AndreasG. AndreasG. komentáře u knih

☰ menu

Medaile císaře Ferdinanda Dobrotivého (1793-1875) : kritická edice sbírky Národního muzea Medaile císaře Ferdinanda Dobrotivého (1793-1875) : kritická edice sbírky Národního muzea Tomáš Kleisner

Odborně, přehledně zpracovaný katalog zahrnující všechny ražené medaile lišící se určením i dobou ražby medaile. Katalog je doplněn kvalitně provedenými a detailními faksimiliemi. Nesmírně užitečné dílo nejen pro potřeby faleristiky.

A. G.

26.01.2016 5 z 5


Vojenské odívání Vojenské odívání Dagmar Kutílková

Kniha bohatá převážně na obrazové materiály, kvalita textu je již o něco nižší. Autorka se pokusila v příliš malé knize obsáhnout příliš velkou část historie u příliš obtížného tématu. Přesto dílko hodnotím jako vcelku podařené.

A. G.

24.01.2016 3 z 5


Hamburská dramaturgie Hamburská dramaturgie Gotthold Ephraim Lessing

Další z vynikajících Lessingových děl. V obecnosti působí jako rozvinutější recenze Maffeiovy verze Euripidovy tragedie Meropa. Avšak jedná se i o rozumně a střízlivou argumentací podloženou reakci na blahosklonnou reakci Voltairovu a prudkou, až hrubou a lživou reakci de la Lindellovu. Dočkáme se zde opět šarmantního Lessingova humoru, jež je tradičně okořeněn rozumnou dávkou ironie.

Stal jsem se opět svědkem osvícenosti, moudrosti a vzdělanosti Gottholda Ephraima Lessinga, což prostřednictvím tohoto díla mohu doporučit i vám.

A. G.

22.01.2016 5 z 5


Albrecht Dürer Albrecht Dürer Rudolf Chadraba

Profesionálně zpracovaný způsob tvorby velikána renesančního umění ze severu, Albrechta Dürera, jež je doplněno popisem doby v níž tvořil. Nechybí zde ani nejbližší osobnosti, které rovněž ovlivnily Dürerovu tvorbu a pohled na ni. Nesmírně potěšující u této knihy je i fakt, že druhou polovinu tvoří přeložené myšlenky a výňatky z knih samotného Albrechta Dürera. Knihu mohu pouze vřele doporučit.

A. G.

20.01.2016 5 z 5


Soumrak model čili Jak se filosofuje kladivem Soumrak model čili Jak se filosofuje kladivem Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche pro mne vždy byl záhadou. Po dnešním dočtení Soumraku model mám však zcela jasný pohled na tohoto filosofa, jak ostatně nadmíru rád sám sebe označuje při první příležitosti. Hoďte šipkou mezi egoistu a patologického agresora, a zcela jistě trefíte slovo, jež Nietzscheho vystihuje. Dle mého názoru člověk, jenž si dovolí Immanuela Kanta označit za "nejzakrslejšího pojmového mrzáka" nemá naprosto žádné ponětí o hloubce filosofie a nemá tak v ní zákonitě místo. Napadání církve, napadání lidské dobrosrdečnosti a soucitu, napadání dokonce slabších a nemohoucích osob... To jsou zbraně filosofa Nietzscheho, které vypovídají jen o jeho morální prostotě.

Již plně chápu obdiv, jakému se těšila jeho díla u Adolfa Hitlera a obecně nacionálně socialistické dělnické strany. Ten muž uměl jen nenávidět všechny a vše, k čemuž přidal obviňování celé společnosti ze své morální zakrnělosti.

Osobně bych se v zájmu zachování nízké hladiny krevního tlaku Nietzschemu obloukem vyhnul, a jeho knihám se vyhnu obzvláště.

A. G.

18.01.2016 odpad!


Podivuhodný příběh Petra Schlemihla Podivuhodný příběh Petra Schlemihla Adelbert von Chamisso

Oslnivě napínavé dílo s nadčasovým poučením. Bylo pro mne nesmírně milým překvapením, když jsem v tomto díle od zcestovalého a nesmírně inteligentního Adelberta von Chamisso nalezl i prvky pohádkových a mýtických, přesto však děsivých a výtečně zasazených prvků. Jak báječně autor vylíčil cenu duše, jenž je zde zvěčněna v podobě stínu. Ono totiž skutečně bohatství, sláva i moc jsou až tím posledním, o co by se člověk měl v životě snažit.

A. G.

15.01.2016 5 z 5


Bajky Bajky Gotthold Ephraim Lessing

Bajky od Gottholda Ephraima Lessinga nejen že srší prozíravým poznáním, jež je předáváno rovněž čtenáři, obsahuje nadčasový a stále aktuální humor, ale i přímá oslovení čtenáře, kterého tak Lessing místy přímo zapojí do děje. Stejně jako i ostatní díla, jsou i Lessingovy bajky jedinečné svým poselstvím a obsahem. Je však třeba počítat i s tím, že některé z bajek vznikly pouze v duchu tehdejší módy, obsahují tak proto nejméně odkazů na Lessingovu povahu a názory, avšak současníci Lessingovi si tento druh humoru zkrátka žádali.

A. G.

11.01.2016 5 z 5


Moudrý Nathan Moudrý Nathan Gotthold Ephraim Lessing

Nejspíše nejosvícenější drama, s nímž se lze setkat je dle mého názoru právě Moudrý Nathan od G. E. Lessinga. Neustálý dialog mezi třemi hlavními náboženstvími a jejich nadřazenost projevující se vzájemným svárem, jenž eskaluje v samotném závěru knihy je přehledně promítnuta do jednotlivých postav, jež se ve složitých situacích střetávají a reflektují tak spolehlivě Lessingův pohled na toto téma. Moudrý Nathan je kniha často špatně vykládaná a stejně špatně pochopená, avšak rozhodně si zaslouží pozornost.

Jedná se o nástin Lessingova náboženského cítění spojeného s osvícenským myšlením. Pro laickou veřejnost se tak Lessing nabízí v příjemném, čtivém a příběhovém podání. Obsažená legenda o třech prstenech je pak více než výmluvným shrnutím celého děje dramatu, jenž donutil i protestanta v mé osobě k jistému zamyšlení.

A. G.

10.01.2016 5 z 5


Emilia Galotti Emilia Galotti Gotthold Ephraim Lessing

Tragedie, jenž ještě získává na síle, když si čtenář uvědomí jak aktuální stále je, neboť postavy o nichž pojednává stále žijí mezi námi a mnohdy se střetávají v neméně hrozivých zápasech a neméně dramatických situacích. Lessing dokázal výborně vystupňovat atmosféru ve stěžejních okamžicích díla do takové výše, až čtenáře ohromuje. I jazyk díla je mi velmi blízkým, proto musím hodnotit velmi pozitivně a přidat doporučení. Gotthold Ephraim Lessing jakožto filosof a osvícenec je neméně fascinujícím dramatikem.

A. G.

06.01.2016 5 z 5


Hry, básně, bajky, epigramy Hry, básně, bajky, epigramy Gotthold Ephraim Lessing

Jedná se o vcelku kvalitně provedený překlad panem Eduardem Petiškou, u něhož nesmírně potěší seskupení Lessingových her, bajek i kratších epigramů do jedné knihy. Čtenář však musí přeskočit nechutný socialistický výplod předlohy od jistého neznámého pana Jaroslava Janů, jenž jak je vidno Gottholda Ephraima Lessinga vůbec nepochopil a velmi kostrbatě a neuměle se jej pokusil zakomponovat do stejně stupidně smýšlející socialistické ideologie. Pokud toto přeskočím, hodnotíce pouze Lessingova díla a překlad, je třeba knihu hodnotit velice pozitivně.

A. G.

06.01.2016 5 z 5


Michael Kohlhaas Michael Kohlhaas Heinrich von Kleist

Dramatický příběh plný emocí, jenž je vylíčen velmi umně a detailně. Sám autor Heinrich von Kleist velmi dobře znal útrapy a tragedie života, a proto se jistě dokázal do osobní tragedie hlavního hrdiny Kohlhaase ve fiktivním příběhu na pozadí skutečných událostí promítnout, neboť svým způsobem i zde lze pozorovat částečnou paralelu s jeho vlastním koncem a koncem hlavní postavy. Vynikající a v mnoha momentech až tragicky dnešním právem oplývající novela.

A. G.

05.01.2016 4 z 5


Mína z Barnhelmu Mína z Barnhelmu Gotthold Ephraim Lessing

Vynikající do nejmenších detailů promyšlená a vyvedená hra. Na díle se plně projevila nevázanost a svobodomyslnost Lessingova z let, kdy vznikalo. I proto, že se již tato volnost a náklon ke komedii u Lessinga neprojevuje v takové míře, se jedná o báječnou a vzácnou knihu.

A. G.

05.01.2016 5 z 5


Šuani / Temný příběh Šuani / Temný příběh Honoré de Balzac

Honoré de Balzac... Věčný umělec schopný čtenáře uvrhnout do nepopsatelné atmosféry, mimo jiné i pomocí báječného, realistického a barvitého líčení. Vždy propracovaný a do detailu promyšlený příběh. Výtečné.

A. G.

04.01.2016 5 z 5


Rakouští vojevůdci za napoleonských válek 1792-1815 Rakouští vojevůdci za napoleonských válek 1792-1815 David Hollins

Nesmírně stručná laicky vyvedená knížečka, jež se v minimálním počtu stran pokouší obsáhnout neobsáhnutelné. Autor značně překračuje své schopnosti i znalosti místy neověřenými informacemi a polopravdami. Knihu v mém pohledu zachraňují pouze doplňující černobílé reprodukce litografií a tisků daných osobností. Obsah a text je však žalostný a obávám se, že kniha je vhodná pouze pro čtenáře, jenž téma nepovažuje za nic více, nežli jakousi zajímavost o které by si snad mohl něco málo přečíst. Knihu jsem přečetl ze zdvořilosti, neboť se jednalo o dar. Doporučit nemohu.

A. G.

04.01.2016 1 z 5


Rakouská armáda za napoleonských válek Rakouská armáda za napoleonských válek Rudolf Von Ottenfeld

Vynikající kniha obsahující ilustrace od jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů věnujících se armádě Habsburské monarchie. V tomto případě jsou jeho ilustrace, jak již název knihy napovídá "pouze" pro období napoleonských válek. Ač došlo k častým mystifikacím vlivem odstupu času, které Rudolfa von Ottenfeld zavedla k chybným vyobrazením uniforem, nejsou tyto chyby nikterak významné. Celkově vzato je Ottenfeld vhodným zdrojem pro studium uniforem armády Habsburské monarchie a císařství Rakouského. Je velmi milou zprávou, že kresby a některé skicy tohoto významného umělce vyšly knižně, a jsou tak o něco blíže veřejnosti. Knihu rozhodně doporučuji.

A. G.

04.01.2016 5 z 5


Rytíři řádu johanitů Rytíři řádu johanitů David Nicolle

Kniha je celkově na serie od nakladatelství Osprey velmi kvalitně vyvedena, obsahující základní informace o řádu. Kniha je doplněna velmi povedenými ilustracemi a mnoha obrazovými materiály pocházejících z historických análů. Pro získání obecného přehledu o základních datech, událostech a faktech o řádu je kniha jistě dobrou volbou.

A. G.

04.01.2016 4 z 5


Templáři 1120-1312 Templáři 1120-1312 Helen J. Nicholson

Od nakladatelství Osprey typická knížečka obsahující prostý a jednoduše psaný výklad daného tématu ve velmi stručném podání. Ač velmi stručná a prostá informativní kniha, celkově však pro získání obecného přehledu vcelku vhodná.

A. G.

04.01.2016 4 z 5


Normanští rytíři a doba Viléma Dobyvatele Normanští rytíři a doba Viléma Dobyvatele Christopher Gravett

Od nakladatelství Osprey typická knížečka obsahující prostý a jednoduše psaný výklad daného tématu ve velmi stručném podání. Občasné polopravdy a neověřené informace, celkově však pro získání obecného přehledu vcelku vhodná kniha.

A. G.

04.01.2016 3 z 5


Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích II., 1. sv. Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích II., 1. sv. Milan Buben

Kniha stejně jako předchozí díl příjemným způsobem čtenáře seznamuje s jednotlivými kanonickými řády zemí. Opět jsou jednotlivé řády přehledně rozděleny a nalézt tak základní údaje a informace nečiní žádný problém. Pro případ detailního studia některého z klášterů či řádů je nutno sáhnout po detailnějších a podrobnějších knihách. Musím však částečně dát i za pravdu uživateli Stilico, neboť kniha je psána skutečně pohledem člena řádu maltézských rytířů, což však rozhodně nelze vnímat jako nedostatek, pokud se s tímto úhlem pohledu předem seznámíme a smíříme. Dokonce ani jako čtenář protestant tímto očekávatelným postojem nejsem pobouřen.

A. G.

04.01.2016 4 z 5


Slavkov 1805 - Osud císařství Slavkov 1805 - Osud císařství Ian Castle

Jeden z dnes již typických "výplodů" zahraničního autora, který nemá ani potřebné dobové zdroje informací, ani znalostí, ani přirozeného zájmu o dané téma. Čeho se mu rozhodně dostává, je snaha šokovat polopravdami a nesmysly. Již tradiční zmínka o korsických tiralleurech v Bažantici mne opět pobavila. Občas se jakoby náhodou objeví relativně kvalitní plánek či Ordre de bataille, to však nestačí.

A. G.

02.01.2016 1 z 5