla tajné informace a ještě pomohla případu? To mi moc nesedí

29.09.2018 4 z 5