Fakt šílená jako já

Fakt šílená jako já https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495891/bmid_fakt-silena-jako-ja-DrP-495891.jpg 4 167 45

Všechno to začalo rozbitým výtahem Frankie Paulsonová je instagramová hvězda, ale když se veřejně ztrapní rozchodem se svým dokonalým přítelem, všichni sledující se k ní obrátí zády. Když navíc o vlásek unikne smrti v rozbitém výtahu, kde se zasekla s dalšími dvěma ženami, nechce nic jiného než utéct. Město bez internetu by mohlo být ideálním útočištěm, ale Frankie byla dosud zvyklá všechno sdílet alespoň na jedné z mnoha aplikací, bez nichž si neumí představit život. Pořídit dokonalou fotografii snídaně je přeci mnohem lepší než ji jíst, nebo ne? Do ženina příběhu však zasáhne osud v podobě čtyřnohého společníka, který se ji snaží udržet ve městě, načež se Frankie začne pomalu sbližovat s místními obyvateli. Všechna pravidla, jimiž se dosud řídila, náhle přestávají dávat smysl a ona si není jistá, jestli její na první pohled #perfektnizivot nebyl jen přetvářka... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Red
Originální název:

Truly, Madly, Like Me , 2020


více info...

Přidat komentář

Klarka32
včera 3 z 5

Kniha co neurazí.. humorná romantika na oddych.

sarhii
01.04.2024 3 z 5

No téma bylo pro mě trochu mimo. První půlkou knihy jsem se trochu prokousávala. Samy folower, FB a husthag atd. A jak je posedlá vzhledem. No dost obtížně se to četlo. Ale druhá půlka se trochu rozjela a zlepšilo se to. Jak se přestala zabývat jen sama sebou tak se zlepšila celá kniha. Párkrát jsem se i zasmála ale celkově...no... dalo se to ale ke knize se asi znovu nevrátím. Jiné knihy od autorky jsou o hodně lepší.


aljoska83
01.04.2024 3 z 5

Moje první kniha od autorky, na začátku jsem myslela, že odložím. Pak se to naštěstí rozjelo. Zkusím ještě jinou knihu od autorky, toto téma bylo úplně mimo moje zájmy.

rakakan
25.02.2024 4 z 5

Moje první kniha od autorky. Oddechové čtení, příjemná romantika.

kristynatjxo
10.02.2024 5 z 5

Postava Frankie se mi líbila. Bylo tu dobře vysvětlené, proč vznikla její posledlost vzhledem a sociálními sítěmi. Občas si z dětství neseme trauma, které nás tolik ovlivňuje v dospělosti.
Byla jsme ráda, že od začátku knížky vím, proč se tak hlavní postava chová. Měla jsem k ní větší pochopení a tím pádem, mě nějaká její bláznivá rozhodnutí tolik neštvala:)
Příběh knížky se mi líbil. Nebyl nijak složitý, ale i přesto zajímavý. Hodně mě zaujalo místo, kde se příběh odehrává. Normálně by mi představa žití na poušti připadala hrozná, ale v tomto případě mě to zaujalo.
Oblíbila jsme si i vedlejší postavu Samíru. Která Frankie od začátku pomáhala. Nijak ji netlačila, přesto ji pomalu vedla k něčemu lepšímu.
Mark se mi líbil. Nebyl vykreslený vyloženě dokonale, přesto si vás po chvíli získal. :)
Knížka má podle mě opravdu dobrou myšlenku. Zajímalo by mě, kolik z vás, kteří knihu četli, napadlo, jak často sáhnou po telefonu. Třeba jentak. Ikdyž zrovna nikdo nepíše, nebo nevolá.

Áža707
31.01.2024 4 z 5

Setkáváme se s instagramovou hvězdou Frankie, která žije dokonalý sociální život, jenže tahle úžasná bublina splaskne po tom, co s ní spadne výtah a její stejně tak dokonalý přítel se s ní rozejde. Frankie se zhroutí a rozhodne se odjet do města, kde není signál. Její technologická duše je rozpolcena, jelikož bez telefonu není zvyklá dělat nic - neumí si spočítat kalorie jídla, které snědla; nevidí kroky, které za den ušla; neví, jak se má cítit, protože nemůže vyplnit správného smajlíka v aplikaci a následně to podrobit zkoumání. Osobně mě hodně zaráželo, kolik věcí nezvládala hrdinka dělat bez telefonu, i když u plno věcí to lze. Další věc, která mě doopravdy hodně překvapila: hrdinka má všechny nejmodernější telefony, protože je influencerka a společnosti ji posílají takové věci, ale nemá hodinky.

Nalezneme zde plno absurdních situací, které zároveň dokáží působit smutně a i vtipně. Například Frankie stráví několik hodin tím, že si pečlivě fotí svou snídani aniž by z ní snědla jediné sousto. Pochopitelně její chování je nepochopitelné pro lidi, kteří v městečku žijí spokojeně. Velký problém pro Frankie je i opustit dům bez telefonu, i když je jí naprosto jasné, že ho vlastně nemůže použít. Taky mě hodně překvapilo, že než Frankie odjela, tak nedala vědět své rodině. Celý příběh jí provází psí společník, dle slov Frankie nejošklivější pes na planetě a samozřejmě než si přizná, že jí ten pes "patří".

Ostatní obyvatele městečka jsem si oblíbila hlavně Samíru a Marka. I celkově to prostředí působilo dobře. Děj jako takový byl pozvolný a pomalý, ale rozhodně to nevadilo. Největší trhákem je právě přeměna samotné Frankie, která si začne uvědomovat, co to doopravdy znamená žít. Dočkáte se zde i zvratu a na scéně se objeví i bývalý Frankie, který sítěmi žije ještě více než samotná hrdinka. Ve svém chování nespatřuje nic špatného a ve všem vidí jen peníze, produkty a možnost spolupráce.

Příběh mohu doporučit, pokud máte rádi příběhy ze součastnosti se špetkou romantiky, kde najdete i nějaké zajimavé myšlenky a nějaké součastné problémy a hlavně změna postavy.

4/5

Micandy
21.12.2023 4 z 5

Prvních 80 stran jsem se prokousávala, rozjezd byl pomalý. Ale vydržela jsem a pak se děj stal zajímavějším. Příjemná oddechovka, ale nezasmála jsem se u ní tolik jako u starších knih.

yonda
18.12.2023 3 z 5

Klasická romanťárna okořeněná pohledem do světa sociálních sítí. Příjemné čtení.

Šárka88
03.12.2023 4 z 5

Čtení o dění světa sociálních síti mi celkem trvalo přečíst a někdy jsem se nutila do čtení, ale nakonec jsem to zvládla. Frankie lapená do sítí se rozhodla udělat, ač nečekaně, konec se svým nepravým životem na Instagram, FB , Twiteru, atd. Našla sebe samu s Markem a satanovým pomocníčkem. Konec byl sice happyendem, ale trochu smutným na mě, ale zase tím hezkým způsobem. Občas se v knížce i zasmějete nebo aspoň pousmějete.

Petulka2302
29.11.2023 3 z 5

Četla jsem od autorky všechny knihy a tahle byla za mě nejslabší. Námět aktuální, líbilo se mi, že ukazuje sociální sítě v pravém světle. Občas jsem se i zasmála, ale třeba na knihu S láskou tě nenávidím nebo Mám tě ráda, nemám tě ráda, to nemá. U těch jsem brečela smíchy. Líbily se mi vztahy lidí ve vesnici, taková hezká idylka. Jak už bylo zmíněno, první polovina knihy je taková méně záživná, ale pak se to rozjede

Misshell1
18.11.2023 5 z 5

Stejně jako všechny předchozí knihy od autorky, i tato mi vykouzlila úsměv na tváři. Ze začátku to bylo k zamyšlení- problém dnešní doby. Následoval útěk a snaha o zklidnění situace. Vstup třetího elementu v podobě psa. A postupně dochází k uvědomění a nakonec láska a šťastný konec. A i slza ukapne. Úplně jsem si Marka zamilovala :) a mohla bych číst dál a dál o nich, protože autorka to umí.

Badun
21.09.2023 5 z 5

Je to vtipné, děj docela uhání vpřed a moc se to nekomplikuje. Oddechovka jak se patří. A ještě jako bonus se můžete zamyslet, jestli do toho mobilu nekoukáte trochu moc často. Takže dobře utracené peníze (no dobře, půjčil jsem si to náhodou v knihovně :-)

monika0181
12.09.2023 5 z 5

Je otázkou, co očekáváte při čtení knih. Pokud jen oddech a nic víc, tak Vás asi tato kniha úplně neuspokojí. Kniha má velmi hlubokou myšlenku. Ano počátek, kde Frankie neřeší nic jiného než sociální sítě, jiné influencery, počty laiků, followerů se nečte lehce. Bude Vás normální lidi štvát. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že v tomto imaginárním světě žije opravdu velké množství lidí a co vše to pro ně i nás znamená. Fakt šílená jako já je romantická kniha a happy endem. Ale nelze jí upřít potřebu sdělit i mnohem více než se na první pohled zdá. Pokud Vás kniha donutí k zamyšlení, autorka bude mít jistě radost. Předpokládám, že to bylo smyslem knihy. Marka jsem si velmi rychle zamilovala a Hárúna bych přála každému z nás, každý z nás má v životě situaci, kdy prostě potřebuje popostrčit.

rumova_kulicka
17.08.2023 4 z 5

Tato kniha mi zatím z těch, co jsem od autorky přečetla, přišla nejslabší. Ale to neznamená, že by byla špatná. Zpočátku mě ten svět sociálních sítí opravdu štval, ale až hlavní hrdinka vypla mobil, tak jsem se dobře bavila. Bylo to romantické, bláznivé i dojemné. V létě k vodě ideální. A líbilo se mi letmé propojení s hrdinkou z knihy Já a ty navždy.

Slůník
09.08.2023 4 z 5

Romantická komedie? Romantická určitě, když už, pak tragikomedie - dojemná, melancholická, uvěřitelná.

pip11
30.07.2023 5 z 5

Mně se tato kniha líbila, od začátku až do konce. Frankie je závislá na sociálních sítích, v podstatě nezná jiný život. Po jisté události se rozhodne odjet do městečka v poušti, kde je signálové ticho. Život bez mobilu a počítačů je pro ni něco nepředstavitelného a tak se na tomto místě učí, jak žít normálním životem. Společnost jí od prvních kroků dělá velký pes, který se k ní po cestě přidal a je součástí celého příběhu. Hárúna jsem si zamilovala hned na začátku, i když se tak ještě nejmenoval. Kniha mě rozhodně nezklamala, byl to zábavný a milý příběh, který se velmi dobře čte a já se dobře bavila.

katallinka
17.07.2023 3 z 5

Dost šílená romantická komedie! Hlavní hrdinka je zde dost nesympatická a první polovina knihy je taková zvláštní. Druhá polovina je mnohem lepší a splnila to, co jsem od knihy očekávala, smála jsem se a moje romantická část se radovala. Autorka píše velmi čtivě, takže i když z této knihy nejsem úplně nadšená, chci zkusit i další knihy. 3,5*

pavla.ctenarka
15.07.2023 3 z 5

Knížka se ke mně dostala díky mé zálibě v sociálních sítích, ačkoliv romanťárnám se jinak vyhýbám. Nápad se mi líbil, hlavní postavy sympatické. Kolem poloviny mi ale začalo připadat, že je děj až moc uměle natahovaný. Jako letní oddechovka akceptovatelné, hvězdička navíc za dojemný, byť předvídatelný, konec.

CdC
02.07.2023 3 z 5

Aj, asi to bylo na mě zbytečně dlouhé a předvídatelné. Možná i trochu nepochopitelné. Frankie se v městečku chová úplně příšerně, ale jsou tam natolik milí lidé, že ji všichni hned tak žerou, i přes všechno, co se jim stalo právě v souvislosti s mobily a sociálními sítěmi? Ono taky to facebook sem, instagram tam bylo dost otravné. Ale líbil se mi překlad, jen si teda neodpustím drobnou výtku: opravdu člověk, který říká wow a sorry bude používat v přítomném čase knižní "i"? Jako "vážně potřebuji"? Jinak nejlepší postava rozhodně Hárún, na zbytku mi až tak moc nezáleželo. Plus ještě vidím v tom, že autorka zvolila téma sociálních sítí a odtržení od reality, které způsobují, přestože někdy trochu moc tlačila na pilu.

Magdyla.8
12.05.2023 3 z 5

Příběhy od Watson jsou milé, oddechové, pomalé čtení. Ale na romantiku je 400 stran prostě příliš. V prní polovině mě rozčilovalo myšlení Frankie a její závislost na sociálních sítích. V druhé části se pomalu uklidnila a zvykla si žít ve světě bez signálu. Očekávala jsem také, že se bude sbližovat s lidmi v městečku. Bohužel máme zde jen pramálo lidí, se kterými se hlavní hrdinka seznámila nebo popis jak město fungovalo.
Poselství knihy bylo velmi poučné, soc. sítě nás velmi ovlivňují a užívat si okamžiky v přítomnosti se někdy nemusí dařit. Chápu kam tím autorka mířila a uvidíme jestli přijde i pokračování o Zoe.