ARWS ARWS komentáře u knih

☰ menu

Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Jason Fried

Na útlé knize jde rozhodně ocenit, že je zde spousta věcí zhuštěna do pár vět, jedné, dvou stránek. To je totiž obecně problém rozvojových knih, že kolem jedné myšlenky krouží 10 stran. To se tady neděje. Stručně, jasně o tom, že se má tvořit produkt poloviční, ne polovičatý, upevnit základy, než vymýšlet x "vylepšení", pár myšlenek se dalo vypsat a rozhodně doporučuji všem, kteří začínají podnikat, nebo hledají, kudy vyrazit dál. Velmi použitelné s knihou od Jima Collinse, Jak vybudovat trvale úspěšnou firmou. Nenechte se odradit nadpisy ve smyslu "Porady jsou toxické". Nenajdete tu informace o tom, že se porady nemají dělat, ale jak se mají dělat. Když nad tím tak přemýšlím, tak velmi, velmi použitelné čtení v poměru "doba čtení, výkon".

19.01.2020 4 z 5


Radikální otevřenost Radikální otevřenost Kim Scott

Kniha je přínosná zejména pro ty, kteří už mají nějaké zkušenosti s vedením, nebo řízením lidí a rádi by zlepšili své metody. Na začátku mne kniha nechytla a to až tak, že jsem jí úplně odložil. Bylo to díky tomu, že nemám rád různé nákresy toho, co se dá říct jednoduše slovy a různě pseudometody.

Je ale škoda nedat knize šanci. Od strany 67 se kniha "rozjede" a začínají se objevovat velmi užitečné tipy a strategie. Od "odosobnění" hodnocení, přes reálného hodnocení "Zapálení zaměstnanců" ve smyslu, že nemusí být každý do práce zapálen jako šéf. Někdo tam holt chodí pro peníze a nemusí to být úplně katastrofa.

Nechci prozrazovat další obsah, ale našim manažerům knihu osobně věnuji, protože je zde spousta tipů i na to, kdy a jak hodnotit lidi v situaci "je čas odejít", přes motivaci,až po to, na co dávat pozor na teambuildingu :) Po Hluboké práci pro mne jeden z top titulů a to nejsem nadšený čtenář sebevzdělávacích knih - viz můj názor na knihy od Sinka.

Jednu hvězdu ubírám za občasnou rozvláčnost.

05.01.2020 4 z 5


Lídři jedí poslední Lídři jedí poslední Simon Sinek

Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Na jedné straně obsahuje spoustu skvělých myšlenek, které jsem si zapsal (hlavně část o dopaminu, atp.), na straně druhé se od druhé poloviny neeeuuuuvěěěěřiiiiiteeeeelněěěě táhne a jen stále opakuje mantru o pocitu bezpečí, který se má v organizaci vytvářet. Dobře, ale opravdu je nutné to opakovat cca 15x? To je ovšem asi vlastnost rozvojových knih, ovšem tuhle specialitu má obzvlášť Simon Sinek. No a proto je nejlepší část o Serotoninu, Oxytocinu a Kortizolu 64-137, připomínka Dunbarova čísla a to, že manažer by měl být ten, kdo je nejblíž k informacím. Oproti Hluboké práci od Newporta je tu žalostně málo praktických tipů a je to spíš jedna myšlenka na 220 stranách. Ach Sinku, Sinku.

04.01.2020 2 z 5


Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Simon Sinek

Nevím, no. Narozdíl od Lídři jedí poslední se tady pořád, stále a dokola opakuje jedna myšlenka, což mne po několika kapitolách už opravdu umlátilo. A to jsem zastáncem hesla "opakování matka moudrosti".

04.01.2020 2 z 5


Úvahy a projevy Úvahy a projevy Tomáš Baťa

Velmi doporučuji k přečtení všem podnikatelům. Je tu spousta podnětných myšlenek a když bych měl vypíchnout pro podnikání jednu z těch nejdůležitějších - "Dřív nebo později se každá činnost projeví v číslech". Rozhodně si ještě někdy přečtu jednou. Je fascinující, jak se v současné době velmi často objevuje objevené - to, co už dávno věděl T. Baťa.

01.01.2020 5 z 5


Získejte lidi na svou stranu Získejte lidi na svou stranu David Novak

Kniha mne moc nezaujala. Spíše takové povídání o tom, co je člověku povědomé s historkami z řetězců rychlého občerstvení. Daleko lepší je v tomhle ohledu Carnegie a Jak získávat přátele a působit na lidi.

01.01.2020 1 z 5


Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Souhlasím s tím, že by bylo možné shrnout důležitost "hluboké práce" do méně stránek. Na straně druhé by to ale zase znamenalo, že si člověk neuvědomí v současném zaplevelení "mělkou prací" její důležitost. Proto se dá ta cca 50ti stránková nálož o tom, proč je hluboká práce důležitá, zkousnout.

Kniha je užitečná pro ty, kteří si chtějí připomenout, že je důležité pracovat s maily zodpovědně a radši věnovat odpovědi více času, než se "dopaminově" zahlcovat několika koly odpovědí na mail s pozvánkou na kafe.

Užitečný je odkaz na knihu 4 disciplíny realizace, kterou si určitě přečtu. Jak bylo zmíněno v jiném komentáři, manažerská práce si vyžaduje hromadu "mělké práce" a jak je uvedeno v knize - "Často pro firmy není těžké strategii pro dosažení cíle najít, ale dělá jim problémy ji v praxi realizovat". Proto i my "plytkopracaři" máme velmi důležitou roli, protože nápady "hlubokopracařů" velmi často narazí na to, že se prostě neudělají, nedotáhnou. I pro manažery je tedy dobré si tuto knihu přečíst.

Někteří zde píší o tom, že by zde mohlo být více praktických tipů. Mohlo, ale pokud by bylo, tak dám za tu knihu klidně několik tisíc, ne dvě stovky. Proto je např. tip na "hlasité vypínání" velice užitečný a uvidíme, jak se zadaří. Nevadí mi odnést si z knihy i jen jedno jediné ponaučení, či nápad. I ten proces čtení pomáhá "hluboké práci". Koneckonců, tipů je několik - memorovací cvičení na kartách, "balící party" pro zbavení se přebytečných věcí, "omezené" opuštění sociálních médií a taky užitečný tip na měření hluboké práce v "člověkoměsících".

Za mne 4 hvězdy, pátá chybí za to, že kniha není psána z pohledu obchodníka, ale akademika, což mu ovšem nelze vyčítat. :)

01.01.2020 4 z 5


Zbraně vlivu - Manipulativní techniky a jak se jim bránit Zbraně vlivu - Manipulativní techniky a jak se jim bránit Robert B. Cialdini

Povedená kniha. Některé techniky jsou samozřejmě ovlivněny tím, kdy byla psána, ale dost věcí funguje stále stejně (nabídka kratší, zdánlivě levnější servisní smlouvy, reciprocita, autorita, apod.)

21.12.2019 4 z 5