eva096 eva096 komentáře u knih

☰ menu

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Krásný román pro ženy. Opravdu se to čte samo. Psychologie postav na velmi solidní úrovni, myslím si, že autorka nás v budoucnu překvapí. Velký talent!

02.06.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Krásná kniha, děkuji paní Mornštajnové!! Námět šílený, ale uvěřitelné. Úžasně propracované postavy, člověka mrazí. Autorka se dokázala perfektně vcítit do cácory, ale i ostatní postavy jsou velmi plastické, matka se stejným stigmatem, babi, která ví..., děda se drží trošku stranou... Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Moc se mi líbila i rozvolněná grafika knihy. Opravdu není nic, co bych mohla vytknout.

26.05.2023 5 z 5


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Moc pěkný a zajímavý román, přečten za 2 večery. Spojení zločinu s politickou perzekucí, Valdice 50. let, zánik jedné vesnice, osud ženatého muže, který není jen politickou obětí. Je věřící, přesto mu ženská přitažlivost není cizí... Hluboce lidské. Doporučuji!

24.05.2023 5 z 5


Kupec a dobrodruh na Zlaté cestě Kupec a dobrodruh na Zlaté cestě Petra Braunová

Pěkná knížka. Autorka navazuje na realismus 19. století, nic ve zlém. Velmi přijatelným způsobem propojuje současný jazyk s jazykem obrozenecké doby. Děj není překotný, jak je to zvykem u většiny současných autorek. Hlavní postavy jsou hezky vybarvené, moc mě bavili Kateřina i Franz. Těším se na pokračování!

17.05.2023 5 z 5


Intriky Intriky Tabea Bach (p)

Lehké počteníčko pro ženy, možná by se dalo proškrtat. Ale lepší než první díl. Někdy si člověk potřebuje opravdu odpočinout, určitě najde tato kniha své čtenářky. Postava Angely je slušně propracovaná a nemyslím si, že je děj až tak předvídatelný. Docela jsem se večer těšila, až si knihu otevřu. Ale ta obálka!!!

15.10.2022 4 z 5


Pakáž Pakáž Monika Helfer

Přečteno jedním dechem. Krásná kniha plná poezie, parádním způsobem zpracované střetávání se mužského, ženského a dětského světa s pozadím první světové války. Možná i velká zásluha překladatelky. Dočkáme se i volného pokračování?

18.09.2022 5 z 5


Nechci slyšet tvůj pláč Nechci slyšet tvůj pláč Simona Rošková

V češtině samá chyba!! Škoda, téma je zajímavé.

16.09.2022


Momentky. Momentky? Momentky. Momentky? Jaromír Šlosar

Neznám slovo podměrečný, ale měl jste zřejmě na mysli útlost knihy. No a? Myslím, že křehký obsah odpovídá rozsahu knihy. Je krásná, plná vnímavých a citlivých postřehů.

25.05.2022 5 z 5


Strážkyně pokladu Strážkyně pokladu Jaromír Šlosar

Krásná knížka pohádek z moravsko-slovenského pomezí. Vtáhne vás laskavé tajuplno. Myslím, že si mohou přečíst i dospělí.

25.05.2022 5 z 5


Rys za 200 litrů Rys za 200 litrů Jaromír Šlosar

Moc pěkné čtení pro kluky i holky kolem 12 let. Dva přátelé na dobrodružné výpravě narazí na pytláka. Dopadnou ho? Zasazeno do reálného prostředí Beskyd.

25.05.2022 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Super knížka. Velmi mě zaujalo téma, o kterém jsem moc nevěděla, byť jsem už několik Řeků v Ostravě potkala. Téma emigrace Řeků po 2. světové válce, málo známé, a přesto atraktivní. Prolínají se zde osudy několika postav, více či méně spřízněných, postavy jsou plasticky propracované, autorka se s problematikou vztahů mezi Čechy a Řeky a s nastíněním vztahů Řeků k jejich vlasti vyrovnala brilantně.
Jen jediná věc mi trošku vadila. Přílišné politizování, ne vždy bylo nutné.
Určitě doporučuji, stojí za přečtení!

25.05.2022 5 z 5


Jizva Jizva Danuta Chlupová

Kniha mne vtáhla hned po prvních stránkách. O Životicích jsem už samozřejmě leccos slyšela, ale způsob zpracování tématu je docela originální. Člověk pořád něco tuší, ale vlastně neví co. Nemám ráda knihy, ve kterých je polopaticky popisován příběh notoricky známý, ale také nemám ráda, když autor nesmyslně fabuluje. Tahle knížka má to, co v knihách hledám. Příjemné napětí, lehké ponaučení, ať už faktografické nebo psychologické, kultivovaný jazyk. Postavy dostaly přesně to, co potřebovaly, aby byl obrázek kompletní.
Opravdu doporučuji, měla jsem půjčenou z knihovny, dnes jsem si koupila vlastní.

07.10.2021 5 z 5