gejbika gejbika komentáře u knih

☰ menu

Matky to chtěj taky Matky to chtěj taky Irena Obermannová

První přečtená kniha od autorky byla právě kniha Matky to chtěj taky. Styl psaní se mi líbil. Autorka si umí hrát se slovy, přirovnávat, zajímavě popisovat. Samotný děj nebyl nějak komplikovaný, prostý popis výměnného pobytu dvou studentů v zahraničních rodinách. Nicméně autorka zajímavě popsala pocity matky ve středním věku a její pohnutky k jednání bych docela i pochopila. Ale věk chlapce byl až moc přehnaný. A závěr... Možná až příliš nereálně vyznívající.

05.05.2024 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Příběh knihy rozhodně zasáhne! Mornštajnová knihu velmi dobře strukturalizovala na jednotlivé části a časové prolínání je také zajímavé. Výborně vykreslila příběh rodiny na pozadí významných historických událostí. V tomto je pro mě výborná! A zatím vždy do svých knih, které jsem od ní četla, dokáže "vsunout" nelehká životní rozhodování, která ovlivňují osudy dalších osob. Nejinak tomu bylo v příběhu Hany. Popisuje velmi čtivě rodinný příběh v období mezi lety 1933 - 1963, tedy období před 2. světovou válkou, dobu války i dobu poválečnou. Opět se snaží vykreslit události, které měly vliv na chování a postoje hlavní hrdinky - Hany. Co všechno prožila? Rozhodně to neměla ve svém životě lehké. A bohužel v její blízkosti "odcházeli" lidé, které svými postoji a činy ovlivnila.

01.05.2024 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Rozhodování, jak se zachovat v nastalé situaci. Zůstat věrný svému přesvědčení, své morálce? Nebo ochránit svou dceru, rodinu? A to i způsobem, který není tím správným, ale pro řešení situace tím žádoucím. Využít své moci, svého postavení... Výborně je popsáno, jak to ovlivňuje spoustu dalších osob, které se musejí také zachovat způsobem, který jim není po chuti, ale předvídají, co by to mohlo v opačném případě pro ně znamenat. Toto Mornštajnova zajímavě popisuje a nutí čtenáře k zamyšlení. Zejména toho, který v té době tyto dilemata nemusel řešit. Podobné pocity jsem měla i při čtení Hotýlku.
Svatoplukovo chování bylo špatné vůči dceři Bohdaně, ale i pro něho může mít čtenář pochopení. Bylo toho hodně, co způsobilo jeho přístup k Bohdaně a vůbec k celému světu...takový, jaký měl.
Opět čtivé, moc hezky popsané postavy.

01.05.2024 5 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

Oddechové a poměrně svižné čtení s dávkou humoru prostřednictvím kterého nahlédne čtenář do prostředí herecké práce hlavní hrdinky Lucie, mezi její kamarádky, které řeší každodenní problémy života a dělají i velká rozhodnutí, do pocitů při setkání se starou láskou, a uvědomování si, že života, který máme je třeba si vážit...ale je tu ještě něco, co hlavní hrdince znesnadňuje její hektický, komplikovaný, trochu bláznivý život. Coura. Hlavní hrdince s tím pomáhá její Šedivka, její rádce, její mozek, její svědomí.
Některé vtipné příběhy - z castingu na Durex, výlet do přírody s Karlem.... A nechybějí ani popisy intimních chvilek z pohledu ženy, třeba sen pod vodou. Mnoho ze situací je podobných těm, které prožívá většina žen ve svém životě, a mnoho z nich se v příběhu pozná.

01.05.2024 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Velmi čtivý příběh rodiny v několika generacích a sledování jejich životních osudů, a to i v kontextu doby od 2. světové války do nového milénia. Hlavní postavou je Václav a do příběhu zasahují další spletité osudy členů rodiny a lidí spojených s rodinou a hotýlkem. Zajímavé je sledovat rozhodování postav v životních situacích, např. v době komunismu (spolupráce s STB, výpověď související s kamarádem). Osudy běžných lidí, které zažívá plno z nás, ale také osudů, které nejsou úplně v uspořádání rodiny běžné. Postavy velmi pěkné vykresleny a i vzájemně propojeny. Na začátku chvilku trvalo, než jsem se začetla, potom to mělo spád, závěr trochu "rychlý", už ne tak detailně popsaný.

01.05.2024 5 z 5