Jakub Lysek Jakub Lysek komentáře u knih

☰ menu

Evropa dvacátého století Evropa dvacátého století Richard Vinen

Poměrně čtivá historická kniha. Nesrovnatelná sice s Poválečnou Evropou Tonyho Judta, ale v některých pasážích se člověk zasměje ironii a černému humoru.. Například zastřelení klauna Bima za protibolševické vtipy agentem sovětské tajné služby či zavedení "znárodnění" žen v zapadlých končinách Sovětského svazu po vyhlášení vítězství bolševické revoluce..

05.03.2014 5 z 5


Globalizace, demokracie a terorismus Globalizace, demokracie a terorismus Eric Hobsbawm

Ačkoliv mě jsou jeho názory velice blízké, samotné zpracování nebylo tak čtivé a zajímavé, jak by se od názvu této knihy dalo předpokládat.

13.06.2012 1 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Ekonomie není exaktní věda.. Nelze v praxi uplatnit experiment, nelze kontrolovat všechny proměnné a nelze stanovovat definitivní soudy.. Velice trefně je v knize popsán vztah mezi ekonomií a matematikou.. Bohužel si toto všechno neuvědomují zejména všichni ti "pravicově" orientovaní ekonomové, kteří příliš zjednodušují komplexnost jevu na pouhé teoretické konstrukty nefungující v reálné praxi.... Opravdu vynikajícím ekonomem je právě ten, který dokáže jít za hranici těchto (až nábožensky připadajících) "dogmat" a propojit tak ekonomii s filozofií, sociologií, politologií a zejména s historií.

23.09.2011 4 z 5


Čaroděj ze země Oz Čaroděj ze země Oz Frank Lyman Baum

velice vtipné v angličtině:o)

23.09.2011 4 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Opravdu pro skalní fanoušky jako jsem já...:o) některé z příběhů bych si i dokázal představit na filmovém plátně.. kacířskou myšlenkou by byl i třeba seriál.. :o) Velice povedeně bylo uděláno město Minas Tirith v Návratu krále.. co teprv takový Gondolin?

23.09.2011 5 z 5


Dějiny Evropy Dějiny Evropy * antologie

Pěkné obrázky což ale není vše... text je někdy zmatený, nepřehledný a nedostatečný.. občas chybí zdůraznit opravdu důležité události a jejich vliv na další vývoj.. Kniha je spíše než opravdovou učebnicí doplňujícím zdrojem materiálů pro lepší ilustraci dějin..

23.09.2011 2 z 5


Perské listy Perské listy Charles Louis Montesquieu

Přesně tohle vydání jsem dostal darem od přítelkyně, jen ten obal již změnil barvu:o) Po přečtení této knihy jsem nabyl dojmu, že se islámský svět za 250 let téměř nezměnil..... Nemyslím si, že by kniha byla jenom satirou francouzské společnosti, tak jak se to obecně o této knize tvrdí a učí na střední škole... Možná se pletu..

22.09.2011 3 z 5


Devadesát tři Devadesát tři Victor Hugo

Knihu neocení tak čtenář, který nezná alespoň základní události VFR a zejména pak situaci ve Vendé právě roku 93. Jinak bych trochu poopravil obsah uvedený na těchto stránkách. Hugo právě odsuzuje Dantona, Marata a Robespierra (v kapitole, kde se tito velikáni setkávají), ačkoliv se může zdát, že to není zcela jasně vyjádřeno v textu. Je zde jak kritika republikánů (ústy Gavaina rozmlouvajícího se Cimurdainem v cele před popravou), tak i Šuanů. Pohled na toto období dějin Francie není u Huga černobílé, což mě mile překvapilo.

22.09.2011 5 z 5


Hold Katalánsku Hold Katalánsku George Orwell (p)

nejbystřejší komentář ke španělské občanské válce.. ačkoliv některé věci se daly tušit, situace v Barceloně se mi zdála podle jeho vyprávění analogická s tou v Paříží o století a půl dříve.. jinak velice povedená ironie, kdy člověk neví, jestli se smát nebo se naštvat.

21.09.2011 5 z 5


Dějiny ruské revoluce Dějiny ruské revoluce Richard Pipes

Výborné!! dokonce jsem u ní strávil celé odpoledne za hezkého počasí v knihovně..:))

21.09.2011 5 z 5


Volební systémy poměrného zastoupení: Mechanismy, proporcionalita a politické konsekvence Volební systémy poměrného zastoupení: Mechanismy, proporcionalita a politické konsekvence Tomáš Lebeda

Jasné, srozumitelné a velice čtivé i přesto, že se jedná o učebnici :o)

21.09.2011 5 z 5


Křižáci 2. díl Křižáci 2. díl Henryk Sienkiewicz

Knížka je výborně čtivá. Jen se mi zdá trochu poplatná tehdejší době, kdy východu opět hrozila germánská agrese, což je omluvitelné. Konflikt byl obyčejným bojem o moc a vliv, nelze jej ztotožňovat jako boj Germánů a Slovanů, respektive zlých proti hodným (jak je vylíčeno v knize). Tehdejšímu nevolníkovi bylo upřímně jedno, jestli jej ztrestá polský pán, či řádový komtur. Pro politologa inspirativní pro zamyšlení se nad fungováním křesťanských rytířských řádů a výkonem jejich moci.

21.09.2011 4 z 5


Vzestup a pád české sociální demokracie Vzestup a pád české sociální demokracie Miloš Zeman

Velice zábavné čtení. Ale v mnoha názorech nelze souhlasit a to nemyslím ideologickou kritiku z obou pólů..

21.09.2011 3 z 5