Bee.M Bee.M komentáře u knih

☰ menu

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Tento příběh byl pro mě jedním velkým očekáváním. Nebudu lhát, ať je to jakkoliv morbidní a nepochopitelné já tyto pochmurné příběhy války a utrpení lidí miluji. Miluji tu sílu lidí v nich. A tahle kniha touto silou a touhou po přežití a lásce přímo čiší. Skládám poklonu někomu, kdo toto vše zažil a dokáže o tom vyprávět detailně a přitom s jistou lehkostí a hlavně povzneseně. Nádherný, dojemný příběh člověka s obřím srdcem.

02.10.2020 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Smutné a silné příběhy druhé světové války známe ze spousty knih. Většinou se ale díváme z pohledů Židů a jejich rodin.. Zlodějka knih nám dovoluje získat pohled z dalšího, jiného úhlu. Naprosto jsem si zamilovala nejen hlavní hrdinku Lisel, ale hlavně vypravěčku v podobě smrti. Někdy podávala příliš mnoho informací a trochu prozrazovala děj a to jsem měla chuť už říct zmlkni, já se k tomu chci dopracovat. Ale i tak.. Nádherný silný příběh obklopený mnoha malými, které ho dotvářejí a odvádějí k dokonalosti.. Postavy se chovají lidsky, nestrojeně.. Dělají chyby i dobré skutky. Z konce jsem nijak odvařená nebyla, ale rozhodně mi celý ten krásný příběh nepokazil. Tudíž 5*

07.10.2019 5 z 5


Třináctkrát proto Třináctkrát proto Jay Asher

Pane bože, na tuhle knížku jsem se těšila a zároveň jsem měla strach, že mě zklame. Nezklamala mě ani v nejmenším. Slyšela jsem kritiku, že některé důvody sebevraždy Hannah jsou příliš nicotné, ale ono o ně samotné právě nejde. Jde o to, co představují a jak ovlivňují další průběh událostí jejího života. Jak se na sebe nabalují a "pomáhají" jí ztrácet víru a snahu. Celou dobu cítíte z Hannah její potřebu, aby jí někdo zachránil, i když sama neví jak, až nakonec končí naštvaná, zklamaná a odevzdaná smrti. Přesto se omlouvá a odpouští. Silný nádherný příběh, který když správně uchopíte, zasáhne vás hluboko. Tak jsem si zase pobrečela. Nádherné a neskutečně mi přirostla k srdci postava Claye.

15.10.2018 5 z 5


Doppler Doppler Erlend Loe

Vtipné, samozřejmě pokud vám tento svérázný norský humor sedí, chvilkami absurdní, ale ne příliš, dobře napsané a čtivé. Příběh konzumní doby a vyhrocení stereotypu běžného života, zamyšlení nad snažením a pílí. Bylo to zajímavé, i když se příběh trochu táhl a moc se nevyvinul. Neurazí, nepřekvapí, zabaví.

11.10.2018 4 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Krásná povídka s hlubší myšlenkou napsaná s dokonalou lehkostí a jednoduchostí. Donutí k zamyšlení nad tím, co je správné a co je snadné, a jak jeden člověk může ovlivnit celé generace, když myslí na druhé. Rozhodně doporučuji přečíst, myslím, že se bude líbit každému, a když ne, ztratíte půl hodinky tím, že si přečtete něco smysluplného.

11.10.2018 5 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Z této knihy jsem měla trochu obavy, že to nebude úplně pro mě, ale velmi mile mě překvapila hned v několika ohledech. Samozřejně mě dostala skvěle promyšlená a nápaditá hra na hádání identity: který je vrah a který je princ? A musím s pokorou uznat, že mě autorka dostala a jsem za to vděčná. Ale překvapila mě i míra promyšlení celého světa, jeho historie, mentality lidí a samozřejmě mapa, kde můžete sledovat, kudy putujete. Co mě také potěšilo je, že kniha není zdaleka tak ''holčičí'' jak jsem se bála. A citlivější povahy si i popláčou. Ale co mě dostalo nejvíce byl ten naprosto otevřený konec. Někomu to stačí a nechá prostor fantazii, ale mě ne. Chce to další díl.

07.03.2018 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Nemám slov. Příběh mě naprosto uchvátil, vyděsil a hlavně strhnul už od začátku. Je to přeně ta kniha, kdy si říkáte: „Co? “, „Cože? “, „Co ještě se může stát? “. Ani v jedné části jsem neměla pocit, že příběh stagnuje, nebo že bych se nudila. Myslím, že si v knize každý najde to svoje a rozhodně nenechá vaší hlavu čistou. Existuje duše? Co je vlastně vědomí? Co je přes čáru, když jste v ohrožení života? Jak velkou cenu jeden život má? Pokud stejně jako já nejste fanda sci-fi vůbec se nebojte. Tahle kniha má všechno. Drama. Filozofii. Sci-fi. Romantiku. Humor. Válku.

07.03.2018 5 z 5


Krásné zítřky Krásné zítřky Katherine Boo

Od této knihy jsem očekávala opravdu hodně a musím říct, že mi dala ještě mnohem víc. Téměř dokumentárním způsobem zachycený drsný život v Bombajském slumu, který měl ale příběh, dokonce né jeden, ale hned několik. Přiblížení tamních životních podmínek, náboženské situace, kastovního systému i politických problémů a jak na ně nahlížejí z různých společenských vrstev. Díky této knize si člověk uvědomí, jak bezvýznamné má vlastě priority.

10.02.2018 5 z 5


Úterky s Morriem Úterky s Morriem Mitch Albom

Zdánlivě smutné téma smrti zpracované tím nejdokonalejším způsobem. Příběh o hodnotách života, které nejsou čtenářovi násilně vnucovány. Při čtení se mi chtělo brečet, smát, měla jsem husí kůži. Přečteno jedním dechem.. co dodat?

07.02.2018 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Velmi nadčasová kniha, která s lehkostí popisuje naprosto odlitštěnou společnost smějící se nad válkou, i když nad městem létají bombardéry. Někdy se mi příběh zdál až přehnaný, i když to je asi cílem a konec trochu zdlouhavý. Plno reálných obav, hlubokých myšlenek a poselství.

16.01.2018 5 z 5