aurantium aurantium komentáře u knih

☰ menu

To nejlepší z nás To nejlepší z nás Nicholas Sparks

Další krásný smutný příběh od Nicholase Sparkse. Jeho knihy mám přečtené všechny, nevím jestli u nás vycházejí v pořadí, ve kterém je psal, ale stále více mi přijde, že se snaží zakomponovat i více akční výjevy (Bezpečný přístav, To nejlepší z nás). Četla jsem, že jeho snem bylo psaní detektivek, ale populární román Zápisník jedné lásky mu přinesl takový věhlas, že u podobných knih už zůstal.

29.08.2013 4 z 5


Sašenka Sašenka Simon Sebag-Montefiore

Kniha Sašenka mě velmi nadchla a oslovila. Zpočátku jsem se uvědomila, že ne všechny myšlenky socialismu a marxismu byly špatné (nesouhlas s tvrdou prací dělníků,... atd.), ale výroky jako: "když se kácí les létají třísky" či "revoluci nelze dělat v rukavičkách" mi už blízké nebyly a odrazovaly, ale ve čtení jsem vytrvala. Ve druhé části mi nedalo si nevšimnout, že Sašenka s manželem a dětmi žijí ve stejném přepychu jako její rodiče, který ona dříve zavrhovala. Odvaha a důvěra ve Stalina a jeho práci byla dechberoucí, vyslýchaní neustále věřili, že Stalin neví o jejich osudu a o praktikách při vyslýchání. V knize je líčena až fanatická oddanost a velká bázeň. Na začátku poslední části jsem si říkala, že to bude velmi zdlouhavé, ale nabralo to rychlý spád a kniha byla u konce.
Velmi doporučuji přečíst generacím narozeným po revoluci, protože jim to může pomoci pochopit mentalitu lidí - našich babiček, kteří se vše snaží tajit před sousedy i v dnešní době a my nechápeme proč. Stejně je to dobré i pro uvědomění si, jaký tento režim ve svých nejhorších obdobích byl. Dnes mnohdy slýchám, jaká je dnešní doba hrozná, ale my jen nevíme, co máme.

18.07.2013 5 z 5


Farmaceutka Farmaceutka Amálie Kutinová

Jako farmaceutce se mi tato kniha moc líbila. Zpočátku mě to sice moc nenadchlo, ale bylo pro mě zajímavé poznat prostředí lékárny v době, kdy farmaceuti měli ještě určitou prestiž mezi lidmi.

03.05.2013 4 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Přestože se nezařadí mezi mé oblíbené knihy, je to zcela něco jiného a neobvyklého. Proto stojí za přečtení. Doporučuji.

01.04.2013 4 z 5


Láska je jen slovo Láska je jen slovo Johannes Mario Simmel

Kniha, která stojí za přečtení, ve které se pojí moje láska ke čtení a zároveň k parfémům. Konvalinková vůně Diorissima vás bude provázet celou knihou :) Příběh je naprosto jedinečný - umožňuje nám nahlédnout nejen do vztahu postav hlavních, ale i dalších, kteří byli obětmi svých rodíčů (Hans, děti Židů, nebo naopak nacistických mocnářů). Každý se ke všem událostem stavěl jinak, proto mi tato kniha přišla zajímavá i z psychologického hlediska.

25.10.2012 5 z 5


Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Knihu jsem začínala číst z nudy, nečekala jsem od ní téměř nic. Tato kniha Vás však něčím vtáhne, že na příběh myslíte, i když nečtete. Doslova kudy chodíte. Začnete číst večer a ve tři ráno se přesvědčujete jít spát, protože za tři hodiny vstáváte. V dopravních prostředcích moc knih nezvládám číst, protože mě ruší hlasy okolo, z touto ale v minutě okolí nevnímám. Vřele doporučuji i milovnicím dámských historických románů, protože s ní pochopíte rozdíl mezi románem s myšlenkou a knihou bez nápadu, kterých je spousta.

25.10.2012 5 z 5