Barkku Barkku komentáře u knih

☰ menu

...a do školy jsem nikdy nechodil ...a do školy jsem nikdy nechodil André Stern

Krásná knížka. Tak trochu jiný životopis :-) Dobře se čte a hlavně přidává do naší společnosti důležitý hlas o tom, že někdy jsou pravidla opravdu jen naváděcím korytem pro ty, kteří nevědí, kam by se sami vydali. Někteří rodiče, někteří lidé - si dobře uvědomují, že inteligence člověka, jako takového, není to samé, co veřejné vzdělávání. Je to přirozená lidská vlastnost, kterou lze rozvíjet, stejně jako třeba šlechetnost nebo cílevědomost. Vše spolu souvisí, abychom mohli žít kvalitní a užitečný život. Žádná naše stránka by neměla zakrnět. Inspirace - něco jako vnitřní hlas, který nám říká, co nás láká a zajímá, by měla být v otázce vzdělání tím hlavním motorem. Bohužel tomu tak není v 99% případů. Je čas se nad tím zamyslet. Protože to je podle mě mrhání lidským potenciálem. A nebála bych se, že bude málo řemesel, protože ta pořád lidi táhnou. Spíš bude míň těch, kteří po dvou vysokých školách zjistí, že neví, co chtějí v životě dělat.

11.01.2024 4 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Výborná kniha. Moje první čtení od tohoto rozporuplně vnímaného autora... a totálně předčila očekávání. Brilantně vystavěná, ani věta zbytečně...Přetéká smyslem. Takhle si představuju číst něco nového. Má ohromit.

16.02.2022 5 z 5


Utrpení knížete Sternenhocha Utrpení knížete Sternenhocha Ladislav Klíma

Skvěle osvěžující humorné čtení tříbící ducha ;-) Dlouho jsem se tak nepobavila. Zároveň dobře vystavěné napětí a odvážný autor. Škoda, že už dnes tací nejsou :)

17.07.2018


Něco vypůjčeného Něco vypůjčeného Emily Giffin

Několik prvních desítek stran se pro samá klišé a předvídatelnost skoro nedalo číst. Limonádka, kde je jasně stanoveno, komu máte fandit. Pak se ukáže, že pani docela umí psát, nebo aspoň ví o čem mluví, ale stejně to vorá absencí fantazie. Konec je hrozný a navíc vypočítavý- myslím, že kdyby byla autorka poctivá sama k sobě, zakončila by to jinak, ale jelikož měla v kapse připravené pokračování, domluvili se s editorem, že debilní konec čtenáře lépe naláká na další knihu. Skvělá kniha na prázdniny. A pokud trpíte nedostatkem sebevědomí, sebejistoty a zatím jste se nevdala.

17.07.2018 3 z 5


Zima v krvi Zima v krvi James Welch

Plíživě skvělá kniha. Zajímavé, že na přebalu se srovnává s beatnickou literaturou. A je fakt, že plynutí času je zde podobné, i když prostředí i postavy absolutně odlišné. Což není na škodu, naopak. Líbilo se mi, jak se hlavní postava postupně prokopává k tomu, že přes jistou neřízenost a pár nebezpečných odboček v ní dřímá jakási konzervativnost a klid větší než on sám, či čtenář, tušili. Kniha ve mě zanechala silný vizuál drsného indiánského kowboyování uprostřed suchých trav rozhýbaných větrem a močálů se smrdutou vodou. Cit pro krev... zima v krvi...

17.07.2018 4 z 5


Strach vzlétnout Strach vzlétnout Erica Jong

Oproti ostatním hodnotičům této knihy, musím nabrat opačný směr- kniha je to skvělá !
Čekala jsem něco jako peprnější červenou knihovnu, ale musím říct, že právě to, že autorka se nebojí zacházet ve svém zkoumání života dál, popisuje zkušenosti bez ohledu na to, jestli jsou příjemné, či ne, nebojí se odhalovat způsob myšlení, jaké si člověk dovolí maximálně v osobních úvahách před spaním, či v deníkových zápiscích, právě to mě utvrzuje, že jde o kvalitní literaturu, která jen nebrouzdá po povrchu, ale může být skutečně užitečná.
A navíc je zábavná;-)
Samozřejmě není to nic pro puritány:-)

27.07.2013 4 z 5


Na cestě s Deanem Na cestě s Deanem Carolyn Cassady

Skvělá "doplňující" literatura pro zájemce o beatgeneration. Přirozeně navazuje na díla jako "Na cestě" nebo "Kvílení", protože pojednává o jejich "hrdinech" a inspirátorech.

17.05.2013 4 z 5


Nadvláda mužů Nadvláda mužů Pierre Bourdieu

Navzdory feministickému názvu je kniha dost objektivní a podložena studiem a v žádném případě není jednostranná.
Jde o povzbuzení k uvědomění si, že výchova nás ovlivňuje více, než během života připouštíme a ti, kdo si myslí, že hraje v jejich prospěch, jsou sami oběťmi-společnost si je vede, kam chce. Kniha tedy vybízí k zamyšlení nad povahou svobodných voleb.

07.07.2012 4 z 5


Filozofie nemocí: uzdravování psychickými prostředky Filozofie nemocí: uzdravování psychickými prostředky Petr Novotný

Doporučuji přečíst každému, koho zajímá rovnováha vlastního těla a života, ať už je zdravý či ne. Autor je místy příliš názorově jednostranný, ovšem to mu neupírá zkušenosti a to, že tuto tematiku studuje již dlouho. Podle mého je důležité, aby lidé nespoléhali na to, že nemoc se jim prostě stala a nenesou za ni žádnou odpovědnost.

07.07.2012 4 z 5


Hugh Laurie: Nespokojený melancholik Hugh Laurie: Nespokojený melancholik Katty Joyce (p)

Kdyby tato kniha neobsahovala i pravdivé informace, musela bych ji považovat za strašnou. Nelíbilo se mi, jak si autorka pohrávala s mícháním reálných informací a vlastních "tvůrčích" chvilek a člověk pak musel, podle mne zbytečně, přepínat mezi tím, jestli se to skutečně stalo, nebo si zase hraje na to, že seděla za rohem, když si Hugh povídal s přáteli.

07.07.2012 1 z 5


Život Salvadora Dalího Život Salvadora Dalího Ian Gibson

Nejkomplexnější životopis tohoto umělce, který jsem četla. Mohu doporučit pro ty, kdo chtějí objektivnější názor na něj a ne jen slepý obdiv.

07.07.2012 4 z 5


Temná múza: Vliv okultismu na literaturu v 18.–20. století Temná múza: Vliv okultismu na literaturu v 18.–20. století Gary Joseph Lachman

Koho zajímá, nebo třeba v minulosti zajímalo, téma okultismu, dá si prostřednictvím této knihy do souvislosti autory a časy, směřování v literatuře..a kniha je moc hezky udělaná. Přehledná, zábavná a vizuálně podařená.

07.07.2012 4 z 5


Úctyhodná žena Úctyhodná žena Francoise Giroud

Ze začátku trošku trvalo, než jsem jí přišla na chuť,ale ne tak dlouho, abych knihu odložila.
Podání autorky(možná trochu zastaralý typ psaní) mi přestane vadit a přebije ho fascinující a odhodlaný život hrdinky-DŮLEŽITÉ historické postavy. Skvělá kniha.

07.07.2012 4 z 5