JErle JErle komentáře u knih

☰ menu

Střih Střih Nathan Hill

Místy zbytečně ukecané. U zdlouhavého popisu kolapsu během hraní počítačové hry jsem málem zkolabovala já, ale rozhodně ne proto, že bych se od toho nemohla odtrhnout. Za mě to tedy "důvtipně vystavěné vyprávění sršící vtipem", jak je psáno výše, určitě není. Ambiciózní to je určitě, některé momenty jsou zajímavé, ale jako celek nic moc.

07.07.2020 2 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Četla jsem ji nyní podruhé, po cca 30 letech. Přesný dojem z prvního čtení už si nepamatuju, jen mi kdesi v podvědomí uvízlo, že se mi to líbilo. Musím říct, že i teď, "na stará kolena", jsem byla nadmíru spokojená. Jedenáct mi není už dávno, ale když jsem to četla, jako by mi chvílemi i bylo :-)

11.12.2019 5 z 5


Příběh ztracené holčičky Příběh ztracené holčičky Elena Ferrante

K mému překvapení mě obě hrdinky lezly v závěrečném díle nejmíň na nervy a navzdory názorům některých blízkých, kteří poslední díl četli dřív než já, nesdílím názor, že od půlky do konce to byla nuda.

17.09.2019


Co zbylo v paměti Co zbylo v paměti Dagmar Steinová

Chvílemi to byl celkem chaos. Čtenář je sice v úvodu (a pak i v textu) varován, že to nejsou klasické paměti deníkového typu, ale i tak se to asi dalo ukočírovat trochu lépe. U některých popisovaných momentů jsem měla problém je přesněji časově zařadit, což je podle mě ke škodě věci. Nejen u nás se, především politická, situace během těch 40 let nějak vyvinula, takže si to člověk občas nemůže dát do konkrétních souvislostí. A po přečtení těchto pamětí si nejsem jistá, jestli bych od ní chtěla číst nějaký překlad, i když tam by se měla držet originálu :-)

18.03.2019


Bowie: Ilustrovaný životopis Bowie: Ilustrovaný životopis Fran Ruiz

Jsem jeho velký hubení fanoušek, i když jsem určitě neslyšela všechno, co kdy vydal, z každého jeho období nějaké album mám, takže teď už jen vždycky vybrat, až se ke knize vrátím, které z nich si k četbě pustím. Přečteno jedním dechem, což vzhledem k množství textu v knize nebyl problém :-)

05.02.2019 5 z 5


Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn Josef Pánek

Zase jedna z knih, kterou bych si netroufla doporučit k přečtení, a to pro ten poněkud atypický styl psaní, na který jsem si musela hodně dlouho zvykat (na 155 stranách textu skoro do poloviny knihy). V každém případě zajímavé a vcelku dobré.

05.02.2019 4 z 5


Zaslepení Zaslepení Jørn Lier Horst

Dobré to bylo. Na obálce píší, že je to jako Nesbø. Když už bych to chtěla srovnávat s jinými severskými autory/detektivy, přirovnala bych to spíš k Mankellovi (Wallanderovi).

02.11.2018 4 z 5


Den falešné kočky Den falešné kočky Pasi Ilmari Jääskeläinen

Mám taky přečteny všechny tři. A co se honí autorovi hlavou? Možná raději nevědět:-) Kočky patří k mým oblíbeným zvířatům, ale možná si na ně odteď začnu dávat pozor :-)

04.10.2018 5 z 5


Konkurz na milence Konkurz na milence Simona Monyová (p)

První, co jsem od ní přečetla (díky Čtenářské výzvě) a žádná hitparáda to tedy není. Vtipné mi to nepřišlo skoro vůbec, vlastně všechny ženské postavy v knize byly na ránu, chlapi tam byli za idioty (občas užitečné). Kvůli přezdívkám a shodnému ději obou linek to byl chvílemi jen jeden velký zmatek. Nemyslím, že všechny knihy musí být hlubokomyslné kousky, ale i nenáročná četba může být kvalitní.

13.08.2018 1 z 5


Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

V knihkupectví jsem pracovala několik let a mnohé z hlášek mají opravdu mezinárodní platnost:-)
Varianty (nejen) téhle "V 60. letech jsem četl knihu. Nepamatuji si název. Ale vybavuji si, že byla zelená a bavila mě.
Víte, kterou myslím?" jsem za ty roky slyšela několikrát.

21.03.2018 5 z 5