Achája II

Achája II https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11495/bmid_achaja-ii-pUZ-11495.jpg 4 55 7

Achája série

< 2. díl >

2. kniha série Achája. Princezna Achája, právoplatná dědička trůnu království Troy, vstoupila z otcovy vůle do armády. V prvním dílu jsme sledovali, jak si poradila v roli rekruta, vojáka a nakonec zajatce a otroka. Díky vysoké inteligenci a síle se jí podařilo uprchnout. Princezniny další osudy vám prozradí román, který držíte v ruce. Po krátkém období klidu se Achája znovu dostane do armády, osvědčí statečnost a zkušenosti a je odměněna… Příhody, které zažije, jsou stejně vzrušující a napínavé jako v předchozí knize. Překlad: Pavel Weigel... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Achaja II , 2003


více info...

Přidat komentář

Metla
25.03.2020 4 z 5

„Bohové! To jsou názvy! Zásobování a průzkum, Druhé oddělení, Pokladní služba, Diplomacie a Obchodní úřad. Nemůže se někdo z vás pojmenovat prostě ‘Banda špionů’, ‘Vrazi a hajzli’, ‘Velkohnůj a spol.’ nebo tak nějak? Nač ty eufemismy?“

Bývalá princezna, otrokyně, prostitutka a elitní šermířka se pokouší najít klid při práci u sedláků v království Arkach. Teprve u těchto jednoduchých, přímočarých lidí poznává svobodu a její hodnotu. Žádná pohoda bohužel netrvá věčně; Achája opět musí navléknout vojenský mundúr a vydobýt si respekt v šiku spolubojovnic, získat důvěru a snad i něco víc... Válečná vřava a s ní související zdánlivě bezvýchodné situace však nejsou tím nejhorším: mnohem obtížnější je ochránit svou novou, milovanou domovinu před pádem a zároveň si uchovat lidskost. Realita v podání generála Biafry je temná propast negativních prognóz a řešení problémů znamená opustit čest, morálku či jakékoliv jiné ušlechtilé ideály. Udržet království Arkach je spletitá hra pro bezohledné, všehoschopné svině. Znepokojivé zvířecí oči a ostré tesáky nejsou určujícím znakem netvorů.
Druhý díl série dává jen minimum prostoru filozoficko-náboženským peripetiím čaroděje Mereditha či Zaanovým intrikám, Siriův buranský šarm se téměř nedostane ke slovu. Úvod se nese v příjemně odlehčeném duchu, postupně přibývá vážných myšlenek a drastických opatření, to vše je prošpikováno kurníkem. Zpočátku mě ženská armáda se svým výrazivem docela bavila, ale jak šel čas, neustálé vulgarity s (nejen) lesbickým tokáním a kvokáním ztratily na atraktivitě. Nekomplikovaná soudržnost čistě ženského ko-ko-ko-kolektivu je dle mých zkušeností konstrukt z říše pohádek. Vážně mi chvílemi připadalo, že byl autor při tvorbě "Acháji II" ve fázi změny pohlaví a občas si šlehnul příliš estrogenu.
Výše uvedené výhrady sice nemají vliv na počet hvězd, ale s procenty jdu nekompromisně dolů. 70-75%

„Kdybych věděla, co dělat, nestála bych tady jak prdel nastavená ke kopanci.“
Princezna - major Achája

Fallenyard
24.04.2015 5 z 5

Ve dvojce nabírají události ty správné grády, zápletka se komplikuje a klobouk dolů, před takhle propracovanou pavučinu intrik musím smeknout.
Postava Biafry překvapila svou komplikovaností a stejně tak můžu jen žasnout nad perfektním vystižením jak psychologie dívčí armády, tak i psychologických profilů jednotlivých postav. Jednu chvíli čtete knížku a druhou chvíli vám dojde, proč se ta ženská odnaproti chová jak stará čarodějnice.
Víc než v předchozím díle začne čtenáří docházet, co přesně znamená "příčina a následek". Druhý díl zároveň shledávám vtipnějším a snad i o něco méně násilnickým. Jediné, co se mi do knihy úplně nehodilo, byl úsek s životem u kočičích lidí. Doufám nicméně, že bude platit to, co už jsem naznačila výše, a to, že vše má svůj důvod... :)


Richie1
21.12.2014 5 z 5

Druhý díl trilogie - princezna Achája se z úplného dna pomalu pozdvihuje do role uznávaného vojáka - šermíře. Ale nejde jen o osudy Acháji - ve hře jsou osudy celých říší!
Napínavé, akční a drsné - nelze odolat!

LuciusWlk
13.12.2014 4 z 5

Druhá kniha je o chloupek zajímavější než první. Děj nabírá na zajímavosti, intriky se začínají projevovat a o překvapení není nouzi. Výborně popsané souboje nedovolí knihu odložit a přímo vtahují do děje. Na druhou stranu linka s čarodějem je poňekud plochá a mnohdy předlouhé filozofické rozhovory začínají nudit. Na třetí stranu je ale nutno říct, že autorovy myšlenkové pochody jsou chytře vpraveny do děje!
Rozdělení prvního a druhého dílu je trochu necitlivé, nebo spíše zbytečné. Působí dojmem rozseknuté knihy v polovině věty. Tomu moc nerozumím, ale... Upřímně jsem natěšený na finále.
------------------------------------------------------------------------------------------
…Když vedle ní usedl, popadla ho za ruce a se smíchem ho strhla na sebe. Oba přikryla a začala mu rozepínat kazajku. Byla nesmírně zvědavá na jeho tělo.
Třicet kroků odtud, v táboře, Choří lidé vstávali zpoza pytlů, za kterými se dosud schovávali.
„Kurva, lidi.“ Nejtlustší muž, s dlouhými zrzavými vousy, ze všech sil třeštil oči, aby viděl ve světle pochodně zaražené do země nějaké podrobnosti. „Vidíte totéž, co já?“
„Nevím, co vidíš,“ vypískl blonďáček s dlouhou puškou v ruce. „Ale podle mě šéf… do prdele… právě jebá netvora.“
„A to jsi chtěl šéfa probodnout, Garrakhu. Že je mladíček a holobrádek. Tak teď běž a něco mu proveď, kurva!“
„Neser!“ Garrakh si škubal zrzavé vousy. „To mi v žádné putyce neuvěří!“
„Vidíš! Mladíček, pochcánek, šílenec. Zavedl nás do zkázy. Prošli jsme půl Strašlivého lesa, netvoři nám vybili všechny soumary, a on… Krucinál… popadl netvora a zjebal ho! Normálně zjebal!“
Veškera chátra, najatí dezertéři a bandité, obdivně vrtěli hlavou.
„To je vůdce! To je bojovník,“ opakoval Garrakh, který se nemohl vzpamatovat. „Jenže nám to nikdo neuvěří, do prdele!“

kralovskahve
27.03.2013 5 z 5

Tornádo. Kniha člověka chytí a nepustí. Jsem zvědavá na další vývoj

Fanosh
10.01.2012 5 z 5

Putování princezny Acháji je neméně zajímavé jako v prvním dílu. Zaan je ještě větší zmrd a Virus vás chytne za koule a začnete přemýšlet, co jste vlastně zač.
Výborné pokračování i když o krapet hůř zpracované než první díl. Každopádně nezbývá než doporučit a napjatě otevřít třetí a závěrečný díl.

lady
21.11.2011 3 z 5

hrůza,nejhorší kniha.

Autorovy další knížky

Andrzej Ziemiański
polská, 1960
2021  73%Cyberpunk Znovuzrození
2004  87%Achája
2008  68%Achája III
2005  87%Achája II