Čtvrtek12. Čtvrtek12. komentáře u knih

☰ menu

Příběh umění Příběh umění Ernst Hans Gombrich

Kniha je opravdu krásná. Obdivuju způsob, jakým Gombrich stručně, přehledně a srozumitelně podal historický vývoj umění. Vlastně ani nemusím vyzdvihovat to, co už je tu v komentářích mnohokrát řečeno. Chtěla bych jen dodat maličkosti, které mi v knize chybí.

Chápu, že kniha je zaměřena hlavně na vývoj umění. Naprosto respektuju, že důsledkem toho není prostor se věnovat jednotlivým umělcům podrobněji. Občas mi však chybí drobné zmínky o významných dílech některých umělců. Např., že Vermeer je ten, který namaloval Dívku s perlou. Nebo že Raffael je ten, který namaloval Sixtinskou madonu s těmi známými "znuděnými" andělíčky. Čtenář by si pak jednodušeji našel souvislosti a autor by zároveň nemusel pro to obětovat tolik prostoru ve své knize.

Pokud budu hodně šťouravá, najde se ještě jedna drobnost, která mi v knize vadí. Týká se Leonarda da Vinciho. Bezpochyby to byl génius. Jednu věc však úplně nevypočítal. Při malbě Poslední večeře přimíchal do vaječné tempery i olej, aby docílil sytějších barev a jemnějších přechodů. Důsledkem toho nástěnná malba počala velmi brzy chřadnout. V knize je však špatný stav malby odůvodněn zvláštním přičiněním osudu (:

30.07.2021 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Pamatuji si, že jako malé mi v pokojíčku viselo pár zarámovaných obrazů okopírovaných z knihy o malém princi. Ani mě tolik nezajímal příběh, jako ty ilustrace. Milovala jsem exotické baobaby prorostlé malou planetkou nebo malého prince stojícího ikonicky ve svém plášti. A dlouhou dobu jsem příběh považovala za něco, čemu nerozumím, a co mě nezajímá. Přišel však den, kdy jsem si knihu vybrala k maturitě a začala se zabývat vším, čemu jsem prvně nerozuměla. A byla jsem opravdu překvapena kolik tak obsahově krátká kniha může skrývat zajímavých myšlenek a skutečností. Jejich nalézání mě velice bavilo a myslím, že mě i nadále bavit bude.

26.02.2021 5 z 5


Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Kdyby někdy vznikl stroj času, podívala bych se do Funambules na pana Debureaua, tak velká je tato kniha.

19.07.2020 5 z 5


Osvědčené efekty ve Photoshopu Osvědčené efekty ve Photoshopu Scott Kelby

Cituji z knihy (překlad Pavel Vaida):
"Vlastně, původní pracovní název této knihy byl Nahaté efekty ve Photoshopu (no připusťte - je to snad název, který by způsobil zmizení knih z regálů?). Ale můj vydavatel si myslel, že byl poněkud pikantní, a navrhl mi, abych změnil název na Nedostatečně oblečené efekty ve Photoshopu, což samozřejmě nebylo dostatečně rázné, takže jsem nakonec skončil u konzervativnějšího názvu Klasické efekty ve Photoshopu. Nicméně chcete-li na ni nahlížet pod jejím původním pracovním názvem, nikomu to neřeknu. Bude to taková vaše pravdivá zpověď."

Kniha je napsaná hravou formou a poslouží jako skvělá příručka pro začátečníky ve Photoshopu.

07.02.2019


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Jak kruté.

25.12.2018 5 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Tohle dílo skrývá víc než jen příběh.
Skrývá moudrost.

06.10.2018 5 z 5