Badun Badun komentáře u knih

☰ menu

Husité - Ve znamení kalicha Husité - Ve znamení kalicha Veronika Válková

Čtu to dětem před spaním, jim se to líbí. Možná i proto, že některé odstavce, co neposouvají děj a jejich smysl chápe jen autorka, vynechávám. Když vidím jak je autorka plodná, tak jí trochu podezírám z neochoty si to po sobě přečíst, aby už mohla psát něco dalšího. Stejně tak mi nedává smysl a i děti se pořád ptají, proč mají obě hlavní hrdinky stejné jméno Bára a Barča nebo Barbora. Těžko se mi ta knížka hodnotí, protože mám pár výhrad k logice děje a dost ke stylu psaní, ale dětem se to líbí.

09.11.2023 3 z 5


Řecký sen Řecký sen Samantha Tonge

Mám rád romantické příběhy, ale musí dávat alespoň trochu logiku. Zapomenutá vesnice na Kosu, navíc stojící u moře, která je na pokraji krize, protože tam nejezdí turisti? A během týdne se všechno promění, protože jim cizinka z anglie poradí jak mají podnikat a turisty nalákat? Tohle mohla napsat jen bílá angličanka, která vyrostla na příbězích o tom jak její předci přinášeli civilizaci zaostalým národům a jen díky nim se kolonie povznesly z bídy a svrabu. Dalším dílům téhle autorky se raději vyhnu. Mimochodem, kdo byl na Kosu tak ví, že ten ostrov projedete za den autem a je tam jedno město a asi deset vesnic. Takže i z tohoto hlediska pokulhávala logika některých událostí.

02.10.2023 2 z 5


Fakt šílená jako já Fakt šílená jako já Jo Watson

Je to vtipné, děj docela uhání vpřed a moc se to nekomplikuje. Oddechovka jak se patří. A ještě jako bonus se můžete zamyslet, jestli do toho mobilu nekoukáte trochu moc často. Takže dobře utracené peníze (no dobře, půjčil jsem si to náhodou v knihovně :-)

21.09.2023 5 z 5


Služebná z hostince Služebná z hostince Dilly Court

Dějová linka je docela zajímavá, ale zpracování dost plytké, bez napětí a nějakého většího dramatu. Dalo se z toho vytěžit mnohem víc.

26.06.2023 2 z 5


Honba za démonem: Příběh o překonání zvukové bariéry Honba za démonem: Příběh o překonání zvukové bariéry Dan Hampton

Souhlas s tím co napsal Meybe-. O překonání zvukové bariéry naprosté minimum, jen se dozvíte že Američani jsou ve všem nejlepší. S tím vývojem aerodynamiky vysokých rychlostí jim trochu pomohli němci a s motory angličani, ale jen v začátcích a pak už je ve všem amíci překonali. Pár zajímavých informací v knize přeci jen padne - např. že General Motors zažaloval americkou vládu za bombardování továren Opel v Německu a dostali odškodné 30 miliónů dolarů. Byli totiž vlastníci Opelu a vláda jim tak ničila jejich majetek.

23.05.2023 3 z 5


Slepá vášeň Slepá vášeň Meg Cabot

Tohle je taková plynulá nekomplikovaná jízda k předem jasnému cíli. Dokážu si to představit i jako film a v podstatě to má všechny parametry holywoodského trháku. Čte se to jedním dechem a člověk ani nestihne přemýšlet nad některými nelogičnostmi. Než se člověk zamyslí, tak se akce zase valí dál.

11.01.2023 4 z 5


Jak začíná láska Jak začíná láska Meg Cabot

Autorka mě vždycky bavila tím, že umí psát dialogy. Tohle je psané formou emailů a to se moc nedá skloubit, ale i tak je to ale příjemné počtení. Z mužského hlediska musím trochu rýpnout do závěru, (SPOILER ALERT) protože většina chlapů by se nikdy nepropůjčila k tomu abych pomohli policii dostat kamaráda do lochu (ani když je to pitomec). Ten závěr to chtělo vymyslet maličko líp.

11.01.2023 4 z 5


Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Je to crazy komedie a jinak se to nedá brát. Logika a realita? K čemu by to bylo. Bavil jsem se od začátku do konce.

06.01.2023 4 z 5


Vůně medu Vůně medu Susan Wiggs

Čte se to samo a měl jsem z toho dobrý pocit. Je to sice dost průhledné už od začátku, ale jsou chvíle kdy ani nechci žádné dramatické dějové zlomy a jen si užívám, že jde všechno jak by mělo a jen se těším, až se stane co má se stát. Jako včelařský učedník bych mohl maličko rýpat do některých popisů kolem včel, ale to v podstatě s dějem vůbec nesouvisí a ty detaily jsou bezvýznamné. Nebojte se včel a sledovat roj je zážitek.

23.12.2022 4 z 5


Obchůdek na rohu Obchůdek na rohu Nicola May

Konečně není chudá holka za anděla, ale je normální, vulgární, pije a v opilosti skončí občas s někým v posteli. Takže je to mnohem blíž skutečnému životu než jiná díla. Proto to asi spoustu lidí nebavilo. Ale nebojte se, romantika nakonec zvítězí a dopadne to dobře

10.12.2022 3 z 5


Záhadná zmizení Záhadná zmizení Jiří Šandera

Být to o dvě třetiny kratší, tak bych to možná dokázal dočíst. Každá stránka knihy obsahuje asi tak třetinu informací co děj někam posouvá a zbytek je vata, která nemá žádný význam a jen si autor trénuje pero. Četl jsem to dětem před spaním a po několika kapitolách jsme to vzdali. Hlavní postavy dost ploché a kromě jmen se vlastně v ničem neliší, i když jeden je kluk a další tři holky. Ale kdyby to bylo namícháno jakkoliv jinak, tak by to nic nezměnilo. Jiné knihy autora neznám, ale po téhle zkušenosti se ani nebudu snažit to změnit.

14.11.2022 2 z 5


Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Oproti předchozím dílům dost slabé. Je to v podstatě jen taková akční řežba bez nějakého většího historického přesahu. Asi trochu příprava na díl o povstání Icenů. Víceméně jsem to prolistoval, protože ani dialogy nebyly moc obohacující. K tomuto dílu série se vracet určitě nebudu.

28.10.2022 2 z 5


Krysy Jejího Veličenstva Krysy Jejího Veličenstva Tuvia Tenenbom

O brexitu jsem se toho moc nedočetl, zato o palestině a antisemitismu dost. Autor bohužel nedokáže tohle téma opustit a tak je to vlastně úplně zbytečná kniha.

04.09.2022 2 z 5


Attila: Barbarský král a pád Říma Attila: Barbarský král a pád Říma John Man

Autor nasbíral ohromné množství informací nejen o Attilovi, ale i původu Hunů, o gótech i římanech, stejně jako o archeologii a krajině odkud hunové pocházeli. Občas zabrousí i k mongolům. A má potřebu nám všechny ty informace předat, což je asi největší problém téhle knihy. Není to příběh, který by plynul a vtáhnul čtenáře, není to ani vážná historická práce i když je to samozřejmě odborně na výši. Zkrátka je toho moc, není to úplně přehledně napsané a čte se to pomalu.

06.02.2022 3 z 5


Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše Barbaři: Neotřelý pohled na dějiny Římské říše Terry Jones

V podstatě je to o tom, že historii píší vítězové a to co víme o "barbarech" od římanů, nemusí být vždycky úplně pravda. Docela svižně napsané. Je z toho znát, že předlohou byl komentář k TV dokumentům, takže je tam trochu touha "objevit senzaci", ale drží se to v určitých mezích. Každopádně to stojí za přečtení, už jen proto aby se člověk trochu zamyslel nad vývojem Evropy i z jiného než běžně prezentovaného pohledu.

24.01.2022 4 z 5


Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Téma zajímavé, i příběh vymyšlený logicky, ale zpracování slabší. Trochu jsem se nevyznal v postavách, protože většina je dost plochá. Rozlišují se v podstatě jen jménem a pak je ta orientace těžší. V některých scénách jsem tak moc nechápal co se děje. Kdyby to šlo víc do hloubky, tak to mohlo být klidně dvakrát delší a nevadilo by to. Jako by se autor bál trochu se rozepsat.

21.01.2022 2 z 5


Letec Otto Hanzlíček Letec Otto Hanzlíček Matěj Hanauer

Zajímavá publikace, kterou tvoří z velké části deník pilota Otto Hanzlíčka, který opustil vlast v roce 1939. Přes Polsko a Francii se nakonec dostal do Anglie, kde bohužel zahynul v řadách RAF. Zajímavé jsou zejména jeho kritické názory na důstojníky a generalitu v odboji, což zaznívá i z jiných vzpomínkových knih, ale tím že je to přepis deníku, tak je to o dost živější a kritičtější než vzpomínky psané po letech.

06.05.2021 5 z 5


Shermany dobývají Evropu: Vzpomínky britského velitele tanku 1944–45 Shermany dobývají Evropu: Vzpomínky britského velitele tanku 1944–45 David Render

Výborná kniha o tom jak lze bojovat s tanky Tiger i ve slabším Shermanu, jak je těžké válčit v tanku bez podpory pěchoty, ale především o tom, jak žije obyčejný voják a co to znamenalo bojovat v tanku. Objeví se i kritika zabedněných důstojníků, kterých britský systém dokázal vyprodukovat nebývalé množství.

03.05.2021 5 z 5


Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Trochu mi to připomíná špatné fantasy. Nejdřív je potřeba dát dohromady družinu různých profesí a charakterů, pak se vydat na cestu, něco zažít a splnit úkol. Asi bych to přečetl, kdyby to bylo dobře napsané, ale autorův styl se mi nelíbil. Postavy se chovají i jmenují trochu moc moderně, historie je sáhodlouze vysvětlována v rozhovorech hlavních postav, aniž by ten rozhovor měl jiný účel než vysvětlit čtenáři historické souvislosti. Neměl jsem na to trpělivost a odložil knihu ještě než se výprava vydala na cestu.

23.03.2021 1 z 5


V Dlouhonosech zlobí čerti V Dlouhonosech zlobí čerti Jiří Kahoun

Tohle se panu Kalhounovi tak strašně nepovedlo, že se to ani nedá popsat. Moc postav, moc zbytečných vět nebo událostí co děj nikam neposunují, neslušná slova, v podstatě je to bez konce a i zápletku musí člověk hledat v záplavě “vaty”. Děti to nechytlo a i já měl problém jim to číst.

23.12.2020 odpad!