Dokonale utajená Korea

Dokonale utajená Korea https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78286/bmid_dokonale-utajena-korea-kMe-78286.jpg 4 13 3

Vyprávění o vývoji, současnosti, každodenním životě, rodině, kulturních tradicích a civilizačních zvyklostech této země. Titul je věnován vůbec první české monografii o zemi Jitřní svěžesti, jak je poeticky nazývána Korea. Autor, přední český japanista a koreanista, který se zároveň věnuje publicistice a cestování, přibližuje poutavou formou dějiny a kulturu této u nás stále ještě málo známé zemi. Neskrývá přitom, že sám cestoval pouze po Korejské republice (dříve u nás nazývané Jižní Koreou), zatímco jeden z nejhorších totalitních režimů světa v KLDR popisuje pouze prostřednictvím svědectví Severokorejců, kteří uprchli na Jih. Je to jednak část výpovědi severokorejské teroristky, která se podílela na výbuchu jihokorejského letadla před olympijskými hrami v Soulu, jednak cituje výpověď severokorejského diplomata, který rovněž našel azyl na jihu rozděleného poloostrova. Janoš však seznamuje čtenáře nejen se starobylou a pohnutou historií Korejského poloostrova (v lecčems připomínající náš úděl mezi dvěma mocnými sousedy), ale líčí i všední život, jídelníček, náboženství (v Koreji je křesťanů stejně jako buddhistů), a to s různými odlišnými zvyky a postoji. Neméně zajímavé jsou i jeho postřehy při provázení Korejců v naší zemi. V neposlední řadě dává případným cestovatelům do této země mnoho neocenitelných rad (od výběru hotelů, přes způsob cestování až po chování v tomto pro nás exotickém prostředí). Součástí textu je i chronologická tabulka a barevná fotografická příloha.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Libri
více info...

Přidat komentář

PlaszCZ
14.02.2023 4 z 5

Tahle knížka je stará jako já sama, takže je nutné brát v potaz, že už se mnoho věcí změnilo. Důkazem budiž to, že autor v kapitole o levném ubytování upozorňuje, aby hosté nenechávali filmy na podlaze, protože se vyhřívá nebo v závorce popisuje, co to je sushi. Velká část je však věnovaná historii, která už zůstala zakonzervována v čase. Co se korejských zvyků a tradic týče, tak nemohu posoudit, na kolik se situace změnila. Jistě je však to, že Korejci se v mnohém “pozápadšťují”. Jinak se mi kniha moc líbila, autor má určitě o Koreji i Japonsku velký přehled.

tisha8409
02.08.2015

Vzhledem k době vydání je to dnes již neaktuální - mnohé se tam změnilo.


keroro
26.07.2012 2 z 5

Kniha není špatná. Minimálně pro někoho, kdo se o Jižní Koreu nezajímá, jistě přinese spoustu nových informací. Bohužel - jak je i v knize řečeno - je Jižní Korea jednou z nejrychleji se rozrůstajících zemí (a to jak z ekonomického tak i kulturního hlediska). Možná byla aktuální v době svého vydání, ale dnes už je velmi zastaralá. Věci, které pan Janoš v knize popisuje, jsou dnes k vidění už maximálně tak na venkově a i tam už mají jiný ráz.
Kniha je takový zvláštní mix všeho - historie, současná kultura, jídlo, mentalita, ale například popisuje i historie nejznámějších korejských značek - u čehož jsem opravdu zvedala obočí, protože kdy a jak byla založena firma Hyundai, mi opravdu nepřijde jako vhodné téma do cestopisu. Ale budiž, třeba se v tom někdo najde.
Já budu tedy upřímná a řeknu, že kniha mě nudila a počítala jsem stránky do konce.

Štítky knihy

Korea

Autorovy další knížky

Jiří Janoš
česká, 1942
1984  89%99 zajímavostí z Japonska
1994  93%Tajemná země Nippon
2007  87%Japonsko a Korea
1986  74%Tajemný nindža
1997  86%Dokonale utajená Korea

Kniha Dokonale utajená Korea je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x