keroro keroro komentáře u knih

☰ menu

Mám právo se zničit Mám právo se zničit Kim Jong-ha

Přečíst si tuto prvotinu autora jsem se rozhodla po besedě s ním, na které mi přišel jako sympatický člověk, který se dobře poslouchá. Ale nesedlo mi to - vůbec. Premisa zní poměrně zajímavě - hlavní hrdina dopomáhá lidem k sebevraždě a to ani ne protože mají sebevražedné tendence, ale spíš protože je jejich život nuda a takový život za to prostě nestojí. K postavám jsem necítila pouto a vlastně ani neprocházely nějakým vývojem. Prostě proč by mě mělo zajímat že zdechnou? Děj obsahuje řadu grafických scén, které však nepomáhají dokreslit temnou atmosféru ani neposunují děj dál. Spíše jsem měla pocit že se autor snaží být co nejvíce šokující za každou cenu. Vlastně mě ani nenapadá jediná věc, co by se mi na knížce líbila. Nerada nechávám knížky nedočtené, takže jsem byla nakonec vděčná za to jak je tenká. (Abych nebyla úplně svině, dala jsem autorovi ještě jednu šanci ve formě povídky, nicméně to mi přišlo jako ještě větší slátanina, takže asi stačilo.)

06.10.2017 1 z 5


Sen devíti z oblaků Sen devíti z oblaků Kim Man-džung

Stará korejská literatura se mnohdy nečte nejlépe, ale tohle je jedna ze světlých výjimek. Dílo patří do snové literatury a já si opravdu přišla jak ve snu - především popisy krajiny jsou moc krásné. To, jak se hlavní hrdina zamiloval do osmi dívek a každá z nich byla jeho osudovou láskou, mi přišlo úsměvné.

16.09.2015 5 z 5


V Koreji se Korejcům nevyhneme V Koreji se Korejcům nevyhneme Miriam Löwensteinová

Velmi milý a čtivý cestopis, který by mohl být opravdu užitečný, pro kohokoliv, kdo se do Koreje chystá. Knížka je jinak poměrně stručná a krátká a k prohloubení již existujících znalostí, se tak příliš nehodí.

29.01.2014 4 z 5


Dějiny Koreje Dějiny Koreje Carter J. Eckert

Knížku jsem zcela přelouskala již dvakrát a jsem si jistá, že mě to alespoň jednou ještě čeká. Bez mučení se přiznám, že mě historie až tolik nebere, i proto jsem za tenhle velice čtivý souhrn ráda. Události jsou rozebrány výborně - dost aby vám byly jasné souvislosti a ne tolik, aby jste měli pocit zbytečných informací.

29.01.2014 4 z 5


Slzy mé duše Slzy mé duše Kim Hjon-Hi

Uznávám, že styl psaní není nic extra světoborného, ale Hjon-Hi nebyla povoláním spisovatelkou, bohužel měla na starosti mnohem horší povolání. Čtivé je to si myslím dost a navíc, v téhle knížce jde hlavně o obsah. Co je pravdy na tom, že knížka je údajně jihokorejská propaganda opravdu nevím, já si během čtení rozhodně nepřišla, že bych byla krmena nesmysly. Naopak mě knížka naprosto pohltila a přečetla jsem jí skoro bez přestávky. Na konci jsem musela přemýšlet, zda-li bych jí kdy dokázala odpustit, kdybych se ocitla v situaci rodičů obětí. I přesto jsem s ní tak nějak sympatizovala a to omilostnění jí přála. (Že by to byl účel a propaganda na mě přece jen zapůsobila? :)) Za přečtení rozhodně stojí.

05.09.2012 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Můj první Orwell a hned mám chuť si od něj přečíst něco dalšího. Naprosto úžasná a trefná kniha, při čtení pár posledních stránek mi běhal mráz po zádech.

29.08.2012 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Hobit je neuvěřitelně milé a příjemné čtení. Přiznávám, že jsem byla zaskočena jak pohádkový má knížka nádech. Ona je to ale vlastně původně knížka pro děti, a proto pro mě rozhodně na hodnotě neztrácí. Hobit je takové pohlazení po duši s malým Bilbem v čele - kterému jsem mimochodem fandila celou knížku. Ono to snad ani jinak nejde.

22.08.2012 5 z 5


Vyprávění z dlouhé chvíle Vyprávění z dlouhé chvíle neznámý - neuveden

Zajímavé dobové čtení, až jsem sama sebe překvapila, jak mě to bavilo. Ačkoliv je novela dosti nerealisticky zobrazená a autor je očividně zaujat, je to pořád cenná historická věc a názorně mi přiblížila život v té době. První část o královně mě bavila o poznání více, druhou částí jsem se dost prokousávala, což bylo způsobeno zpřeházením událostí a tak jsem se často v ději ztrácela.

26.07.2012 4 z 5


Temné hory Temné hory Patrick Carman

Možná bych to hltala víc, kdyby mi bylo méně. Bohužel mě knížka ani nenavnadila, abych si ze série přečetla něco dalšího.

26.07.2012 3 z 5


Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

Kniha je to milá, to bez pochyby. A ačkoliv souhlasím s tím, že je pro všechny věkové kategorie, je na ní pořád znát, že je především pro děti. Nicméně se mi líbila velice a těším se na další díl.

26.07.2012 4 z 5


Pchjongjangská akvária Pchjongjangská akvária Čchol-hwan Kang

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Strhující příběh o událostech, které se odehrávaly a bohužel stále dějí. Doporučuji jí komukoliv, ať už se zajímá o Severní Koreu, nebo ne.

26.07.2012 5 z 5


Dokonale utajená Korea Dokonale utajená Korea Jiří Janoš

Kniha není špatná. Minimálně pro někoho, kdo se o Jižní Koreu nezajímá, jistě přinese spoustu nových informací. Bohužel - jak je i v knize řečeno - je Jižní Korea jednou z nejrychleji se rozrůstajících zemí (a to jak z ekonomického tak i kulturního hlediska). Možná byla aktuální v době svého vydání, ale dnes už je velmi zastaralá. Věci, které pan Janoš v knize popisuje, jsou dnes k vidění už maximálně tak na venkově a i tam už mají jiný ráz.
Kniha je takový zvláštní mix všeho - historie, současná kultura, jídlo, mentalita, ale například popisuje i historie nejznámějších korejských značek - u čehož jsem opravdu zvedala obočí, protože kdy a jak byla založena firma Hyundai, mi opravdu nepřijde jako vhodné téma do cestopisu. Ale budiž, třeba se v tom někdo najde.
Já budu tedy upřímná a řeknu, že kniha mě nudila a počítala jsem stránky do konce.

26.07.2012 2 z 5