Svět bez křesťanství – co by bylo jinak?

Svět bez křesťanství – co by bylo jinak? https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199676/bmid_svet-bez-krestanstvi-co-by-bylo-jin-jl2-199676.jpg 3 7 2

Co přineslo křesťanství našemu světu, kultuře, politice, představám o nás samých? Známý německý autor v této knize zauvažoval nad stále se opakující otázkou, která znepokojuje lidskou mysl. Odpověděl si na ni jedinečným způsobem, totiž tak, že ukázal, jak by vypadal náš svět bez křesťanství – bez jeho hodnot, antropologie, bez specificky křesťanského pochopení času, přírody, státu, práce nebo umění. Maierův text nechce být pouhou obranou jednoho významného světového náboženství. Křesťanství je mu nevypočitatelným, rozporuplným a přitom kouzelným impulsem, který radikálně ovlivňuje lidské rozhodování, které vyvolává nepřehlédnutelné působení na všechny oblasti lidského života a na společenství, v nichž lidé žijí. Autor přitom čtenáře vybízí, aby si jeho intelektuální podněty doplnili svým vlastním pozorováním. „Představme si situaci, že by křesťanství neexistovalo ani nebylo existovalo – jak by vypadal náš svět? Byl by lepší, byl by horší? O tom bychom mohli dlouho spekulovat. Jisté je, že by byl jiný – na tomto zjištění se shodnou bez námahy jak křesťané, tak nekřesťané. Jak by byl jiný, to chce přiblížit tato malá kniha na několika příkladech (obraz člověka, čas, práce, příroda, stát, umění) ... Křesťanství – to je nevypočitatelný impuls. K čemu v určitých dobách vede, to závisí na rozhodnutí mnoha lidí. Žádný božský režisér nebere lidským hráčům svobodu. A výsledek hry zůstává otevřený, dokud trvají dějiny.“ Z předmluvy Hanse Maiera... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)
Originální název:

Welt ohne Christentum – was wäre anders? , 2009


více info...

Přidat komentář

Vidlička
13.06.2017 2 z 5

Musím bohužel souhlasit s karlo, ačkoliv jsem se na tento titul tak těšila... Nejspíš je to ale má vina čekajíce od titulu poněkud jiný obsah, než kniha nabízí. Doufala jsem ve více faktografických údajů ve stylu "co by bylo, kdyby", ale kniha je psána ve více polemické rovině. Rozhodně neupírám autorovi erudovanost, ale s tím slovosledem tedy naprosto souhlasím. Zajímavé, ale maličko zklamání.

karlo
12.01.2016 3 z 5

Kniha není špatná, ale čekal jsem od ní něco jiného. Autor použil nezvykle mnoho citací, místy zabírají odkazy na použitou literaturu téměř polovinu stránky. Některé názory jsou hodně subjektivní, černo-bíle, nepřipouští kompromis.
Čtivost je podle mě horší kvůli různým autorům citovaných textů, zbytečně velkému množství cizích slov a nepřirozenému slovosledu v souvětích (možná vina překladatele).
Nákupu knihy nelituji, dá se v ní najít spoustu zajímavých myšlenek. Nejspíše se k ní ale už nevrátím, stylem mi příliš připomíná školní skripta.


Štítky knihy

křesťanství náboženství dějiny civilizace křesťanství a společnost

Autorovy další knížky

Hans Maier
německá, 1931
1999  100%Revoluce a církev
2014  69%Svět bez křesťanství – co by bylo jinak?
1999  90%Politická náboženství