karlonosik karlonosik komentáře u knih

☰ menu

Karel a Zita Habsburští Karel a Zita Habsburští Elisabeth Montfortová

Krásné a poutavé. Tahle kniha představuje poslední Habsburky trochu z jiného světla. Velmi lidsky, autenticky, duchovně. Krásný doklad toho, že i významné politické postavení, obklopenost mocí nebo majetkem, případně privilegovaný původ lze sloučit s pokorou, upřímností a opravdovou zbožností.

A také potvrzení skutečnosti, že usilování o svatost nepatří jen do kláštera, ale třeba i na panovnický trůn.

V neposlední řadě doporučuji také všem, kdo žijí nebo přemýšlí o manželství. Vztah Karla a Zity jim může být velmi poučnou inspirací.

07.04.2024 5 z 5


Pominuté chvály Pominuté chvály Štěpán Smolen

Skvělé, provokativní, k zamyšlení. Autorova mini-rozjímání nad rozličnými tématy nenudí a naopak vedou k hlubšímu promýšlení některých věcí, které bereme za samozřejmé.

05.04.2024 5 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Doporučuji všem, kdo byli touhle knihou otráveni ve škole, aby si ji přečetli znova, v klidu, bez nátlaku známkování nebo maturitní přípravy.

Podle mě jde o krásnou meditaci nad českými národními rysy a malebnou přírodou naší kotliny. Ano, je to idylizace. Dnešní (a asi i tehdejší) situace má daleko k tomu, aby byla takto poklidná, duchovní a radostná. Ale nikdy není pozdě začít ideály přetvářet v realitu. Navíc, nebýt ideálů, kam bychom směřovali?

04.04.2024 5 z 5


Buď, kde jsi Buď, kde jsi Štěpán Smolen

Tak tohle je super léčba na tu uspěchanou, překotnou dnešní dobu. Autor využívá moudrost tzv. pouštních otců, aby nabídl lék pro problémy moderního člověka. Fantaskní prvky příběhu tomu dodávají šmrnc.

04.04.2024 5 z 5


Hadráři z Emauz Hadráři z Emauz Boris Simon

Velmi hezký, lidský a zároveň nepříliš přibarvený pohled na práci s lidmi v těžkých podmínkách, na okraji společnosti.

04.04.2024 5 z 5


Vojna a mír Vojna a mír Lev Nikolajevič Tolstoj

Naprostá klasika. Lidská přirozenost, vztahy, politika, náboženství, válka, zničující touha po majetku a slávě, to všechno tam je a mistrovsky. Jen upozornění - je to dlouhé. Doporučuji číst kontinuálně, jinak se začnete ztrácet ve jménech a postavách.

Možná také lepší nejprve číst Annu Kareninu (jako takový úvod do Tolstého tvorby) a pak až Vojnu a mír.

04.04.2024


Oznamuje se vražda Oznamuje se vražda Agatha Christie

Opět skvěle Agatha Christie. Královna záměn. Člověk by netušil, co všechno se může stát na malé vesnici...

04.04.2024 5 z 5


Stvořeni k lásce: Přitažlivost k osobám téhož pohlaví a katolická církev Stvořeni k lásce: Přitažlivost k osobám téhož pohlaví a katolická církev Michael Schmitz

Velmi dobře napsáno. Autor přistupuje k tématu citlivě a jemně. Doporučuji všem, kdo se chtějí dozvědět něco o katolickém pohledu na homosexualitu a už mají dost extrémů z obou stran.

03.04.2024 5 z 5


Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat Martin Kvapilík

Originální příspěvek do debaty o chození a vztazích. Autor na malém rozsahu předkládá nové argumenty, proč nechat sexualitu až na manželství. Knížka může být užitečná pro všechny, kdo třeba chtějí svoje vztahy promyslet z jiného úhlu.

Negativní recenze níže, hádám, spíše než na (ne)zajímavost perspektivy autora ukazují na vnitřní postoj, který je k ní automaticky odmítavý. To by nemělo nikoho odradit. Naopak, knížka je zajímavá a zřejmě zdravě provokativní, když to čtenáře nenechává chladnými :))

27.03.2024 5 z 5


Proč Proč Martin Kvapilík

Poutavé zamyšlení nad otázkami víry od člověka s technickým vzděláním. Zajímavým způsobem kombinuje znalosti z kybernetiky a teologie, aby ukázal, že víra dává smysl a není iracionální. Ideální třeba na cestu do vlaku pro všechny, kteří nepotřebují sáhodlouhé rozbory, ale chtějí jít rychle k jádru věci - je víra v Boha racionální?

27.03.2024 5 z 5


Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat - 50+ otázek a odpovědí Proč spolu před svatbou nebydlet a nespat - 50+ otázek a odpovědí Martin Kvapilík

Ignorujte negativní komentáře, které dávají 0 hvězdiček. Tohle je útlá knížečka, kde autor shrnuje dotazy mladých lidí po přečtení prvního dílu k tématice vztahů a chození a hezky ho doplňuje. Jasně, je to náročné žít. Ale krásné. Doporučuji k přečtení spolu s prvním dílem.

27.03.2024 5 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Tohle je opravdu jedna z nejlepších knih, co kdy byla napsána. Skvost světové literatury. Žádný povrchní román, kde autor jen "vyplňuje" děj. Otázky smyslu života, lásky, mezilidských vztahů, víry, to vše zde má svůj prostor. Kdo ještě nečetl, přichází o hodně.

27.03.2024 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Skvělé čtení. Kdo hledáte kvalitní detektivku, tak tady najdete dobře.

27.03.2024 5 z 5