BendfisZVC BendfisZVC komentáře u knih

☰ menu

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Ach bože. Ono by to mohlo být TAK dobré! Ale není.
Jsem vážně nasraná, kolik času jsem obětovala sáze, která dohromady vůbec nefunguje. Což je škoda, protože svět samotný je vcelku funkční, objevují se zajímavé vedlejší postavy (upír Regis, trpaslíci, Milwa aj.), Sapkowski dokáže krásně přiblížit reálie jednotlivých povolání (fascinující popis Milwina lovu), umí krásně popsat detaily (výčty rostlin při popisu lesa či heraldických figur při popisu zástav). Sapkowski ovládá kompoziční postupy a na některých místech si s nimi hezky hraje; co ale "kurrrva mať " neumí, je dobrá fabule. Což je u sedmidílného díla trošku problém.

11.09.2022


Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

JE TO PECKA! Vážně. Neotřelé, skvěle odvyprávěné. Cizí kultura je přiblížena nevtíravě, mimoděk. Zároveň vás autorka táhne přesně tam, kam chce a nenechá vás ani chvíli v mrtvém bodě.
Napsat tohle ve dvaadvaceti?! Kloubouček!

17.02.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Ne, tohle není dobré. Nebo vlastně je. Ovšem není to vynikající. Mornštajnová je bezpochyby jedním z nejlepších autorů dnešní doby, ale tady jí dochází dech. Je těžkopádná, příběh předvídatelný, popisy známých věcí zdlouhavé. A to jsem člověk, co komunismus nezažil. Ale jak říká babička - nemůžou být pořád jen tučné roky, takže se těším na spisovatelčin další počin.

17.02.2022 3 z 5


Adam a koleno Adam a koleno Dagmar Urbánková

Mrňaví lidi mají rádi mrňavé věci, takže tohle bude fungovat. U závěrečné pointy jsem se musela usmát. Jen babička není vůbec milá, i přesto, že to Adam tvrdí!

03.03.2021


Medvídek Pú  (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Milé. Avšak doceněné až nyní, v dospělosti.

"Když se ráno probudíš, Pú," řeklo konečně Prasátko, "co je tvá první myšlenka?"
"Co bude k snídani," řekl Pú. "A co tvoje, Prasátko?"
"Co se mi dnes asi stane zajímavého," řeklo Prasátko.
Pú zamyšleně přikývl.
"To je totéž."

20.02.2021 4 z 5


Šarlatové písmeno Šarlatové písmeno Nathaniel Hawthorne

Co říci, snad jen - jsem ráda, že to mám za sebou. Těžko hodnotit starou knihu jiného světa dnešní optikou. V jistých ohledech nadčasová, v jazyku zastaralá. Kdo nemá rád crcání se sáhodlouhými popisy, bude potřebovat sirky mezi víčka. Jisté pasáže mi však učarovaly a body autor získává i za své pozorovatelské schopnosti vůči lidskému vzezření i vnitřnímu ustrojení.

18.02.2021 3 z 5


Zlo v Sethanonu Zlo v Sethanonu Raymond E. Feist

Ach ach, dost se to táhlo a závěrečné vyústění? Taková kopa překombinovaných myšlenek. Jako oddechovka fajne jen v případě, pokud by se autor držel hesla: "Udělej to kratší, budou tě mít radši." Na další ságy nemám náladu.

22.10.2020 2 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Tak ja vam nevim.
Asi jsem na magicky realismus uz moc stara.
Vynikajici je prolinani svetu a Murakami utina kapitoly presne tam, kde ma. Neni pochyb o tom, ze vi, jak se to dela. Postavy jsou skvele napsane a autor jako spravna svudkyne odhaluje postupne jen to, co ma - a clovek si jen s touhou domysli.
Ale na me tam toho az prilis. Prilis myslenek, prilis odkazu, prilis pavucinek, u nichz si nejsem jista, ze jsem prosla vsechna vlakna. S cistym svedomim (a to si troufam tvrdit, ze nejsem zadny blbecek) si dovolim rict, ze bych Kafku potrebovala precist jeste jednou. A proto - nehodnotim.

09.08.2020


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Čtu rychle. TOHLE jsem četla pomalu.
Znáte ten pocit, když se s knihou laskáte? Když se o každé slovo a o každou větu otíráte jako kočka o člověka? Když knihu nehltáte, ale vychutnáváte každý drobek?
Přesně tohle můžete zažít.
Dokonalá atmosféra. Dokonalé přiblížení se odlišné kultuře.
Dokonale šokující, dokonale erotické, dokonale depresivní.
Dokonale vyvážené.

05.09.2018 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Jsem rozezlená. Nečtěte tuto knihu, pokud také nechcete být rozezleni.
Patetické. Nezáživné. Se spoustou nepovedených metafor.
Ano, přelouskala jsem to celé - i přesto, že už v půlce se ta nuda nedala vydržet - v naději, že přijde obrat. Něco neotřelého. Překvapivého.
Že bude mít kniha až tak hloupé vyústění a neuvěřitelně plytký děj, jenž by byl stravitelný snad ve formě krátké novely, jsem opravdu nečekala.
O to víc mě mrzí vysoké hodnocení knihy.
Vemte do ruky raději Smrt je mým řemeslem, Sophiinu volbu, Krabici živých či Deník Anne Frankové - když už chcete mít ty židy.

02.09.2018 1 z 5