Na volné noze

Na volné noze https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321161/bmid_na-volne-noze-PNH-321161.jpg 4 139 87

První kniha v češtině o podnikání nezávislých profesionálů těží ze zkušeností mnoha set českých freelancerů z desítek oborů. Nabízí osvědčené postupy a know-how pro podnikání na volné noze: základy pro prvopodnikatele, nejlepší praktiky a kariérní strategie, ale také pokročilé nástroje, které ocení i profíci s více než desetiletou podnikatelskou praxí. Kniha tak pokrývá celé dlouhé období rozvoje podnikání, od zkusmých krůčků a začátečnických chyb, přes náročné první roky, až po plně zavedený osobní byznys postavený na odbornosti a dobrém jméně (s překvapivou pointou na závěr).... celý text

jirijanovotny
jirijanovotny
02.07.2023 5 z 5

Je to dlouhé.
Ale stojí to za to.

Najdete tam věci od A do Z a co v knize není, na to vás autor odkáže. Takže kromě nějakých 730 stran (které rozhodně nejsou na jeden večer) najdete tipy na další tisíce stran v jiných knihách.

Leontyn123
Leontyn123
19.02.2023 5 z 5

Manuál a bible freelencera. Je v ní všechno co potřebujete k tomu začít podnikat na volné noze. Cenotvorba, klient, služba, produkt atd.. Pro ty, kteří mají už svůj bussines rozjetý v ní najdou další rady a tipy jak se rozvíjet a posouvat. Jestli vážně uvažujete o podnikání tak vás v žádném případě tato obsáhlá kniha nesmí odradit.


toulava
toulava
15.11.2022 5 z 5

Ucelené, výživné a bez mazání medu kolem pusy. Co víc si o podnikání přát slyšet. Podnikání je taky práce, jen je prostě jiná.

HelenBarbora
HelenBarbora
10.11.2022 5 z 5

Wooow, výživné, hodnotné a praktické dílo o podnikání

Salvador83
Salvador83
23.10.2022 5 z 5

Kniha má 760 stran, takže to není čtení na jeden večer. Na druhou stranu je nabitá praktickými tipy a příběhy ze života, takže se čte vážně dobře. Je znát, že autor čerpá nejenom z vlastních zkušeností, ale i z příběhů dalších volnonožců, se kterými během let spolupracoval.

Není to univerzální návod, který by pokryl každou oblast podnikání v každém oboru, ale těch témat je i tak požehnaně, včetně IT, cenotvorby, vyjednávání, procesního řízení, marketingu atd. atd.

Je mi sympatické, že autor nehledá zkratky a nesnižuje se k výzvám typu „zbohatněte přes noc“. Opakovaně zdůrazňuje, že úspěch se buduje dlouhodobě a jeho základem je dobré jméno. Že je to samozřejmost a každý to ví? Kéž by to tak bylo ;-)

brunettlibrary
brunettlibrary
04.02.2022 5 z 5

Kniha, ve které je každé slovo důležitý a dala mi toho hrozně moc. Jak je kniha tlustá, tak ji budete číst dlouho, ale to není vůbec na škodu. Ke knize se budu stále vracet a doporučuji ji všem, které tohle téma zajímá.

lagina
lagina
15.01.2022

Mám ji koupenou, přečtenou asi půlku, v "práve čtu" už snad několik let. Je to super čtení, pořád budete objevovat nové myšlenky.

JitrniPoutnik
JitrniPoutnik
02.01.2022 5 z 5

hutná kniha plná opravdu funkčních praktických rad, doporučuji pro každého živnostníka

pavel9410
pavel9410
17.07.2021 5 z 5

Na volne noze sice nejsem, ale po precteni tehle knizky to mam o to vetsi chut zkusit. Neni to zadne okecavani jedne myslenky porad dokola, aby to tupec ctenar konecne pochopil, ani “ten jediny mozny navod jak to delat”. Ani vykradeny compilat ze zahranicnich zdroju. Je tam spousta (a ted myslim opravdu hodne) konkretnich prikladu z autorova zivota, odkazu na dalsi uspesne lidi z CZ a jak na to sli, pripadne kde si precist jejich konkretni tipy. Je to nejen inspirativni, ale i hodne prakticky navod a to pro ruzne faze podnikani. Za mne 5 hvezd a velke diky autorovi!

ElaS.
ElaS.
29.04.2021 5 z 5

Řada knih je napsaná s cílem udělat si reklamu, nalákat zákazníky apod. Z této knihy je ale cítit skutečný zájem podělit se o všechny své zkušenosti a budoucím profesionálům jejich cestu usnadnit. Kniha pokrývá snad všechny aspekty podnikání, je nabitá konkrétními informacemi a postupy a navíc je čtivě napsaná. Tomu, kdo uvažuje o podnikání, může opravdu hodně pomoci, aby nezapomněl zohlednit nějaký důležitý faktor. Opravdu maximálně doporučuji.

PietroGrencik
PietroGrencik
28.03.2021 4 z 5

Almanach podnikania "na voľnej nohe".
I když se neplánuji stát v nejbližší době freelencer, tato kniha mi přiblížila co vše obnáší být úspešný volnonožec ;)

roso.mak
roso.mak
28.03.2021 3 z 5

Asi nejužitečnější kniha tohoto žánru, co jsem četla. Jednak je to zasazené do českého prostředí, psané člověkem z praxe a jednak není třicet let stará.

A přesto, že stačí jen číst názvy kapitol a pak jen to, co zaujme, není to plné plytkých informací a "příběhů ze života". Je to tak trochu učebnice se spoustou zajímavých tipů na další knihy. Ten autor asi ví, co dělá a opravdu může radit.

Lessana
Lessana
21.03.2021 4 z 5

Užitočná kniha pre (nielen) začínajúcich podnikateľov na voľnej nohe, tzv. freelancerov. Keď nemajú pri sebe niekoho, kto dlhé roky podniká a bol by im ochotný poradiť, tak by som povedala, že je až nevyhnutná. Je múdro členená, s praktickými radami, návrhmi, postupmi a odporúčaniami, ktoré sa určite zídu, kladúc na prvé miesto odbornosť, etiku, spoľahlivosť, zodpovednosť a i. A aj keď ide o odbornejší a rozsiahlejší text (vďaka čomu autor spomenul všetko dôležité a potrebné), autor zvolil moderný štýl, často aj okorenený humorom, vďaka čomu kniha nepôsobí únavne ani odstrašujúco.
Ako skoro 10-ročný voľnonožec som mnohokrát pri čítaní súhlasne prikyvovala, s niečím som sa nestotožnila, ale to vychádza zrejme z povahy mojej špecifickej profesie, resp. mojej osobnej. V každom prípade knihu odporúčam tým, ktorí si myslia, že podnikanie na voľnej nohe je len tak, a aj tým, ktorí už nejaký ten rôčik podnikajú, aby zistili, čo môžu zlepšiť, prípadne, kde robia chyby a ako ich napraviť.

jirincz
jirincz
30.12.2020 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu při sportu, takže ne všechno jsem pochytil. Dostal jsem pár tipů na články na dočtění, ale nic moc extra. Asi by bylo lepší mít jako knihu a podívat se podle toho co zrovna řeším. Jinak jsem zkrachovalý volnonožec a čekal jsem, že by mě to mohlo k něčemu nasměrovat, párkrát jsem měl nával k tomu, pustit se do toho, ale tady je to jiná liga, než dělat řadového volnonožného introvertního programátora :-)

Petr184
Petr184
30.12.2020

Nemám rád tlusté knihy. Proto jsem dlouho odolával. Až opakovaná vysoká hodnocení známých mě přiměla knihu koupit. Nečetl jsem ji. Používám ji totiž jako studijní nástroj a pozornost věnuji pouze vybraným kapitolám. To když potřebuji zapracovat na nějakém tématu, či oblasti (např. cenotvorba, či vyjednávání), které jsou zrovna úzkým hrdlem v mé "volnonožné" obživě. Pak je mi kniha velmi užitečným pomocníkem. Komplexnost, systematičnost, srozumitelnost jsou přednosti knihy, která má potenciál být učitelem těch, kdo se rozhodli pracovat sami na sebe. Těch, kteří často netuší, jaké dovednosti (kromě své odbornosti, za kterou budou vystavovat faktury) budou pro trvale udržitelnou živnost potřebovat.
Z pohledu dalšího studia za drobný nedostatek považuji, že přehled literatury, ze které autor čerpal, není uveden v závěru každého tématu a to s popiskem, k jakým kapitolám byla kniha autorovi inspiračním zdrojem.

kleozpatra
kleozpatra
21.09.2020 3 z 5

Na hodně vysoké volné noze, nic pro příštipkáře.

macekpeta
macekpeta
01.07.2020 5 z 5

Knihu jsem začal číst hned poté co vyšla, ale cíleně jsem vynechával kapitoly úzce spjaté s původním smyslem práce na volné noze. Od dubna jsem freelancerem i já a současná situace mi umožnila, místo odcestování do dálek, dočíst rozečtené knihy. Děkuji Robertovi za popisy, výzkumy i utvrzení, že svět podnikání není černobílý. K mnoha kapitolám se budu vracet, ve svém životě je přepisovat či ověřovat. Bez této mapy by se to dělalo hůře, Robert ji „kreslil“ s bravurou zkušeného mořeplavce. Je skvělým výchozím bodem pro zkušené i nezkušené námořníky na jejich plavně freelancingem.

JakubKopecký
JakubKopecký
22.06.2020 5 z 5

Jsem absolutní nečtenář. Kdyby tato kniha neexistovala v audioverzi, asi nikdy bych nezačal naplno podnikat, anebo skončil po třech měsících. Buď bych se nechal uvrtat do práce za příslib, nedokázal bych si správně nastavit cenu, neuměl bych si ji obhájit, byl zavalený málo placenými a nesmyslnými zakázkami, které bych samozřejmě nestíhal a stal se tak nespolehlivým.
Spolehlivost je jedna z věcí, na které autor klade důraz. Není to jednoduchý návod, jak bez práce vydělat první milion za rok a jak ošidit zákazníky, dodavatele nebo daňový systém. Myslím, že si v tom každý najde něco, případně všechno, co zlepší jeho podnikání. Začátečníkovi, jakož i mně, ukáže, co podnikání na volné noze přináší i obnáší. Na co si dát pozor, jak co možná nejlíp předejít nepříjemným situacím, na koho se s čím obrátit a co komu svěřit.
Taky pěkně popisuje, co zákazník od profesionála za své peníze očekává a jak dosáhnout spokojenosti na obou stranách. Podle mně je to cesta, jak mít podnikání, jako životní styl, který mě naplňuje, jak podnikat férově, eticky a dlouhodobě udržitelně, jak mít spokojené zákazníky, kteří se rádi vrací. A to všechno navíc v přátelském duchu mezi potencionálními konkurenty - jak píše Robert Vlach: Amatéři si konkurují, profesionálové spolupracují.
Já dělám kožené výrobky na zakázku nebo v malých sériích a na přímo je nabízím na jarmarcích, eshopu nebo přímo ve své dílně a dost dobře si umím představit, že tak, jako mně, může kniha pomoci třeba zedníkovi, automechanikovi, truhláři, kadeřnici, finančnímu poradci, veterináři, grafikovi, programátorovi i majiteli soukromého pivovaru.

Jsem přesvědčený, že tato kniha kultivuje (nejen) drobné podnikání (nejen) v Česku.

Jakub Kopecký
Z kože

JaromírCzmero
JaromírCzmero
21.05.2020 5 z 5

Řekl-li Lenin „učit se, učit se, učit se“, říká Robert Vlach svou knihou „myslet, myslet, myslet“. Za základní poselství knihy totiž považuji důraz na důkladné promýšlení svého veškerého konání jako freelancer, což se týká například i kariérního směřování: „Skutečný profesionál sleduje a studuje trh, pak dlouze přemýšlí a nakonec, někdy, jedná.“ (moje zvýraznění, s. 231) Právě toto přemýšlení vyžaduje nemalou dávku mentálního úsilí, trpělivosti, ochoty vzdělávat a rozvíjet se, což pro mnohé, jak se domnívám, není naprostou samozřejmostí, jakkoli prostě to zní.

Promyšlená je i struktura knihy, která by zároveň mohla posloužit jako vzorová akademická práce. Autor svou argumentaci opírá o velmi širokou základnu dosavadních poznatků, vyvozuje nové souvislosti a plně respektuje svět podnikání v jeho složitosti, diferencovanosti. Poskytuje např. svou vlastní definici freelancingu, který nelze jednoduše zaměňovat s formou podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Jeho systematicko-vědecké pojetí tématu dokládá i „praktická část“ – průzkum podnikání na volné noze provedený v roce 2015, do kterého se zapojilo 2 300 respondentů. Přehlednému členění přispívají i „klíčové myšlenky“ zpracované v jednotlivých bodech na konci každé kapitoly. Zároveň musím dodat, že jakkoli je zvolený přístup vědecký a obsah místy abstraktní, text je srozumitelný a většinou i velmi čtivý.

Pokračování recenze zde:
http://www.czmero.cz/cs/knizni-recenze/

lenka2525
lenka2525
08.05.2020 5 z 5

Kedysi som sa dušovala, že ja na voľnú nohu nepôjdem nikdy. Zdalo sa mi to nebezpečné, plné neistôt, jednoducho príliš dobrodružné.

Napriek tomu, že z okolia som cítila dostatočnú podporu a povaha môjho povolania skutočne priam nabádala k tomu, aby som na voľnú nohu prešla, niekoľko rokov som odolávala. Našťastie len tri.

Potom ma život sám dokopal, aby som sa konečne vydala na freelance dráhu a som mu za to nesmierne vďačná! Iný životný štýl si momentálne už ani nedokážem predstaviť.

Kniha Na volné noze od Roberta Vlacha sa mi síce do rúk dostala až po niekoľkoročnom voľnonožectve, no napriek tomu som z nej nasala úchvatné množstvo tipov a umožnila mi urobiť si aj určitý audit vlastného podnikania.

Je to poriadna viac ako 700-stranová biblia, ale obavy, že by bola preplnená len balastom a prázdnymi rečami, nie sú vôbec na mieste.

Je plná praktických tipov, rád, návodov a skúseností pre nováčikov aj ostrieľaných freelancerov. Ak si teda nie ste úplne istí, či máte perfektne zmáknutú oblasť cenotvorby, produktivity, IT výbavy, starostlivosti o portfólio svojich klientov, marketingu či financií, určite po knižke siahnite.

A čo je najlepšie, na svete je už nejaký čas aj anglická verzia The Freelance Way prispôsobená zahraničnému publiku, ako aj audio kniha.

Štítky knihy

podnikání podnikatelé svobodná povolání

Autorovy knížky

Robert Vlach
česká, 1978
2017  89%Na volné noze

Kniha Na volné noze je v

Právě čtených71x
Přečtených180x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených20x
Knihotéce151x
Chystám se číst254x
Chci si koupit123x
dalších seznamech5x