Láska a jiné nemoci

Láska a jiné nemoci https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16347/bmid_laska-a-jine-nemoci-Wrx-16347.jpg 4 29 3

Autor se zabývá tématem, jak vzniká láska, jaké formy lásky mezi lidmi existují, proč je láska „slepá“ a vede lidi často k fatálním krokům, které nezvratně promění jejich život. Yovellova kniha je psána jako soubor příběhů, v nichž v hlavní roli vystupují klient a terapeut, zároveň je i učebnicí psychoterapie, protože jednotlivé případy jsou vybírány podle různých projevů lásky a jejich chorobných důsledků, které lidi přivádějí k psychiatrovi nebo terapeutovi (neschopnost trvalého vztahu a deprese, tzv. baby blues a postnatální psychóza, dramatický rozdíl ve věku zamilovaných a z něj plynoucí traumata, terapie úzkosti a strachu u zamilovaných). Yoram Yovell vychází ze své terapeutické praxe (v New Yorku a Jeruzalémě) a z bohatých znalostí neurologie. Kniha je psána pro milovníky psychologizující prózy s přesahem do odborného žánru. Mohou ji s užitkem číst také odborníci z oboru psychologie a psychoterapie jako doplňkovou četbu k odborné literatuře.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Ma zot ahava v Keshet , 2005


více info...

Přidat komentář

Aurora_7
04.01.2022 4 z 5

Propojení příběhů z terapie a psychologického & biologického výkladu mám opravdu ráda a Yovell mě v tomto ohledu mile překvapil. Zvyky izraelské kultury pro mě byly zajímavé a Yovellovy příběhy poutavé.
Je však potřeba zdůraznit omezení - opírá se především o Freuda, dynamickou psychologii, psychoanalýzu - což je pouze jeden ze směrů v psychologii. Biologie je pojata velmi zjednodušeně (na což i sám autor upozorňuje). Doporučila bych spíše studentům/absolventům psychologie nebo těm, co budou tato omezení adekvátně reflektovat.

LordSnape
21.01.2015 3 z 5

Yovella jsem četl ihned poté, co jsem dočetl knihu Láska a její kat od Irvina Yaloma a ve srovnání těchto dvou pánů, u mě jasně vyhrává ten druhý jmenovaný. Yoram Yovell jde místy hodně do hloubky a v drtivé většině se opírá o Freuda, ale já mám přeci jen radši Jungovy teze. Ve výsledku tedy Láska a jiné nemoci působí pak jako kniha vědecky naučná v otázkách psychologických, kde působí láska, ať už ve formě platonické, klasicky párové (manželské) či patologické, a jednotlivé příběhy, ze kterých místy autor ukáže jen střípky, pak představují jen jakýsi projekční model daného problému. Neříkám, že je to špatná kniha, ani, že problémem bylo ukotvení vyprávění v Izraeli s židovskými návyky a způsoby života, ale místy je poněkud zdlouhavější, náročnější a ne tak krásně zábavná, jako jiné příběhy z terapeutické praxe, kvůli kterým jsem si to vlastně z knihovny půjčil.


Drimwisible
11.12.2011 3 z 5

V knižnici ma kniha náhodne upútala. Zvyčajne si nebrávam knihy len tak, bez toho aby som do nej trošku kukla o čom je, no teraz sa mi to stalo. Prvé príbehy mi celkom šli, miestami (v neskorších kapitolách) som musela čítať viackrát jeden riadok, pretože boli tie psychologické výrazy a vysvetlivky dosť ťažké. Nebolo to z "našeho" prostredia, čo mi trošku vadilo, že príbehy sú o ženách a mužoch židovských a islamských. Posolstvo však bolo rovnaké. Kvôli pretínaniu odborných častí s viac prózovanými sa nečítala až tak zle ako neustále odborné keci, ktorým tak celkom nechápete, pokiaľ toho z psychologického diania nemáte naštudované.

Štítky knihy

povídky láska psychoterapie izraelská literatura

Autorovy další knížky

Yoram Yovell
izraelská, 1958
2007  79%Láska a jiné nemoci
2010  88%Nepřítel v mém pokoji

Kniha Láska a jiné nemoci je v

Právě čtených4x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst30x
Chci si koupit5x