Divil Online Divil komentáře u knih

☰ menu

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Skvělá knížka, které bych dal i šestou hvězdičku, kdyby tu byla k mání... Na Atari hrách jsem vyrůstal, tak na mě z každé stránky dýchala nostalgie a udržela se... A co následovalo po tom, co jsem knížku dočetl? "Musel" jsem si nainstalovat emulátor Atari a poohlédnout se po Joustovi, u kterého jsem už v dětství a raném mládí vydržel pod dohledem rodičů i do dvou v noci... :-) A zavzpomínal jsem i na další hry, i ty které v knížce svůj prostor nedostaly... A i po příběhové stránce to bylo dokonalé dílo a příjemná pohádka pro odrostlejší...

01.10.2015 5 z 5


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Knížky od Flynnové jsem četl v pořadí Zmizelá, ze které jsem byl hrozně nadšený, pak Ostré předměty, které mě tolik nenadchly a nakonec Temné kouty. Říkal jsem si, že knížní euforie podobná té, kterou jsem prožíval se Zmizelou, se už nebude opakovat a nakonec se tomu u Temných koutů stalo. Bylo to pro mě příjemné překvapení, když jsem se do knížky dobře začetl od první až do poslední stránky. I když dochází k častým přechodům mezi přítomností a minulostí (v minulosti navíc z pohledu různých protagonistů), tak je dějová linie přehledná a čtivá.

17.08.2015 5 z 5


Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Nedokončený kalendář na tento rok a všechny roky příští Eberhardt Hauptbahnhof (p)

Opravdu mistrovské dílo plné netradičního humoru. Jenom jedna jediná věc mě na téhle knížce mrzí. Že kalendář je to opravdu nedokončený a tak je člověk ochuzen o další příval vtipu v posledních měsích roku... :-)

18.07.2014 5 z 5


Lunapark Lunapark Stephen King

Asi jsem od Lunaparku čekal trochu víc. Celkově se mi to četlo poměrně dobře, ale takovéhle jednohubky, kde není příliš prostoru k tomu, aby i vedlejší postavy měly svou propracovanější psychologii, asi nejsou úplně mým ideálním šálkem kávy. Myslím, že námětem by z toho mohla být pěkná 600-stránková knížka. Taky se mi nelíbila jedna chyba v překladu. Bylo to docela na začátku, kdy se v české verzi knížky objevilo, že v pozadí hraje dětská písnička Pec nám spadla. Asi by to nevadilo, když americké reálie jsou odlišné od těch našich, ale když se tam vzápětí objeví, že na písničku se tancuje takovým specifickým pohybem krok-sun-krok atd., tak jsem pátral v anglické verzi knihy a našel jsem, že má jít o písničku Hokey Pokey - a ta tam pak samozřejmě i sedí. Vůbec jsem si říkal, proč vlastně je v knížce překládaných tolik názvů songů. Není to zbytečné?

18.07.2014 3 z 5


Můj život po životě Můj život po životě Michal Viewegh

Byl jsem na tuhle knížku docela zvědavý, zajímalo mě, jak se popral s nelehkou životní situací, ale přijde mi, že kniha je v závěru spíš nějakou zpovědí alkoholika, který si sklenku vína nedokáže odepřít ani ve chvíli, kdy by si měl uvědomit, že je to jenom dalším hazardem s jeho zdravím. Na jednu stranu se dostal na hranici života a smrti, na druhou stranu trpí nejvíc omezením dosavadního bohémského života. Kniha plná nářků, ztrát vizí nad světlými zítřky, ale taky na mě často působila jako fňukání dítěte, kterému vezmou oblíbenou hračku.

15.03.2014 2 z 5


Život ironický a jiné povídky (7 povídek) Život ironický a jiné povídky (7 povídek) František Xaver Šalda

Zvláštní kniha, která si zvolila nadčasové téma manželského trojúhelníku. Příběh nešťastně ženatého muže, do jehož života vstoupí sestra jeho ženy, vracející se z kláštera a hledající útočiště v jejich domácnosti. Krásný příběh s poněkud baladickým rozuzlením a dokáže oslovit v každé době.

02.04.2013 5 z 5