Na volné noze

Robert Vlach

Komentáře

První kniha v češtině o podnikání nezávislých profesionálů těží ze zkušeností mnoha set českých freelancerů z desítek oborů. Nabízí osvědčené postupy a know-how pro podnikání na volné noze: základy pro prvopodnikatele, nejlepší praktiky a kariérní strategie, ale také pokročilé nástroje, které ocení i profíci s více než desetiletou podnikatelskou praxí. Kniha tak pokrývá celé dlouhé období rozvoje podnikání, od zkusmých krůčků a začátečnických chyb, přes náročné první roky, až po plně zavedený osobní byznys postavený na odbornosti a dobrém jméně (s překvapivou pointou na závěr).... celý text

Komentáře knihy Na volné noze

Narocnactenarka
25.11.2025

Z knihy mám velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu je to opravdu letmý úvod do problematiky, kdy nemáte jako čtenář šanci se dostat pod hladinu, abyste získali víc než plytký základ, na druhou stranu rozpis některých věcí je příliš zbytečný (typu jak vytvořit dobré školení, jak spravovat finance - zde se nejspíš řadím mezi 10-25% gramotných lidí). Statistiky, kde bylo evidentně možné zatrhávat více variant, z čehož tedy moc nezískáte neb dohromady nedisponují souhrnu 100%, propagace jiných (tak častá ve vztahu k určitým jménům, až to musí i lidi, kteří na toto nejsou tolik citliví, intenzivně jako jasnou reklamu vnímat, a to s nevolí), zastaralost (těšila jsem se hlavně na jednu kapitolu, ale ta obsahovala informace již zastaralejší a popisovala, jak užívat základní funkce, což mi přišlo až neúnosné, protože pokud toto bylo psáno záměrně pro skupinu cca 55+, tak si myslím, že takové fyzické osoby podnikající mají zakázek nejspíš hodně a nebudou trávit čas něčím, co je jen zdržuje od vyřizování zakázek pro klienty + odkaz na články, které již neexistují, ebook, jež již není zdarma a popis různých programů, které už pravděpodobně dnes předčili jiné nebo jsou úspěšné a došlo ke změně podmínek, např. bezplatnosti jejich užívání), rozvleklost (kniha by šla zkrátit a audiokniha následně tím pádem také), autor zdůrazňuje potřebu raději zaplatit odborníka a předejít tak problémům, ale bohužel si sám nezajistil právníka při psaní knihy, aby si zjistil, jak vše funguje (např. nepodává se elektronický platební rozkaz, ale návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, na což by autor přišel i sám, kdyby strávil chvíli rešerší na internetu, navíc sám působí, že má kamarády všude, tak je víc než pravděpodobné, že by mezi nimi mohl být i právník),…

Ale obsahuje i myšlenky k zamyšlení, námět, zda s podnikáním vůbec začít (doporučuji ji těm, kteří zvažují, zda místo zaměstnání nezačít podnikat neb myslím, že fyzické osoby podnikající, které již provozují podnikání, ví, co a jak jim funguje, jaké systémy jim vyhovují a tak je používají a kniha je příliš rozsáhlá co do počtu stran na to, aby měli čas i chuť ji číst při podnikání), což je třeba hodnotit kladně.

Jsem si vědoma, že informace časem mohou být zastaralé (neboť vše se vyvíjí a mnohdy dynamicky), ale nic autorovi nebránilo ty informace vynechat nebo příliš nezdůrazňovat. Domnívám se, že se dá vcelku snadno určit, co tvoří nadčasovou knihu a u čeho je velké riziko, že zastará.

Tip pro vás: Pokud Vás nechytne co do stylu psaní nebo víte, že aktuálně budete mít víc času na poslech než četbu či Vás odrazuje kniha co do své objemnosti, ale nějakým způsobem Vás přitahuje a láká (jako mě), tak audiokniha je také možnost. A pravděpodobně Vás obsah více zaujme právě v audio podobě.

palka452
12.10.2024

Výborná pomůcka

davidkrajnak
09.09.2024

Kniha je praktický průvodce (manuál) pro každého kdo na volné noze je, nebo to má v plánu. Autor popisuje všechny důležité aspekty na cestě podnikaní od úvah a myšlenky ke „svobodě“ na volné noze, začátky až po plně rozběhlý byznys.

Obsah je rozdělen na kapitoly, které na sebe částečně navazují, ale dají se číst i samostatně a často opakovaně dle momentálních potřeb čtenáře. V každé kapitole se autor věnuje jednotlivým záležitostem, s kterými se v rámci podnikání dřív nebo později, ale určitě, potkáte. Vše je vysvětlováno docela podrobně a hlavně ze zkušeností. Kdo by měl zájem o dané problematice vědět víc, tak v každé části je hned několik doporučení autorů/knih.

V knize si každý dokáže najít pro sebe, ať se zabývá čímkoli, užitečné informace, nápady, postřehy, motivace. Najdou se v ní jak osvědčené rady, tak novinky a pomůže předcházet/řešit různé nesnáze, a tak ušetřit čas a energií. Zkušenosti autora jsou zárukou, že táto publikace je komplexní a nadčasová.

Určitě ji doporučují všem co se pohybují Na volné noze

ctenarJan6fOr
29.04.2024

Velmi ucelené a skvěle strukturované informace okomentované osobní dlouholetou zkušenost autora. Nejde o žádná rychlokvašná laciná moudra, ale o soubor dlouholetých zkušeností podpořené vlastními průzkumy.
Mnohokrát jsem si u knihy řekl věty typu: „no jasně“, „vždyť jo“. Ale zároveň je povzbuzující vědět, že se všichni potýkáme se podobnými strastmi.
Za velmi důležité považuji kapitoly o cenotvorbě, portfoliu a delegování.

chovanec
27.03.2024

Někdy v životě nejde o to být ten nejlepší, ale být první. Robert Vlach je asi první, kdo v ČR napsal lidsky srozumitelnou knihu o podnikání na volné noze. Je to naprosto kritické téma a jsem hrozně rád, že přibližuje člověku alternativy k bezduchému a otrockému modelu zaměstnání. Na druhou stranu se nejedná o žádnou "bibli". Autor píše z vlastní specifické zkušenosti a skutečnosti, takže některé pro mě klíčové oblasti nerozepisuje - zejména cenotvorba, ale o tom zas existují jiné celé knihy. Bohužel je mezera, kterou nechává systém státního školství, obrovská. Jinde zase jde až příliš do detailů a jednotlivostí (např. rady a doporučení o konkrétním softwaru na emaily). Věci, které skutečně člověk potřebuje na začátku (byrokracie, účetnictví), tam nejsou vůbec - jako kdyby to byla samozřejmost. Přitom v tomhle státě podnikat je na hlavu.

svecar.zd
19.11.2023

Ano. Kéž bych měl stroj času a mohl poradit své mladší verzi: "Jakmile zjistíš, v čem jsi dobrý, přečti si tohle!"

Kniha není určena pouze pro freelancery. I zaměstnanci na plný úvazek potřebují správný mindset, aby zůstali konkurenceschopní.

Změnila mé myšlení ohledně toho, jak se stát skutečným profesionálem v mém oboru.

jirijanovotny
02.07.2023

Je to dlouhé.
Ale stojí to za to.

Najdete tam věci od A do Z a co v knize není, na to vás autor odkáže. Takže kromě nějakých 730 stran (které rozhodně nejsou na jeden večer) najdete tipy na další tisíce stran v jiných knihách.

Leontyn123
19.02.2023

Manuál a bible freelencera. Je v ní všechno co potřebujete k tomu začít podnikat na volné noze. Cenotvorba, klient, služba, produkt atd.. Pro ty, kteří mají už svůj bussines rozjetý v ní najdou další rady a tipy jak se rozvíjet a posouvat. Jestli vážně uvažujete o podnikání tak vás v žádném případě tato obsáhlá kniha nesmí odradit.

toulava
15.11.2022

Ucelené, výživné a bez mazání medu kolem pusy. Co víc si o podnikání přát slyšet. Podnikání je taky práce, jen je prostě jiná.

HelenBarbora
10.11.2022

Wooow, výživné, hodnotné a praktické dílo o podnikání

Salvador83
23.10.2022

Kniha má 760 stran, takže to není čtení na jeden večer. Na druhou stranu je nabitá praktickými tipy a příběhy ze života, takže se čte vážně dobře. Je znát, že autor čerpá nejenom z vlastních zkušeností, ale i z příběhů dalších volnonožců, se kterými během let spolupracoval.

Není to univerzální návod, který by pokryl každou oblast podnikání v každém oboru, ale těch témat je i tak požehnaně, včetně IT, cenotvorby, vyjednávání, procesního řízení, marketingu atd. atd.

Je mi sympatické, že autor nehledá zkratky a nesnižuje se k výzvám typu „zbohatněte přes noc“. Opakovaně zdůrazňuje, že úspěch se buduje dlouhodobě a jeho základem je dobré jméno. Že je to samozřejmost a každý to ví? Kéž by to tak bylo ;-)

brunettlibrary
04.02.2022

Kniha, ve které je každé slovo důležitý a dala mi toho hrozně moc. Jak je kniha tlustá, tak ji budete číst dlouho, ale to není vůbec na škodu. Ke knize se budu stále vracet a doporučuji ji všem, které tohle téma zajímá.

lagina
15.01.2022

Mám ji koupenou, přečtenou asi půlku, v "práve čtu" už snad několik let. Je to super čtení, pořád budete objevovat nové myšlenky.

JitrniPoutnik
02.01.2022

hutná kniha plná opravdu funkčních praktických rad, doporučuji pro každého živnostníka

pavel9410
17.07.2021

Na volne noze sice nejsem, ale po precteni tehle knizky to mam o to vetsi chut zkusit. Neni to zadne okecavani jedne myslenky porad dokola, aby to tupec ctenar konecne pochopil, ani “ten jediny mozny navod jak to delat”. Ani vykradeny compilat ze zahranicnich zdroju. Je tam spousta (a ted myslim opravdu hodne) konkretnich prikladu z autorova zivota, odkazu na dalsi uspesne lidi z CZ a jak na to sli, pripadne kde si precist jejich konkretni tipy. Je to nejen inspirativni, ale i hodne prakticky navod a to pro ruzne faze podnikani. Za mne 5 hvezd a velke diky autorovi!

ElaS.
29.04.2021

Řada knih je napsaná s cílem udělat si reklamu, nalákat zákazníky apod. Z této knihy je ale cítit skutečný zájem podělit se o všechny své zkušenosti a budoucím profesionálům jejich cestu usnadnit. Kniha pokrývá snad všechny aspekty podnikání, je nabitá konkrétními informacemi a postupy a navíc je čtivě napsaná. Tomu, kdo uvažuje o podnikání, může opravdu hodně pomoci, aby nezapomněl zohlednit nějaký důležitý faktor. Opravdu maximálně doporučuji.

PietroGrencik
28.03.2021

Almanach podnikania "na voľnej nohe".
I když se neplánuji stát v nejbližší době freelencer, tato kniha mi přiblížila co vše obnáší být úspešný volnonožec ;)

roso.mak
28.03.2021

Asi nejužitečnější kniha tohoto žánru, co jsem četla. Jednak je to zasazené do českého prostředí, psané člověkem z praxe a jednak není třicet let stará.

A přesto, že stačí jen číst názvy kapitol a pak jen to, co zaujme, není to plné plytkých informací a "příběhů ze života". Je to tak trochu učebnice se spoustou zajímavých tipů na další knihy. Ten autor asi ví, co dělá a opravdu může radit.

Lessana
21.03.2021

Užitočná kniha pre (nielen) začínajúcich podnikateľov na voľnej nohe, tzv. freelancerov. Keď nemajú pri sebe niekoho, kto dlhé roky podniká a bol by im ochotný poradiť, tak by som povedala, že je až nevyhnutná. Je múdro členená, s praktickými radami, návrhmi, postupmi a odporúčaniami, ktoré sa určite zídu, kladúc na prvé miesto odbornosť, etiku, spoľahlivosť, zodpovednosť a i. A aj keď ide o odbornejší a rozsiahlejší text (vďaka čomu autor spomenul všetko dôležité a potrebné), autor zvolil moderný štýl, často aj okorenený humorom, vďaka čomu kniha nepôsobí únavne ani odstrašujúco.
Ako skoro 10-ročný voľnonožec som mnohokrát pri čítaní súhlasne prikyvovala, s niečím som sa nestotožnila, ale to vychádza zrejme z povahy mojej špecifickej profesie, resp. mojej osobnej. V každom prípade knihu odporúčam tým, ktorí si myslia, že podnikanie na voľnej nohe je len tak, a aj tým, ktorí už nejaký ten rôčik podnikajú, aby zistili, čo môžu zlepšiť, prípadne, kde robia chyby a ako ich napraviť.

jirincz
30.12.2020

Poslouchal jsem jako audioknihu při sportu, takže ne všechno jsem pochytil. Dostal jsem pár tipů na články na dočtění, ale nic moc extra. Asi by bylo lepší mít jako knihu a podívat se podle toho co zrovna řeším. Jinak jsem zkrachovalý volnonožec a čekal jsem, že by mě to mohlo k něčemu nasměrovat, párkrát jsem měl nával k tomu, pustit se do toho, ale tady je to jiná liga, než dělat řadového volnonožného introvertního programátora :-)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi