cycle-ball cycle-ball komentáře u knih

☰ menu

Rapotínská sklárna Rapotínská sklárna František Kašík

Poklona a díky, pane Kašíku.

04.05.2023 5 z 5


Kremelské atentáty Kremelské atentáty Nikolaj Zeňkovič

Fakt mi šmakovala!

12.12.2022 5 z 5


Tam na hrázi u rybníka Tam na hrázi u rybníka Ferdinand Krch

Legenda legend nejlegendárnější. Kde ty loňské sněhy jsou.

21.05.2021 5 z 5


Pojďme ještě kousek Pojďme ještě kousek Martin T. Zikmund

Moc pěkný a otevřený rozhovor se slušným a inspirativním člověkem.

20.05.2021 5 z 5


Velikán prostoty - svatý Šarbel Makchlúf Velikán prostoty - svatý Šarbel Makchlúf Libor Rösner

Asi první autor a první kniha o svatém Šarbelovi, který těží i ze zahraničních archivů. Tím pádem dílko čtivé a celistvé.

30.04.2021 5 z 5


Významné postavy v názvech ulic a náměstí města Olomouce Významné postavy v názvech ulic a náměstí města Olomouce Antonín Přichystal

Pěkně pojatá brožura. Zajímavé vyprávění v úvodní kapitole o názvech a změnách názvů ulic. Věděli jste například, že olomoucká Demlova ulice, a k ní přiléhající ZŠ a MŠ Demlova, nejsou pojmenované po knězi a básníkovi Jakubu Demlovi (1878–1961), ale po pedagogu zemědělství Janu Rudolfu Demelovi (1833–1905)?

30.04.2021 5 z 5


Duhové návraty Duhové návraty Jan Kotrba

Čtivá kniha nejen pro kolováky a fanoušky kolové, ale i pro prostý lid. V současnosti (duben 2020) se kolová v České republice hraje v těchto třinácti klubech:
TJ Pankrác Praha, TJ Start VD Plzeň, TJ Favorit Brno, MO Svitávka, SC Svitávka, Lokomotiva Liberec, Spartak Chrastava, SK Chodsko, Sokol Šitbořice, Spartak Přerov, Sokol Zlín, Prima Nezamyslice a TJ MILO Olomouc.

Paradoxem je, že klub bratří Pospíšilů - KPS Brno (Královopolská strojírenská) zanikl. Podobně to zabalili v Ostravě či Prostějově. Vedle kolové funguje i cyklistická krasojízda a dohromady tedy tvoří sport známý jako sálová cyklistika. Krasojízda se namátkou provozuje ve Zlíně, v Němčicích nad Hanou, v Praze-Pankráci, v Petřvaldu na Moravě nebo v Brně a v Horních Heršpicích.

Výzva tedy všem rodičům, kteří máte chlapce ve věku 6 až 12 let - přihlaste je do některého z výše zmíněných kolováckých klubů. Dívky (ale i nakonec i chlapci) se uplatní v krasojízdě. Pokud chceme navázat na slávu Pospíšilů a krasojezdců Anny Matouškové, Dany Hájkové, Jana Krištůfka, Františka Kratochvíla či Jindřicha Mudříka, musíme mít již teď dorost, který bude ve svých kategoriích konkurovat současné špičce Němců, Rakušanů a Švýcarů v kolové i krasojízdě.

V prosinci 2019 kolováci Loskot s Hrdličkou seniorem přivezli po pětiletém půstu z Basileje bronz. V Brně 2014 zabodovali také bronzem Šmíd se Skotákem. Nebylo by tedy marné oživit tento malý sport. Vzhůru k vítězstvím!

17.04.2020 5 z 5


Jerzy Popieluszko - Pravdou proti totalitě Jerzy Popieluszko - Pravdou proti totalitě Bernard Brien

Při čtení této knížky mně vytanula na mysli písnička Modlitba od sourozenců Ulrychových. Polsko tehdy vlastně bylo v tiché občanské válce a Popieluszko do ní vstoupil jako prorok odpuštění a pacifismu. A protože "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč," tak odplata od režimu byla jasná.

01.04.2020 5 z 5


Italské boty Italské boty Henning Mankell

Přečetl jsem téměř na jedno nadechnutí. Pěkně zalidněný román. Dobře vyřešený syžet a pěkně rozjeté a nakonec zajímavě uzavřené odbočky. Tuším, že někdy v lednu 2020 tento román měl Michal Viewegh na nočním stolku.

30.03.2020 5 z 5


Boj o první místo Boj o první místo Jaroslav Foglar

Ve foglarovkách abyste klíčovou postavu ženy pohledali. V této knize tomu není jinak. Snad jedinou ženskou, co tu na chvilku dostane slovo, je Petrova maminka. Ta je tu použita jen jako klasická přímluvkyně u tatíčka. Jestřábův idealismus tzv. bez bab v plné nahotě!

K vydání této knihy v nakladatelství Blok z roku 1969: Odpovědným redaktorem byl Jaroslav Novák: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/jaroslav-novak-49437, zeť básníka Václava Renče: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/vaclav-renc-684, manžel básnířky Zuzany Renčové-Novákové: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/zuzana-rencova-7478, otec Luisy Novákové: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/luisa-novakova-37861 a Ester Marie Novákové: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/ester-marie-novakova-49461

27.10.2019


Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Prvotřídní dílo, podle jehož postupů by se mohli mladí novináři učit psát reportáže. Kniha je vlastně Capoteho literární reportáž přímo z města a místa činu.
Film, který podle knihy vznikl je precizní a vysoce oceňovaný. Hlavně díky P. S. Hoffmanovi, který už ale bohužel zemřel.

13.10.2017 5 z 5


Smrt boha smrti: Legendy a skutečnost kolem atentátu na Heydricha Smrt boha smrti: Legendy a skutečnost kolem atentátu na Heydricha Jaroslav Andrejs

Andrejs byl vůbec první, který historii atentátu zpracoval. Učinil tak již v roce 1946.

02.06.2016 5 z 5


A kdo vás zabije ... A kdo vás zabije ... Bedřich Hoffmann

Světový unikát! Stejně závažný jako celosvětově známá Osvětimská zpráva Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera. Kniha A kdo vás zabije je základním kamenem projektu Naši pastýři 1938-1945, na němž pracoval a pracuje tým dobrovolníků z Vojenského muzea Loučka-Pearl Harbor.

04.10.2015 5 z 5


Synové hor Synové hor František Kožík

Čtivá kniha, která byla v roce 1956 pod stejným názvem zfilmována. Hlavní postavy Hanče a Vrbaty ztvárnili Josef Bek a Jiří Vala. Skvělá knížka pro mládež na referát - strhující příběh na 70 stranách - (3. přepracované vydání z roku 1966 ve Sportovním a turistickém nakladatelství doplněné o ilustrace od Adolfa Borna).

15.07.2015 5 z 5


Beatles: Výpověď o jedné generaci Beatles: Výpověď o jedné generaci Antonín Matzner

Pro nás, generaci Husákových dětí, asi první česky psaná podrobná a čtivá biografie Beatlesáků. V knihovně mám exemplář s vadným - obráceným tiskem. Je z antiku a já ji dostal od bráchy k Vánocům začátkem 90. let. Velmi si jí vážím a pan Matzner umí psát.

15.07.2015 5 z 5


Říše slunce Říše slunce J. G. Ballard (p)

Ballard byl internován, ale společně s rodiči i sestrou. V knize s jejich osudy nepracuje asi kvůli rychlosti děje. Vydání v edici Máj z r. 1988 má obrovské plus i v ilustracích Zdeňka Netopila. Kniha byla zfilmována jako Říše slunce samotným Spielbergem a hlavní roli ztvárnil Christopher Bale, pro kterého to byla první role v celovečeráku. V r. 1988 měl film i několik nominací na Oscara a na Zlaté glóby, ale neproměnil je ve vítězství. Skvělá knížka pro mládež na referát a pro učitele dějepisu jako doplněk k učivu 2. světové války.

15.07.2015 5 z 5