Pařížská knihovna

Pařížská knihovna https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476676/bmid_parizska-knihovna-GjL-476676.jpeg 4 315 85

Pařížská knihovna, druhý oceňovaný román autorky Janet Skeslien Charles, vychází ze skutečných událostí v Americké knihovně v Paříži, která se stala svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Francie. Příběh zavádí čtenáře skrze životní osudy Odile Souchetové do Paříže konce 30. let a nelehké doby nacistické okupace a následně do Montany na sklonku studené války, kde se prolíná s životem Lily, dívky z amerického maloměsta. Obě ženy spojí láska ke knihám, čtení a francouzštině, které jsou nejen klíčem k jejich podivuhodnému přátelství, ale i k celému románu. Ani jedna z nich z počátku netuší, že mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Pařížská knihovna je laskavě vyprávěný příběh z nelaskavých dob, jenž barvitě líčí kouzlo knih, oněch náhledů do životů druhých, které čtenářům poskytují inspiraci, dodávají odvahu a umožňují snít. Je o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The Paris Library , 2020


více info...

Přidat komentář

Markett
20.04.2024 5 z 5

Tato knížka je čtení přesně podle mého gusta - napínavý příběh, dvě časové linie, pěkná obálka a moc zajímavé postavy a jejich příběhy.
Tento příběh je zasazen do dvou časových linií, obě se odehrávají v minulosti - jedna v období druhé světové války, a druhá v 80. létech. A můžu říct, že se mi prolínání obou dějových linií moc líbilo, obě se krásně doplňovaly. Přiznávám, že se mi více líbila část, která se odehrávala za války - byla mnohem napínavější a osudy těchto lidí rozhodně nebyly jednoduché. Postava Odile se mi zdála jako normální holka, která občas šlápne vedle a udělá nějakou chybu, ale zároveň je to silná osobnost. Pak se mi moc líbila postava Margaret, a dost mě překvapilo, jaký osud pro ni autorka připravila.
Dějová linka Lily byla též velmi zajímavá a doplňovala tu Odiliinu.

Jediné, co bych vytkla je to, že v knížce je bohužel hodně chyb a překlepů. Chvílemi to docela ruší, ale přijde mi nefér kvůli tomu odebírat hvězdičku, když je příběh moc hezký a propracovaný.

Rosse
14.04.2024 4 z 5

Autorka napsala příběh o lidech zasažených nacistickou okupací Francie a o tom, jak se knihovníci a další zaměstnanci Americké knihovny v Paříži snaží zachránit své knižní poklady a hlavně své právo číst to, co chtějí a milují.

Příběhům o druhé světové válce a holocaustu se nevyhýbám, naopak je mám ráda, ale potřebuji mít na toto čtení správnou náladu. Možná proto jsem se ke knize vrátila až s nějakým odstupem.

Román je vyprávěn ve dvou časových liniích.

V současné době, na začátku 80.let, je Odile sousedkou mladé dívky Lily. Sledujeme zde krásný příběh o tom, jak se Odile snaží pomoci Lily překonat těžké období v jejím životě.
V minulosti sledujeme Odilein život a to, jak pracovala jako knihovnice v ALP.

I když zde nenahlédneme do hrůz koncentračních táborů, i tak mě svým způsobem z příběhu mrazilo, hlavně v závěru knihy.

Bylo skvělé sledovat Odelin vývoj, to jak se s postupem času měnila a rostla.

Láska ke knihám byla v příběhu doslova hmatatelná. Ztráta židů během holocaustu byla samozřejmě mnohonásobně horší, ale věřím, že pro knihovníky byla ztráta přístupu ke knihám též bodem nepřekonatelného zlomu.

Pokud máte rádi knihy na toto téma a zajímalo by vás přečíst si příběh z trochu jiné stránky, určitě Pařížskou knihovnu doporučuji. :-)


PetaZ
05.04.2024 3 z 5

Za me prumer... Urcite to neni kniha, ktera mi v hlave zustane dlouho... Nenadchne, neurazi, ale ani neni dotazena

Sova15
11.03.2024 5 z 5

Moc hezké čtení. Navíc na motiv skutečné události. Uvědomila jsem si, že probíhající válka se dotkne všech lidí a odhalí jejich vlastnosti daleko víc.

juliesze
06.03.2024 2 z 5

Přečteno jen kůvli čtenářské výzvě. Za mě oproti jiným historickým románům mi postavy přišly plytké, takové prvoplánové, hlavní hrdinka mi neseděla vůbec a připadala mi hodně neuvěřitelná. Slabší průměr.

sarekaslukova
05.03.2024 4 z 5

Na knize se mi líbila její skrytá hloubka. Na první pohled se jednalo pouze o příběh knihovnice, která občas udělá nějakou chybu, které později lituje a snaží se jí napravit. Ve své hloubce ale měla kniha hodně. Líbilo se mi také, že ač je to příběh zasazený do druhé sv. války, tak se jí věnuje jen okrajově a více se zaměřuje na pocity hlavních postav.

Marcela52
04.03.2024 5 z 5

Tento román mě zaujal od první stránky. Autorce se podařilo napsat strhující příběh o síle literatury a hlavně o lidech, kteří pracovali v Paříži v Americké knihovně v období druhé světové války. Moc jsem si početla a doporučuji všem, kteří mají rádi knihy a příběhy, které mají podklad ve skutečných událostech. Já osobně jsem velmi ocenila nový pohled na Francii ve válečných letech, a postavy zapálených knihovníků, kteří dodávali odvahu svým čtenářům v nelehké době, mě byly velmi blízké.

HH77
27.02.2024 5 z 5

Krásná kniha na pozadí skutečných události. Knih o 2.sv. válce byla napsaná spousta,a člověk si říká zda se dá dá napsat ještě něco nového. Ale dá, tato kniha je toho důkazem.

yonda
25.02.2024 4 z 5

Dva vzájemně propojené příběhy. Jeden z 2. světové války v Paříži, druhý z 80. let 20. stol. v americké Montaně. Dojemné a silné čtení.

Čtenářka73
23.02.2024 5 z 5

Další báječná kniha, kterou jsem objevila díky databázi. Výborně popsaný rozdílný vývoj charakterů různých lidí v době války s ústředním bodem Americké knihovny v Paříži. Velmi silný příběh, respektive dva propojené příběhy, ukazující mimo jiné důležitost a moc knih v lidském životě.

vikaa
08.02.2024 4 z 5

Příběh napsaný podle skutečnosti vypráví o lásce a přátelství a o mládí a zrání v období druhé světové války. Kniha zaujme především knihomoly, protože její děj se odehrává z velké části v knihovně a hlavní postavy knihami opravdu žijí. Obě hrdinky prochází vývojem - od sobeckosti mládí a černobílého nahlížení na svět po zpracování svých životních zkušeností a zmoudření. Dalo by se říct, že Lily to měla v životě jednodušší - své mládí prožívala v míru a obklopena lidmi, kterým na ní záleželo. Přesto se na ní podepsala ztráta matky v mladém věku, kterou neměla čas pořádně zpracovat, protože její otec si velmi brzy založil novou rodinu. Proplout různými životními úskalími bez nehod jí pomáhá stará moudrá paní ze sousedství Odile. Na oplátku Lily dává Odile nový smysl života, chuť žít a možnost svěřit se s tím, co zapříčinilo její útěk z válečné a poválečné Paříže .
Kniha ukazuje krásu a nesmlouvavost mládí a krásu a moudrost stáří.
Já jsem nalezla v knize mnoho tipů na čtení a naději, že ať člověk udělá jakoukoli chybu, je v jeho silách ji alespoň částečně napravit, pokud opravdu chce. Nejvíce na mě zapůsobily "vraní dopisy". Udávání je něco pro mě zcela neomluvitelného, něco co nezavinila válka, ale charakter a závist obyvatel okupované Paříže.
"Ber lidi takové, jací jsou, ne takové, jaké je chceš mít"

Cestovatelka136
31.01.2024 5 z 5

Pěkné čtení o odvaze a lásce knihovníků ke knihám a lidem během 2. sv. války. Na konci děj přitvrdil, ten kdo sám ublížil mnoha lidem, trestá v hrubé přesile ženu, která neublížila nikomu. Autorka se v závěrečné větě poznámky ptá..co můžeme udělat teď, aby knihovny a vzdělání byly přístupné všem a se všemi lidmi bylo zacházeno s pochopením a důstojně. Já se ptám, co můžeme udělat, aby už nikdy žádná válka nebyla. Může vůbec člověk něco udělat?

SammSamm
31.01.2024 4 z 5

Historie 2.sv. války v Paříži. Miluji knihy, miluji vůni knihoven, myslím, že pracovat v knihovně v době války bylo děsně těžké, ale zároveň osvobozující ( ve smyslu útěků do jiných příběhů). Odille i Lily si byly podobné, obě to neměly v životě lehké, obě se hledaly a snad se našly... Sympatický příběh, který se zprvu táhl, ale pak mne doslova vcucl....

SmisekIvuska
09.01.2024 3 z 5

Někdy jsou dny, kdy nečtete anotaci knihy, ale vybere si ji podle obálky. Tak to bylo i s touto knihou a při čtení jsem zjišťovala o čem vlastně je. Knížka je fajn, pokud nehledáte velké drama s detailními informacemi o válce.

alabra
07.01.2024 2 z 5

Kniha se mi nelíbila, doposlouchána jen proto, že od knížek se neodchází. Román ve stylu deníku, ale všeho bylo příliš, naivity, romantiky, přeslazeného přátelství, neuvěřitelná hlavní hrdinka, do toho válečný život, americké vsuvky to nevylepšily, spíš naopak, stejný problém, dohromady to tvořilo slátaninu pro mě nestravitelnou.

Lka
31.12.2023 4 z 5

Audiokniha:
Krásně načtena kniha Veronikou Lazorčákovou. Dvě dějové linky, v kterých jsem se ztrácela. Byla to škoda, jinak by to byl krásný příběh.

Janulica
02.12.2023 3 z 5

Moc hezké téma, ale psáno tak nějak zvláštně. První polovina knihy se četla hezky, lehce, v druhé půlce už děj ztrácel dech a bylo to poněkud těžkopádné.

Sančez
25.11.2023 5 z 5

Krásný příběh v nelidské době. Poslouchala jsem jako audioknihu a můžu vřele doporučit. Příběh nešel odložit. Užila jsem si ho od začátku až do konce.

betička
15.11.2023 5 z 5

Další pohled na válečná a poválečná léta ve Francii (Paříži).
Poslouchala jsem jako audiokihu a bylo to příjemné poslouchání.
Odile ve válečné době 20leté děvče vidí svět dost černobíle, bojuje se svou povahou, kdy častokrát něco řekne a pak s hrůzou sleduje co to způsobilo ...
Odile o 40let později znovu nachází smysl života a snaží se předat mladé slečně ze sousedství lásku ke knihám, francouzštině a ukázat jí, že svět není černobílý ...

Teraesa
02.11.2023 5 z 5

Čo povedať na knihu, ktorá spája moje obľúbené miesto, obľúbenú činnosť a obľúbenú tému rozhovorov? Milujem knihy o knihách. Cítim pri čítaní nadšenie, že niekto tiež považuje túto tému za podnetnú. Nehovoriac o tom, keď je príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami a prežitý opravdivými osobami. Knihu som si užívala každým dúškom a prečítala som ju ani neviem ako. Nemôžem hodnotiť inak než 5/5.