Nadvláda mužů

Nadvláda mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39389/mid_nadvlada-muzu-7Pv-39389.png 4 32 5

Na základě dlouholetých antropologických studií původního společenství kabylských kmenů hledá známý francouzský sociolog Pierre Bourdieu odpověď na otázku, v čem historicky spočívá mužská dominace nad ženou. Postupně analyzuje jednotlivé dějinné mechanismy, které způsobily, že se struktury dělení podle pohlaví a principy tohoto dělení vymkly z chodu dějin a staly se zdánlivě věčnými. Kniha je zajímavá jak okruhem pojednávaných témat, tak osobitostí zpracování.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

La Domination masculine , 1998


více info...

Přidat komentář

VítekP.
18.01.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, u které jsem však velmi brzy narazil na neznalost základního pojmosloví Pierra Burdieua (na což naráží uživatel "dedliipf" v komentáři níže). I přes místy velmi odborný styl psaní se kniha četla dobře.
A jedna věc, před kterou smekám nejvíce: opravdu jsem měl pocit, že se spisovateli (ač muži) podařilo vystoupit ze zažité struktury myšlení a z vrtulníku nezaujatě nahlížet na problematiku nadvlády mužů a tento fenomén popsat v celé své šíři.

dedliipf
30.11.2017 4 z 5

Krátká kniha s hutným jazykem. Ale při znalosti autora (zoufalá snaha vyhnout se skloňování jeho jména) nezabere mnoho času. A ta znalost je nutná, protože text předpokládá ponětí o symbolickém kapitálu, habitu... prostě o Pierrových pojmech. A taky schopnost nuancovaného uvažování.

Nic pro easily triggered lidi. Ono je to jasné už z názvu.

Člověk, co se hurónsky směje, že muži přeci žádnou moc nemají, protože jen plní rozkazy manželek, by po knize ani nesáhl. Ohrožený bílý třicetiletý muž by u ní nevydržel, protože její předpoklad uráží jeho neschopnost k... čemukoliv, k čemu je zrovna neschopný.

Ale ona to není nadvláda nějakého určitého muže, nějaké skupiny nejmocnějších, nebo testosteronu. It's complicated. Každopádně ovlivňuje také muže a vládne jim stejnou měrou jako ženám (s odlišnými důsledky).

Na druhou stranu... Pierre v jednu chvíli říká, že gender zdaleka není jen prostá role, kterou lze hrát podle libosti, což je vzhledem k současnému proudu internetového feminismu docela konzervativní, ale text toto stanovisko dokáže, myslím, dobře 'ospravedlnit'.


hellena1523
30.01.2017

Skvělá, čtivá, jistě ocení i širší publikum, než jen vědecká obec.

NiNo
15.09.2016 5 z 5

Přečetla jsem v rámci svého studia desítky sociologických knih, tato je jedna z těch, které na mě zanechaly "doživotní" následky - roz. zásadním způsobem mi pomohla zreformovat pohled na život. Žádné feministické žvásty ani dogmatická obrana mužství, celistvý pohled na problematiku genderové bipolarity. Škoda jen, že je kniha spíše odborná než populárně-naučná, laik, bez znalosti sociologických pojmů (habitus, pole, kapitál, soc. reprodukce, konformita atd.), se v ní bude jen těžko orientovat.

Barkku
07.07.2012 4 z 5

Navzdory feministickému názvu je kniha dost objektivní a podložena studiem a v žádném případě není jednostranná.
Jde o povzbuzení k uvědomění si, že výchova nás ovlivňuje více, než během života připouštíme a ti, kdo si myslí, že hraje v jejich prospěch, jsou sami oběťmi-společnost si je vede, kam chce. Kniha tedy vybízí k zamyšlení nad povahou svobodných voleb.

Autorovy další knížky

Pierre Bourdieu
francouzská, 1930 - 2002
1998  82%Teorie jednání
2000  86%Nadvláda mužů
2002  75%O televizi
2010  93%Pravidla umění: Vznik a struktura literárního pole
2012  85%Sociologické hledání sebe sama