Fanosh Fanosh komentáře u knih

☰ menu

Laco Deczi – totálně vytroubený mozek Laco Deczi – totálně vytroubený mozek Tomáš Poláček

Ultimátní návod na výchovu dětí a hlavně na život. Laco je drak a frajer a sprosťák a pábitel a tak trochu buran a barbar, ale něžný, ale hlavně sakra ví o čem mluví. Našel si v životě to v čem je nejlepší a je to vášeň a bude troubit dokud nebude prdět do hlíny. Velice čtivý rozhovor který vám umožní strávit pár dní v přítomnosti téhle živelné osobnosti jakou Laco Deczi nepochybně je. Dalo by se říct, že je to až inspirující a inspirativní zážitek. Knihu si určitě zařazuji mezi ty které je třeba si přečíst vícekrát než jednou.

31.01.2018 5 z 5


Locus debilis Locus debilis František Dryje

František Dryje je démon. Surealistická nálož Locus Debilis vás buď vtáhne do víru dění a nebo nechá naprosto chladným, pro mě především jedno z nejzajímavějších a nejhravějších děl které jsem měl tu možnost dostat do rukou. Naprostý odvaz od běžných, nudných myšlenek a bezpáteřních frází.
Doporučím všem kteří chcou zažít takovou trochu jinou poezii.

NA DRUHÉ STRANĚ MOSTU CARROUSEL
umřela Kočička
Pejsek se pomátl
Odmítá vydat chlupatý chomáček
náhle tak bezbranný, schoulený v dlani
k řádnému pohřbu
Bude prý lízat věrnou družku svou
horoucím jazykem
Do krve studené
do morku kostí -
dokud ji docela
na věky věků
z tohoto světa
Nevylíže

21.01.2016 5 z 5


Nanao Nanao Nanao Sakaki

Začnu tím, že Nanao byl dozajista úchvatný člověk. Ne každý má odvahu odtrhnout se od společnosti a užívat si krásy přírody, jídla co tato Matka dá a samozřejmě kadění bez TOALETNÍHO PAPÍRU.
Při předmluvě a nebo spíše zkráceném životopise Nana Sakakiho jde o údiv a zamyšlením se nad sebe sama. Cestovat, cestovat, cestovat. Nemít žádné závazky. Jen svůj rozum a své zdravé tělo. Protože ne každý může v šedesáti říct, že se cítí na sedumnáct. A ještě k tomu napsat báseň. Je škoda, že už není mezi námi. Bylo by to dozajista zajímavé potkat Nanaa někde na jeho cestách a prohodit s ním pár slov.
K samotné poezii. Oslavuje v nich již zmiňovanou přírodu. Ale taky kritizuje lidstvo a jeho honbu za technologií. Nemá rád válku, jelikož v ní sloužil, ví o čem mluví.
Forma básní je volný verš. I když naším jazykem jde ne přesně vystihnout japonskou poezii. Některé ztrácejí svou hloubku po prvním přečtení. Ale celkově jsou znovučitelné. Celkově jde o knihu, ze které by si měl každý přečíst aspoň pár veršů a lehce se tak dotknout Nanaovi nesmrtelné duše. Já sám jsem rád, že se tak stalo. 9/10
Vždyť přece :

Máš-li čas na mluvení,
Čti knihy
Máš-li čas na čtení
Jdi do hor, pouští a moří
Máš-li čas na chození
Tanči a zpívej
Máš-li čas na tančení
Tiše seď, Šťastlivý Blázne

01.05.2012 5 z 5


Ohlas Li Poa Ohlas Li Poa Zdenka Bergrová

Krása ve vyjadřování je znát v každém verši. A to si nedovedu představit v originálním jazyce. Vždyť jak sama autorka překladu píše "že vlastně nikdo nemůže v češtině zachytit čínskou poezii překladem, protože ona má docela jiný charakter, než má u nás. U nich nejsou lyrické prvky jen způsob vyjádření, jsou hlavními nositeli faktografie."
A právě popis, který nám předkládá Li Po je jedinečný. Ten chlap to se slovi prostě uměl a četba jeho díla musí být dávkovaná. Po kapkách koncentrované zvukomalebnosti. Nejde ji přečíst zaráz. To by bylo jako bezmyšlenkovitě zhltat to nejlepší jídlo a nevychutnat si ho.
Krom obsahu a jedinečnosti slov je kniha prokládána docela pěknými obrázky. Kožená vazba je příjemná na dotek a díky velikosti si knihu můžete vzít kdekoliv. Tak když vás to popadne a příjemně vlahý větřík vám bude v prosluněném dni ovívat tvář. Inu, to poznáte až při četbě..
Rád se k této sbírce budu vracet a seženu si další díla.
Na závěr bych si dovolil přiložit jednu z básní:

TU FUOVI

Tu Fu je tu ?
To snad ne.
Širák si, ale nepletu,
nosí ho, jak den zezlátne.
Vyhublý Tu Fu,
zplihlá idyla,
poezie ho zřídila.

04.04.2012 5 z 5


Cesta do Indie Cesta do Indie William Sutcliffe

Prve vám leze na nervy Dave, pak Liz. Nakonec si je zprotivíte oba. Nejsympatičtější postava je Rádž, který má vše na háku a utíká před svým bohatým tatíkem. Ovšem je to čtivě napsané a někdy jsem chtěl být v Indii místo hlavních hrdinů.

27.03.2012 3 z 5


Ochránce Ochránce Václav Kroc

Klasický gamebook s docela povedenou kresbou. Na dlouhé zimní večery příjemné odreagování pro fantasy pozitivní jedince.

27.03.2012 3 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Moje prvni Christieová. Náramně jsem se bavil od začátku do konce. A když jsem zjistil, že můj odhad na vraha je nesprávný.. kurňa! Za mě plná palba bodů.

26.03.2012


Zbraně pro Erató Zbraně pro Erató Karel Kryl

Naprostý klenot české poezie. Troufám si říct, že to nejlepší, co kdy Kryl stvořil. Zvlášť zvuková stopa se víc než povedla. Určitě doporučuju poslech, pokud se nedostanete ke knižní verzi.

01.03.2012 5 z 5


Příznaky lásky Příznaky lásky Robert Graves

Některé věci napsány zbytečně složitě. V originále by to možná vyznělo líp. Kvalita balancuje mezi bravurně zvládnutými básněmi s atmosférou a zbytečnými díli. Avšak určitě doporučuji si tuhle malou knížečku pořidit jako odpočinkové posezení s poezií. 7/10

11.01.2012 4 z 5


Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Vše, co mělo být řečeno, už řečeno bylo. Ta knížka má prostě koule.

10.01.2012 5 z 5


Achája II Achája II Andrzej Ziemiański

Putování princezny Acháji je neméně zajímavé jako v prvním dílu. Zaan je ještě větší zmrd a Virus vás chytne za koule a začnete přemýšlet, co jste vlastně zač.
Výborné pokračování i když o krapet hůř zpracované než první díl. Každopádně nezbývá než doporučit a napjatě otevřít třetí a závěrečný díl.

10.01.2012 5 z 5