AndyZaza AndyZaza komentáře u knih

☰ menu

Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Tahle kniha ve mně vyvolala spoustu pocitů. První část taková pozvolná vyprávějící o životě mladé slečny, která má svůj sen a zároveň studuje univerzitu. Vše začíná nevinně a klidně, to se ale postupně mění jak v rámci děje tak i v myšlení hlavní postavy a čtenář se během jedné kapitoly ocitá v naprosto jiném prostředí.
Plathová bravurně popsala pocity hlavní hrdinky Esther, možná také proto, že se jedná o autobiografický román. V knize krásně nastínila i předsudky, které v té době ve společnosti panovaly, pokud jste potřebovali odbornou pomoc s vaším duševním zdravím. Obávám se, že jisté stigma se ve společnosti ještě nachází...
Musím říct, že v určitých myšlenkových pochodech jsem se našla dokonce sama, což můj čtenářský zážitek jen posílilo, ovšem v některých ohledech to i člověka až trochu děsí.
Jsem ráda, že jsem si tuto knihu na doporučení svých kamarádek konečně přečetla a že jsem se tak vůbec seznámila s tvorbou někoho, jako byla Sylvie Plath.

30.10.2022 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Popravdě nevím kde mám začít. Murakamiho styl vyprávění je skvělý. Děj se pomalu rozvíjí, ale zároveň jsem se při četbě nenudila.
Co se mi obzvlášť na knize líbí, je způsob, jakým autor pojal vyprávění ,,love story".
Psychologie postav, nečekané zvraty, humor, ale i vyobrazení všednosti života. V určitých momentech nás Murakami nešetří, člověk má až pocit, že se v určitých věcech v knize sám našel.
Závěr mě poněkud zarazil a není tak úplně jasný, ale zároveň nemůžu říct, že by mě zklamal.
První kniha od Murakamiho, ale věřím, že nebude poslední, kterou si od něj přečtu.

06.10.2020 5 z 5


Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Skvělé! Nenechte se zmást názvem knihy, obsah nespočívá v tom s někým manipulovat či ,,hrát" na někoho kamaráda. Jde o porozumění určitých lidských aspektů a zlepšení vaší komunikace. Mnohdy jsou v knize i věci, které většinou známe, ale nedáváme jim patřičnou váhu. Pokud vás zajímá osobnostní rozvoj či jemné nastíněný lidské mysli, pak tato knížka by mohla být pro vás dobrým odrazovým můstkem. Carnegie si dal velkou práci s tím, sehnat potřebné rozhovory a informace, aby své poznatky podložil. Doporučuji!

14.01.2020


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Pro mě jedna z nejlepších knih tohoto žánru. Knihu jsem přečetla během 2-3 dnů ve vlaku cestou do školy. Příběh určitě předběhl svou dobu a člověk se až hrozí, že tento scénář se jednou může stát realitou. Plánuji si jí přečíst někdy znovu a po Bradburyho knihách zaručeně ještě chňapnu.

21.03.2019 5 z 5


Klub odsouzených žen Klub odsouzených žen Olivia Goldsmith

Tato kniha mi ukázala, jak drsný může být život za zdmi ženské věznice. Knihu doporučuji k přečtení!

06.08.2014 5 z 5


Záhada sedmi ciferníků Záhada sedmi ciferníků Agatha Christie

Knížka se mi četla svižně. Příběh byl zajímavý a odhalení pravého pachatele bylo překvapivé. Knihu doporučuji.

08.07.2014 4 z 5


Drasticky děsivý Dexter / Drasticky dojemný Dexter / Dexter v temnotách Drasticky děsivý Dexter / Drasticky dojemný Dexter / Dexter v temnotách Jeff Lindsay (p)

Nejprve jsem začala koukat na seriál. Ovšem kniha je kniha. Seriál se v pár věcech liší,ale pokud máte rádi Dextera určitě neváhejte a počtěte si.

22.09.2013 5 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Dobrá knížka,která je pěkně napsaná.

20.08.2013 5 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Jednoznačně dávám plné hodnocení. Čtení mě velmi bavilo. Kniha mě vtáhla do děje. Konec je pro Krále poněkud smutný,ale v normálním životě běžný. Knížku určitě doporučuji!

29.01.2013 5 z 5