CtenarKarlik CtenarKarlik komentáře u knih

☰ menu

Mrcha vs. Hodná holčička Mrcha vs. Hodná holčička Martina Brandová

Velký humbuk kolem knihy, celkově spíše zklamání. Zjednodušující.

03.12.2018 1 z 5


Na volné noze Na volné noze Robert Vlach

Neříkám, že je kniha vyloženě špatná, většina freelancerů si v ní něco najde. Hodně mi ale vadí autorův rozvláčný styl, šlo by to napsat klidně na poloviční počet stránek, aniž by se jakákoliv informace ztratila. Příklad: každý ví, že dobré jméno je klíčové a je důležité, aby to bylo řečeno, ale je třeba to omílat pořád dokola na tolika stranách? Navíc v obecné, spíše filozofické rovině? Další věc, která mi vadí ještě více - spousta nepodložených tvrzení, která autor prezentuje jako fakt, přitom jsou to čistě jeho subjektivní názory (navíc nevyargumentované - nejsou podložené kvalitními argumenty, ani žádnou opakovanou praxí, ani vědeckými výzkumy) .

+ komplexní pohled na podnikání
+ pro začátečníky rozhodně vhodná
+ množství konkrétních příkladů

- psaná rozvláčně, šlo by to stručněji
- nepodložená tvrzení (některá by se dala snadno vyvrátit)
- sáhodlouhé popisování samozřejmých věcí (např. důležitost dobrého jména)
- příliš mnoho reklamy na vydavatelství Melvil a jejich knihy (ostatních knih uvádí velmi pomálu, téměř výhradně doporučuje knihy z Melvilu)
- "já tobě, ty mně" - autor propaguje jiné freelancery, vždy jde o lidi, kteří recipročně propagují jeho a jsou registrovaní na jeho portále - toto považuji za neobjektivní a takovým doporučením nelze zcela věřit
- některé myšlenky se opakují na několika místech v různých kapitolách (téměř doslova)

29.03.2018 2 z 5


Psychologie ovlivňování Psychologie ovlivňování Vít Prokůpek

Tolik moudra, praktických tipů a příkladů v cca 250 stranách, palec nahoru!

29.03.2018 5 z 5


7 návyků skutečně efektivních lidí 7 návyků skutečně efektivních lidí Stephen R. Covey

Podle mě jedna z mála kvalitních knih o obecném osobním rozvoji, kterou budete potřebovat. Hluboká a přitom popisuje konkrétní principy. Tuhle knihu nepřečtete za tři večery, je třeba nad ní přemýšlet. Pokud se popsanými principy začnete skutečně řídit, velmi vám zlepší život (mluvím z vlastní zkušenosti - četl jsem ji už před několika lety).

29.03.2018 5 z 5


Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Kniha má skvělý marketing. Pokud ale už máte něco načteno, její obsah vás ničím nepřekvapí - kromě originálních srandovních obrázků. :-)

29.03.2018 1 z 5


Válka umění Válka umění Steven Pressfield

Pouze motivační řeči, nic konkrétního, čeho se může cílová skupina chytit. Pokud potřebujete masáž zvenčí k tomu, abyste se vůbec k něčemu dokopali, pak je kniha pro vás. Pokud nepotřebujete vodit za ručičku a věčně motivovat ("Pepíčku, vrhni se do toho! Pepíčku, máš na to!") a chcete spíše praktické rady (na co si dát pozor, co se osvědčilo...), takhle kniha vám bude úplně k ničemu.

29.03.2018 1 z 5