karlo karlo komentáře u knih

☰ menu

Cesty Binjumina Třetího Cesty Binjumina Třetího Mendele Mojcher-Sforim (p)

(Vydržel jsem číst jen do 1/3 knihy). Příběh o mladém židovi, který naivně plánuje odchod ze své komunity do světa. Autor ne příliš vtipně popisuje jeho trable, podobající se útěku dítěte od rodičů. Na můj vkus je v knize příliš mnoho německého a židovského textu. Ženy zde mají roli spíše hloupých služek, kdežto pánové tráví čas modlitbami a hlubokými debatami.

07.11.2017 1 z 5


Tančící skály: O vývoji života na Zemi, o člověku a o Bohu Tančící skály: O vývoji života na Zemi, o člověku a o Bohu Marek Vácha

Autor je silně věřící křesťan, teolog, cestovatel, vystupuje velice inteligentně. Útlá kniha je příjemně čtivým přepisem jeho přednášek. První 2/3 knihy jsou nabity vědeckými a historickými fakty, objektivní kritikou, místy až ateismem. Nicméně ke konci silně prosazuje křesťanství. Skoro celá kniha je ale velmi příjemná, vybízí k zamyšlení nad některými filozofickými otázkami. Zaujalo mě téma o vzniku života a o potratech. Rozhodně má co dát i (nám) nekřesťnům.

13.01.2016 4 z 5


Sedmistupňová hora Sedmistupňová hora Thomas Merton

Dlouhá, chvílemi fádní autobiografie průměrného, ale chytrého američana, který žil na začátku 20.st. Popisuje svoje rozpustilé intelektuální mládí, stín války a nakonec vstup do trapistického kláštera. Autor psal knihu ještě mladý, ale už je ovlivněna jeho silnou vírou. Začátek je poměrně bezbožný, chvilku tápá, ale naráz je z něj zapálený křesťan. Celkově mě kniha na svou délku docela poutala a bavila. Vyznívá velice upřímně díky tomu, jak se autor přiznává k různým slabostem, ústupkům, neustálému váhání a vymlouvání před vstupem do kláštera. Doporučoval bych spíše křesťanům a věřícím hledačům.

12.01.2016 3 z 5


Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Docela dobrý příběh, z počátku příjemně napínavé, konspirační, trochu scifi. Později (2.polovina) to ale kazí neustávající akce, kterou hlavní (kladní) hrdinové vždy o vlásek přežijí. Celkově fajn, spousta zvratů, uvěřitelné scifi, ale přeakčnělé. (hodnotím audioknihu)

12.01.2016 3 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Docela dobré scifi, které trošku trpí tím, že bylo vydáno 1969 a autor barvitě líčí “moderní techniku” techniku té doby. Děj je od začátku nečekaně napínavý; místy autor hodnotí probíhající situaci jakoby zpětně a mírně tak naznačuje konec. Pokud se přehlédne autorovo nadšení dnes již zastaralou (nesmyslnou) technikou, je to dobrá knížka. Spíše pro scifi nadšence a techniky; mírně apokalyptické. (hodnotím audioknihu)

12.01.2016 4 z 5


Ponorka Ponorka Thomas N. Scortia

Válečná uvěřitelná fikce studené války; dlouho si mi pletly jména postav; v příběhu je dost náhod a nešťastných souběhů událostí; jinak ale parádní, napínavé, burcující. Spíše delší, akční; pro lidi kterým, nevadí válečná tématika. (hodnotím audioknihu)

12.01.2016 4 z 5


Moje cesta k lamům Moje cesta k lamům Ole Nydahl

Spíše cestopis a deník o tom, jak se Ole dostal k buddhismu. Psané celkem čtivě, měl jsem občas problém se odtrhnout, dokreslující fotky.
Jen autor se tímto diskredituje a od své verze buddhismu mě úspěšně odradil. Popisuje naprosto nereálné zážitky a vydává je za skutečná vidění / znamení - bez ohledu na užívání drog. Byl to v podstatě feťák, pašerák a dealer.

12.01.2016 4 z 5


Hellstromův úl Hellstromův úl Frank Herbert

Dobré sci-fi, napínavé až ke konci, poměrně realistické. Vypráví o společnosti lidí, kteří žijí po vzoru hmyzu v podzemním úle. Z počátku to vypadá jako dokonalá, efektivní společnost. Když se ale do úlu dostane člověk z naší civilizace, odhalí kromě její technické dokonalosti i zvířecí krutost a bezcitnost. Vše má svůj účel, každá lidská jednotka má svůj úkol a když už není pro úl prospěšná, ztrácí právo na život.
Vhodné pro milovníky sci-fi, skeptiky dnešní společnosti. Lék pro lidi, kteří by chtěli radikální řízení společnosti.

12.01.2016 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Hodně dobrá post-apo scifi; originální děj; napínavé; nepředvídatelné. Jen mě trochu štvalo, že měl hlavní hrdina příliš mnoho štěstí a pořád mu někdo pomáhal. Občas jsem byl zmatený, když začal autor bez jasného přechodu popisovat hrdinovy sny a měl jsem pocit, jako bych přeskočil několik stránek.
Celkově ale parádní, trochu delší; bizarní.

12.01.2016 5 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Dobré, originální scifi o oblasti, ve které přistanou mimozemšťané a zanechají po sobě spoustu věcí a materiálů s nepochopitelnými vlastnostmi. Oblast je zkoumána vědci a hlídána ostrahou, ale stejně do ní pronikají vykradači. Právě příběhy těchto stalkerů autoři popisují. Nejde o žádné hrdiny, ale naopak spíše o temnější postavy z okraje společnosti. V jedné části knihy jsou nastíněny pěkné filozofické pohledy na toto setkání s mimozemšťany, jedna verze říká, že se zde zastavili a zanechali po sobě odpadky jako lidé po pikniku u cesty. A my lidé se teď jako lesní zvířata nad tím podivujeme.

12.01.2016 5 z 5


Svět bez křesťanství – co by bylo jinak? Svět bez křesťanství – co by bylo jinak? Hans Maier

Kniha není špatná, ale čekal jsem od ní něco jiného. Autor použil nezvykle mnoho citací, místy zabírají odkazy na použitou literaturu téměř polovinu stránky. Některé názory jsou hodně subjektivní, černo-bíle, nepřipouští kompromis.
Čtivost je podle mě horší kvůli různým autorům citovaných textů, zbytečně velkému množství cizích slov a nepřirozenému slovosledu v souvětích (možná vina překladatele).
Nákupu knihy nelituji, dá se v ní najít spoustu zajímavých myšlenek. Nejspíše se k ní ale už nevrátím, stylem mi příliš připomíná školní skripta.

12.01.2016 3 z 5