feminine feminine komentáře u knih

☰ menu

Strašidýlko Stráša Strašidýlko Stráša Alena Mornštajnová

Od autorky jsem přečetla několik knih pro dospělé. Hana je nádherná knížka, i Slepá mapa a Tiché roky mne hodně oslovily, ale přiznám se, že tato knížka pro děti mne zklamala. OK - nejsem dítě, ale řekla bych, že je hodně krásnějších knih pro děti, které je zaujmou víc. Nemůžu si pomoct, ale měla jsem dojem, jakoby se autorka do psaní nutila. Ilustrace od Galiny Miklínové jsou pěkné.

10.04.2021 2 z 5


Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Tahle knížka si mne tak trochu našla. Teta likvidovala část knihovny a mezi populárně-naučnými socialistickými brožurami tam ležela tahle kniha. Moje maminka mi řekla: Tu si vem, ta je hezká. Tak jsem si ji vzala. Potom tahle knížka čekala asi dva roky v mojí knihovně, až nebudu mít co číst. Přiznám, že mi i chvíli trvalo, než jsem se začetla.... A teď, po přečtení, se jí omlouvám a řadím ji mezi nejkrásnější knížky, které jsem kdy četla. Je nejen dojemná, ale i vtipná. Je to opravdu pohlazení po duši. Krásný, poetický a nesmírně svěží jazyk. Ač je autor muž a já žena, ač se narodil o víc než půl století dříve v jiné zemi, jakoby vyprávěl i o mém dětství a dospívání. Postavy v knize jsou velmi pravdivé a velmi blízké. Jakoby to byli i moji příbuzní a známí. Skvěle to všechno vyjádřila paní Eva Musilová v doslovu.

21.03.2021 5 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Další nádherná kniha. Velmi čtivá a velmi k zamyšlení. Tohle jaro a léto jsem přečetla již mnoho knih, ale dvě, na které budu vzpomínat dlouho: Ranhojič a Zlodějka knih. Ranhojiče jsem navíc začala číst v nemocnici po operaci ruky a tak jsem si občas musela říkat: Štěstí, že jsem tady a v této době ..... :-) .... Bohužel, intriky, zlo, chamtivost, nenávist a nevědomost přežívají staletí. Ale naštěstí i láska, přátelství, tolerance a touha po poznání.

28.07.2020 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Nádherná kniha. Zpočátku jsem se nemohla začíst, ale potom jsem se zas nemohla odtrhnout a každou volnou chvilku jsem spěchala pokračovat ve čtení. I když je to především kniha o hrůzách války ( a nezáleží na které straně fronty ), je to zároveň i krásný příběh o přátelství, dospívání, rodinných vztazích. Kniha se mne velmi dotkla i z toho důvodu, že můj děda sloužil za války u LSE v Drážďanech. Sice mi o tom kdysi vyprávěl, ale byla jsem tehdy ještě malé dítě a z pochopitelných důvodů hodně detailů vynechal. Možná, že na ledacos chtěl i zapomenout. S četbou této knihy jsem si to připomněla a došlo mi znovu, jaké hrůzy musel zažívat. Přesto, že je to příběh smutný, je v té knize i mnoho laskavosti a naděje. Musím o ní často přemýšlet a zdá se mi až neuvěřitelné, že ji napsal tak mladý autor.

28.07.2020 5 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. Velmi čtivá, dojemná, veselá i smutná, vtipná, poučná - mnoho myšlenek k zamyšlení. Přestože je poměrně obsáhlá, přečetla jsem jedním dechem a určitě se k ní budu vracet.

30.07.2018


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Nádherná knížka! Na základní škole jsme ji měli jako povinnou četbu, což podle mne byl docela úlet. Je to rozhodně kniha pro dospělého čtenáře a to ještě ne pro každého. Knihy Saint-Exupéryho mám velmi ráda úplně všechny. Tahle je nádherná, ale jiná než ty ostatní.

21.03.2018 5 z 5