belgeran belgeran komentáře u knih

☰ menu

Nástroje titánů Nástroje titánů Timothy Ferriss

K této knize Tima Ferrisse je třeba především přistupovat s otevřenou myslí. Jde vlastně o sbírku informací o jednotlivých osobnostech, které jsou rozděleny do tří oblastí. Zdraví, bohatí a moudří. Informace Tim čerpá ze svých pravidelných podcastů, kde celebrity zpovídá, a z dalších setkání s nimi. Myslím, že kdo chce, svoje si v této knize najde. Pokud se vám nechce poslouchat celé podcasty, tak v této knize najdete v koncentrované podobě ta nejdůležitější životní moudra, rady a cesty jak žít vlastní život.
Mně osobně kniha otevřela nové obzory v mnohých směrech a sice se mi nehodilo všechno co jsem se dozvěděl, ale nabyté znalosti rozhodně převážily hodnotu těch nepodstatných.

16.10.2018 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Alchymista je opravdu výjimečná kniha. Příběh o Santiagovi je na první pohled docela jednoduchý. Chlapec se vydává hledat vysněný poklad a cestou musí překonat všelijaké útrapy. Důležitý je ale spíše ten druhý pohled. A třetí a čtvrtý a pátý a kdovíjaký ještě. Jde o jednu z těch knížek, kterou kdykoliv v životě si přečtete, najdete v ní jiné poselství a jinou moudrost. A moudrost se v ní ukrývá velká, jenom se jí musíme trochu snažit hledat.

17.04.2018 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Jak okomentovat Harryho Pottera? S touto knihou jsem vyrůstal. Znám ji skoro celou zpaměti, což je zapříčiněno asi tím, že celý den i noc se v našem rádiu střídaly kazety s audioknihou. Tento příběh změnil jednu celou generaci dětí. První díl je můj nejoblíbenější, a dá se říct, že tahle pohádka o kouzelnících je veskrze kouzelná. Ukazuje se nám tu svět kouzelníků, který se skrývá zrakům nás, obyčejných mudlů. Tyto příběhy, o místech, lidech a věcech, které by vlastně mohli existovat a my o nich pouze nevíme, bývají přitažlivé právě touto možností reálnosti. Jsem zvědavý jak bude Harry Potter působit v budoucnosti, jestli ho budou děti milovat stejně jako jsme jej milovali my, nebo postupně upadne v zapomnění.

16.04.2018 5 z 5


Kobercové Kobercové Terry Pratchett

Knihy Terryho Pratchetta, které jsem ještě nečetl, ubývají. Proto se začínám se dostávat i k těm nezeměplošským. Kobercové jsou něco trochu jiného. Je poznat, že Pratchett je napsal jako hodně mladý a jeho styl se teprve formoval. I tady se ale objevují záblesky geniálního humoru, a jako u všech jeho knih se bavím českým překladem, a to především u jmen jednotlivých postav či míst. Nejde o to nejlepší co může tvorba Terryho Pratchetta nabídnout, ale kniha je to přesto výtečná, a pokud vás zajímá co předcházelo Zeměploše, pak jsou Kobercové těmi pravými.

15.04.2018 4 z 5


Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

Chvíli jsem váhal jestli v případě Zloděje času dát čtyři nebo pět hvězdiček. Jak se postupně blížím do chvíle, kdy budu mít přečteny všechny knihy ze Zeměplochy, snažím se každou další si o to více vychutnat. Zloděj času není možná až tak zábavný, ale i zde se najde spousta geniálních situací u kterých se někdy jen usmějete, jindy se i hlasitě řehtáte. Pozornost na sebe strhává jako vždy Zuzana se Smrťem a také nenápadný Metař se svojí "cestou". Naopak Jeremiáš s Lobsangem se mi nezdají jako dostatečně výrazné charaktery, aby celý příběh dokázali táhnout. Zakončení mě příliš neohromilo, ale částečně je to asi tím, že některá místa, kde se děj odehrává jsou příliš abstraktní a je těžké si dostatečně podrobně představit.
I přes drobné nedostatky se stále jedná o skvělou knihu, kde Terry Pratchett ukazuje svůj um, a všechno to, proč ho všichni tolik milujeme.

10.04.2018 4 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Neil Gaiman se mému knihomolskému zraku skrýval až do nedávna. Poprvé jsem se s ním setkal v antologii Darebáci, kde mě zaujal krátký příběh ze světa pod Londýnem. Tak jsem se dostal k Neverwhere. Následovala Dobrá znamení, Hvězdný prach a Oceán na konci uličky. Nevyhnutelně jsem se blížil k Americkým bohům. Potom co jsem viděl trailer na seriál, jsem si řekl, že lepší bude si nejdřív přečíst knižní předlohu. Rozhodně toho rozhodnutí nelituji a seriálového ztvárnění se teď opravdu nemohu dočkat.
Američtí bohové jsou zatím nejlepší kniha kterou jsem od Gaimana četl. Těžko se vyjadřuje v čem je její kouzlo, ale oproti všem jeho ostatním knihám, je v ní něco navíc. Příběh mě vtáhl od úplného začátku a můžu říct, že spolu se Stínem jsem se snad na jediné stránce nenudil. Atmosféra rozličných destinací Spojených států je výjimečně okouzlující. Originální příběh ve spojení s téměř dokonalým zpracováním řadí tuto knihu mezi ty nejlepší, které se mi dostaly do ruky.

09.04.2018 5 z 5