Aurora_7 Aurora_7 komentáře u knih

☰ menu

Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

(SPOILER) Hledání pravého vládce vesmíru s zastávkami v restaurantu na konci vesmíru (skutečně můžeme vidět, jak vesmír končí), v žabí hvězdě (loď s devětsetletým zpožděním, vír totální perspektivy s vidinou nekonečnosti stvoření v poměru k obyčejnému člověku nebo srdce ze zlata v kapse), v černé lodi mířící do slunce, v arše B naprogramované k havarování kvůli tomu, že o ně na domovské planetě už nestáli nebo na planetě zemi před 2 milióny lety.
Tedy naprosto absurdní situace, které si nejde nezamilovat, pokud vám sedí autorův humor :).

22.01.2024 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Naprosto perfektní parodie na scifi, která ale (jak je vidět z předchozích komentářů) nesedne každému. Za mě je plná skvělého humoru a vysoce nepravděpodobných situací, kterým se stojí za to podívat pod pokličku :).

08.10.2023 5 z 5


Padesát minut Padesát minut Robert M. Lindner

Knihu je potřeba číst s vědomím, že byla napsána psychoanalytikem v roce 1954. Na některé interpretace člověk pohlíží kriticky, ale většinu času žasne nad vyprávěním autora. Dozvídáme se něco málo o psychoanalytické teorii, ale především o vztahu klienta a terapeuta a o životních příbězích klientů.

Lindner se na psychoanalýzu díval takto: "Pro mě je psychoanalýza živým uměním, které od těch, kteří ji provozují, vyžaduje víc než důvtipná mozková cvičení. Její provozování si žádá také srdce a jsou okamžiky, kdy mají nefalšované lidské city přednost před rituály a dogmaty řemesla."
Proto věřím, že knihu ocení jak zájemci o psychologii, tak studenti i terapeuti.

13.03.2023 4 z 5


Schopenhauerovi dikobrazi Schopenhauerovi dikobrazi Deborah Anna Luepnitz

"Lidé v západní společnosti žijí sužováni dikobrazím dilematem: Denně se snažíme vyvážit soukromí a pobyt ve společnosti, péči o sebe a o druhé, sexuální sblížení a prostor pro sebe."

Kniha je propletená s tímto dilematem a přináší 5 zajímavých příběhů z terapie, trochu teorie a zkušenosti psychoanalytičky (s tímto vědomím je potřeba knihu číst, řada interpretací vychází z psychoanalytické teorie). Knihu bych určitě doporučila všem příznivcům/studentům i praktikům psychoterapie.

12.03.2023 4 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Cestuji spíše do severských zemí, ale Ladislavovo vyprávění o Nepálu a Číně mě opravdu pohltilo a zvažuju cestu právě do Nepálu :). První část knihy (Nepál) se mi četla přeci jen o něco lépe, ale obě mě zaujaly svým humorem a naprostou bezprostředností.

12.02.2023 4 z 5


Na Freuda já nemám čas, doktore Na Freuda já nemám čas, doktore Miroslav Orel

První polovina knihy je vlastně takovými základy psychopatologie. Autor přiblíží konkrétní duševní nemoc krátkým příběhem a posléze ji rozebere trochu detailněji, ale pořád čtenářsky přívětivě.
Další část je výletem do stručných základů neurověd. Ta může působit složitějším dojmem, ale pořád velmi čtivě. Nakonec se autor podívá pod pokličku konkrétních léků a způsobů léčby.
Knihu bych doporučila zájemcům o psychologii i jejím studentům,kteří si mohou oprášit své znalosti.

28.10.2022 4 z 5


Láska a jiné nemoci Láska a jiné nemoci Yoram Yovell

Propojení příběhů z terapie a psychologického & biologického výkladu mám opravdu ráda a Yovell mě v tomto ohledu mile překvapil. Zvyky izraelské kultury pro mě byly zajímavé a Yovellovy příběhy poutavé.
Je však potřeba zdůraznit omezení - opírá se především o Freuda, dynamickou psychologii, psychoanalýzu - což je pouze jeden ze směrů v psychologii. Biologie je pojata velmi zjednodušeně (na což i sám autor upozorňuje). Doporučila bych spíše studentům/absolventům psychologie nebo těm, co budou tato omezení adekvátně reflektovat.

04.01.2022 4 z 5