Cestovatelka136 Cestovatelka136 komentáře u knih

☰ menu

Sestřelen Sestřelen František Fajtl

Tato knížka, mám vydání z r.1948, mne překvapila. Válečný letec si po sestřelení nad Francií a následném pochodu do Španělska prožil své, útrapy hladu, skrývání, horečka, nemoc, bolavá chodidla a nakonec koncentrační tábor ve Španělsku. Měl štěstí a já mu to ze srdce přeji, že nepadl do rukou Němců. U Španělů ho nejvíce trápily štěnice a churavý žaludek, ale poměry toho koncentráku byly přinejmenším zvláštní. Např. .. Španělé slavili, pilo se dlouho do noci, Češi ve volejbale porazili Poláky, Večírek s kytarou u Čechoslováků, Belgičané oslavují, dostal jsem pozvánku na výborný oběd, setrvali jsme v družné zábavě, byla to nejlepší party, kterou jsem v táboře zažil, Výbor britských žen nám poslal balík, vše jsem rozdělil (med, ovoce, čokoládu, ..pyžamo, sluneční brýle, jen oříšky a cukroví jsem si ponechal pro pohoštění na odpolední čaje pro pozvané, Měl jsem sluhu, byl charakterní, nikdy si nevzal víc, než jsme si ujednali (dostával jsem na něj 7 peset týdně) atd. Život v Anglii po návratu byl taky zajímavý, rozdílná byla doba války v různých zemích. .. Spolumajitel auta mi nabídl svou polovinu k užívání, takže jsem po návratu mohl příjemně užívat dovolené. Na oslavě se zpívalo hlasitě, to proto že pili českoslovenští letci. (Při útěku Francií mu často obyčejní lidé nemohli dát víc než vodu, sami trpěli hladem). Překvapilo mne i toto: Tři ostatní byli velmi šťastní, protože se dostali z Francie do Madridu, aniž byli zastaveni, na ty jsme se dívali spatra, šlo jim vše hladce, ve Španělsku si pobyli jenom týden a nebyli Legionáři Mirandisty (neprošli táborem). Knížku je třeba si přečíst.

03.05.2024 5 z 5


Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Vhodná motivace pro děti a mládež. Knížka o věrném přátelství dvou chlapců, Pavla a Ludvy, prověřené časem i nemocí Ludvíka, který podlehl falešnému přátelství s Filipem. Ludvu, slabšího tělesně i duševně, stálo kouření cigaret málem život. Díky Pavlově podpoře nad nemocí zvítězí a společně se budou moci vrátit do Jezerní kotliny. Knížka plná dobrodružství, napětí a tajemství vhodná i psaná pro mládež může oslovit i dospělé čtenáře milující tento žánr.

13.04.2024 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Strhujících 534 stran nutno přečíst za víkend. Napínavé čtení plné dalších a dalších dějových zvratů vám nedovolí se od knížky odpoutat, děj vrcholí závěrečnou scénou, kdy má hlavní hrdina hypnotizér už opravdu na kahánku. Vadou na kráse je to, že knížka je plná brutalit a psychopatů, jak jinak u thrilleru, takže čtení pro milovníky tohoto žánru. Četla jsem kvůli výzvě.

20.03.2024 5 z 5


Nezačínejte stárnout Nezačínejte stárnout Marie-Paule Dessaint

Knížka dává podněty k úvahám a činnostem, jak proces stárnutí co možná nejvíce zpomalit a žít co možná nejdéle příjemně, samostatně a důstojně. Vzhledem k tomu, že stárnutí začíná brzy, myšleny fyziologické změny již po 40. roce, kdy žádné příznaky stáří nevnímáme, je toto čtení velmi užitečné i pro mladší. Autorka poukazuje na tři typy stáří: úspěšné, neúspěšné, očekávané. Je na nás, zda se pokusíme první skupinu rozšířit. Kapitolky možno číst výběrově, nejen Spánek, Paměť, Výživa, Cvičení (to je zaměřeno na seniory) nebo Stárnutí, ale kapitolky Soubor nástrojů, Duševní návyky, Postoje a schopnosti - obzvlášť tyto jsou užitečné i pro střední generaci.

18.03.2024 5 z 5


Paměti kata Mydláře Paměti kata Mydláře Josef Svátek

Čtení pro milovníky historických románů nabízí poučení o katovském řemesle, možná odporném a nelidském, nicméně v době lupičů a vrahů užitečném, byl to tehdejší způsob, jak se vypořádat s ničemy. Na pozadí rodinných příběhů kata otce, kata syna i jeho syna se seznamujeme s historickými událostmi, např. doba Rudolfa II., poprava českých pánů 21.6.1621, neustálé nebezpečí smrti - války, drancování.. poučné čtení.

08.03.2024 5 z 5


Smrt chodí po horách Smrt chodí po horách Vladimír Mináč

Už je rozdělili.
- Sbohem, šeptají lidé z pravé strany.
- Sbohem, odpovídají jim lidé na levé.
- Sbohem synku, šeptá starý Lotár. Poprvé vidí Petr v jeho očích slzy. Vystupují z vrásek kolem očí, ztrácejí se v hustém, bílém strnisku.
- Sbohem, otče, zašeptá Petr.
- Sbohem.
- Sbohem.
Šepot, jako dopadání hrud na rakev.
To se loučí lidé s lidmi.
To se loučí živí se živými.
To se loučí živí se životem.
-------------------------------------
V románu autor popisuje vlastní prožitky z krutého období, prošel koncentračními tábory Mauthausen i Dachau za aktivní účast v SNP, jeho knížka je velmi silná.

07.03.2024 5 z 5


Smrt chodí po horách Smrt chodí po horách Vladimír Mináč

Děkuji za vložení obálky ke knize, já už ji neměla. Mám v knihovně pár starších knížek na památku po někom. Knih o válce je mnoho, všechny podávají svědectví o nás, o lidech a všechny varují. Román je z období 2. sv. války, SNP. Partyzánský oddíl je rozprášen, i když jako poslední držel v tom místě linii fronty, byl prozrazen zrádcem v německé uniformě. Ten prozradil i úkryt raněného Petra. Zde začíná první dějová linie - příběh zatčených a vězněných spolu s postřeleným Petrem Lotárem, který byl zajat německým komandem. S rodinou, jež ho na samotě skrývala, s rodiči a dalšími lidmi byl poslán do koncentračního tábora. Jak kruté zacházení je čeká! Vedle toho se odvíjí příběh jeho bratra Jana Lotára, který se se zbytkem oddílu probil do hor. Bojují s Němci, kterých všude přibývá, s hladem, zimou, vyčerpáním a sami se sebou, aby to nevzdali. Z této knížky zaznívá jedno silné sdělení – láska k životu a touha přežít všechny posilovala. Lidé, žijte šťastně svůj život a važte si ho, mír byl těžce vykoupen. Již nikdy nechtějte válku.

07.03.2024 5 z 5


Zapadlí vlastenci Zapadlí vlastenci Karel Václav Rais

Krásné čtení pro milovníky historických venkovských románů. Národní obrození, polovina 19. st., drsný a chudý krkonošský kraj, kde ,,bídu vidíš i bez brejlí". Dobře popsán život na horách, prostředí školy (hlavní postavou je učitelský pomocník, který nakonec po životních útrapách ,,dostane školu"), závislost lidí na vrchnosti a církvi, tehdejší žalostné postavení svobodných matek. Ráda jsem si znovu přečetla.

26.02.2024 5 z 5


Little Women / Malé ženy Little Women / Malé ženy Nick Gerrard

Převyprávění podle příběhu Louisy May Alcottové je dobrou pobídkou k přečtení celého románu Malé ženy. Ale i tato dvojjazyčná knížka zaujme, ukazuje nejen způsob života tehdejší společnosti, ale i to, že největším bohatstvím je milující rodina, kde jsme si oporou v dobách dobrých i zlých, a stejně tak je tomu i s přátelstvím.

24.02.2024 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Překrásná knížka, která má lidem co říci i po letech, ale zatím zdá se, lidé jsou nepoučitelní. Milé a dojemné čtení plné krásných myšlenek. Děkuji autorovi tam nahoru.

23.02.2024


O kocourovi, který přišel na Vánoce O kocourovi, který přišel na Vánoce Cleveland Amory

Knížka ochránce zvířat, který žije se svým kocourem Ledním medvědem, obsahuje pěkné, vtipné a láskyplné pasáže, ale i trochu nudné části, inu jak autor chtěl, tak napsal. Vcelku se mi knížka líbila. Autor kocoura zachránil od života na ulici a umožnil mu prožít pěkný život. Na konci radí těm, kdož žijí bez zvířátek, aby si nějaké pořídili: ,,Když tak učiníte, určitě zjistíte, že vám každý den svého života poskytne nejen radost a společnost, ale také zvláštní druh lásky, kterou pochopí, jak jsem řekl na začátku, pouze ti dostatečně šťastní, které nějaké takové zvíře vlastnilo."

22.02.2024 4 z 5


Šepot papíru a inkoustu Šepot papíru a inkoustu Lindsay Harrel

Moderní romantika, která mi přišla vhod za deštivého dne na horách. Bůh na konci mi nevadil tak, jako mi vadily chyby, které jsem nacházela v textu.

15.02.2024 5 z 5


Když se zvěrolékař ožení Když se zvěrolékař ožení James Herriot (p)

Vše již zde bylo řečeno, tak jen krátce - nádherné čtení, nádherný autorův styl pohladí každého milovníka zvířat a přírody. Citát ze závěru knihy: ,, .. největší štěstí netkvělo v tom, že zvířata člověka zajímala a okouzlovala, ale že jim člověk rozuměl a že o nich něco věděl. Zejména to vědění bylo důležité."

13.02.2024 5 z 5


Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Pěkné čtení o odvaze a lásce knihovníků ke knihám a lidem během 2. sv. války. Na konci děj přitvrdil, ten kdo sám ublížil mnoha lidem, trestá v hrubé přesile ženu, která neublížila nikomu. Autorka se v závěrečné větě poznámky ptá..co můžeme udělat teď, aby knihovny a vzdělání byly přístupné všem a se všemi lidmi bylo zacházeno s pochopením a důstojně. Já se ptám, co můžeme udělat, aby už nikdy žádná válka nebyla. Může vůbec člověk něco udělat?

31.01.2024 5 z 5