Farmaceutka

Farmaceutka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13908/bmid_farmaceutka-EGW-13908.jpg 4 107 15

Gabra a Málinka série

< 7. díl >

Pokračování kroniky dívčího života Gabry a Málinky vypravuje o tom, jak se Málinka učí být lékárnicí. Autorka seznamuje s poměry v lékárnách za první republiky, kdy lékárník mohl být skutečný tyran. Jde o půvabné a naivní vyprávění, kde nechybí milostná zápletka.

Přidat komentář

Nofar197
24.01.2024 3 z 5

Jako školačka jsem pochopitelně hltala příběhy Gabry a Malinky, od útlého dětství ve Štítné přes gymnaziální studia, prázdninový pobyt na Kopanicich či dospívání a první schůzky v kvarte. Líbilo se mi Malincino zaujetí pro farmacii, takže jsem byla ráda, když jsem Farmaceutku během prázdnin objevila v berounskem knihkupectví.
Zatímco Gabra se pomalu chystá k sňatku s Václavem Kovářem, Malinka odjíždí na stáz do táborské lékárny. Na počátku jde o tvrdou řeholi, kterou něžná a naivní Malinka jen těžko zvládá. Postupně si díky laborantovi Jalovcovi i manželce lékárníka Ptáka vybuduje potřebný respekt i sebevědomí.
Musím říci, že mi neskutečně pil krev Malincin budoucí manžel Krusina, typický omezenec a nepřítel ženské emancipace.
"Moje žena by mi neváhala z lásky
boty vyčistit. "
A naopak mě nesmírně pobavila praktikantka Jedlinka.
"My nemáme praktikantku, ale
kaspara."

sajanka
21.07.2023 4 z 5

Tato knížka o už dospělé Málince je i trošku smutná, když si člověk uvědomí, jak jí muselo být v cizím světě, daleko od rodiny. Ale měla sou práci, kterou si vysnila a kterou milovala. Jsem ráda, že i tuto knížku mám.


IvčaH76
12.01.2023 5 z 5

Krásné čtení. Stejně jako ostatní knihy od autorky. Zábavné i uklidňující.

Beth2
26.12.2020 2 z 5

Gabra a Málinka mě provázely v dětství. Farmaceutka byla pro mě spíše zajímavost, moc mě neoslovila. Naivní styl se mi líbil, když jsme sledovali G+M v dětství.

haki34
25.12.2020 5 z 5

Z knihovny...(dočteno před Vánoci, zapoměla jsem zapsat..:D)
Holky nám trochu vyrostly, Málinka se svými ideály jde do práce...v začátcích mě došlova štvala svým přístupem, naivitou, submisivností..chápu, že byla ráda, že je zaměstnaná, ale makat bez volna , jen za byt a "stravu", týdny zavřená v izolaci, horší než COVID ;)) naštěstí po rozmluvě s laborantem procitá a dupne si na lékárníka Ptáka pěkně ostře, za což smekám, na Málinku nevídaná odvaha ;)
Bavili mě její dobrodružství s Jedlinkou, návraty k rodině...její první láska až na věky věků byla taková naivní, Málinkovská...ale člověk jí to nemůže nepřát ;)
Gabra se nám taky zklidnila, ale pořád má svou jiskru, odvahu, držku držkatou...
Doporučuji !!! a holky se staly definitivně mými oblíbenkyněmi :))

Marisol
25.08.2020 4 z 5

Vlastně tak trochu pokračování cyklu Gabra a Málinka. Nesmělá a přecitlivělá farmaceutka Málinka, protivný a lakomý lékárník a hlavně Málinčina láska. Musím říct, že zde mi Málinka celkem lezla na nervy. Teda spíš to její fňukání kvůli kdejaké hlouposti.

m_martina
15.06.2020 4 z 5

Pokračování příběhů o Gabře a Málince se soustřeďuje víceméně už jen na mladší ze sester, která i všechny knihy napsala. A protože jsou zde obě děvčata téměř již dospělá, i té radosti je tam méně, jak už to v životě bývá.

jednorozka
16.04.2020 4 z 5

Je to o Malince, takze aspon 4 hvezdicky, ale moc me tam stval ten lekarnik.

Dani25
18.01.2020 2 z 5

Nie je to druh knihy, ktorý zvyknem čítať, vybrala som si ju kvôli čitateľskej výzve. Precitala som, ale do ďalších dielov sa nechystám.

Veveruška1992
11.06.2019 5 z 5

Další moc krásná kniha ze života mojí milé hrdinky, statečného kapitána Málinky (jak byla nazvána v jedné z předchozích knížek)...knížka je poměrně vážná, ale to není dáno jen dobou, která byla těžká, ale právě také povahou Málinky, která hledí na svět moudře a vážně, a bere vážně i své poslání, které si vyvolila....její srdíčko a mysl jsou tak čisté, že si lidé ani kolikrát nemůžou uvědomit, jak ji zraňují svými řečmi, měla jsem velkou radost, že nakonec k sobě dostala takového člověka, který to dokázal docenit (hezký byl i popis vztahů s ostatními z lékárny)....potěšilo i setkání se starými známými, hlavně s Gabrou, která ač už pak vdaná paní, neztratila nic ze své bezstarostné mysli, doufám, že pak všichni zůstali v kontaktu, protože jestli něco Málinka určitě potřebovala k životu, byl to právě Gabřin nadhled....celkově milá knížka...

85098211
15.07.2017 4 z 5

Tato kniha se mi líbila o něco méně, než knihy z dětství a mládí Gabry a Málinky. Vytratila se zde ta veselost a bezstarostnost mládí. A také i proto, že doba dospívání už začíná být vážnější a tak trochu i smutnější...

machina
12.01.2017 5 z 5

Takové hezky naivní, milé a romantické.

Málinka je v lékárně na praxi, má zápal pro práci a chce pomáhat lidem, ale její šéf je přísný a pro korunu by si nechal vrtat koleno. Naštěstí všechno špatné je k něčemu dobré... :)

Luccy78
04.06.2015 4 z 5

Milá, čistá, trochu naivní - takovou bych popsala Málinku i samotný příběh. Nicméně mě se to líbilo, dýchlo na mě velmi příjemné prostředí staré lékárny, kde se ještě ručně míchali a prodávali mastičky, tabletky a medicínky a přitom se nezapomínalo na slovní pohlazení..

aurantium
03.05.2013 4 z 5

Jako farmaceutce se mi tato kniha moc líbila. Zpočátku mě to sice moc nenadchlo, ale bylo pro mě zajímavé poznat prostředí lékárny v době, kdy farmaceuti měli ještě určitou prestiž mezi lidmi.

cizinka
03.04.2012 4 z 5

Už to nebylo takové, jako když byla Gabra s Málinkou malé. Chyběl ten klasický humor. Ale i tak to byly mé nejoblíbenější knížky.