Michael Kohlhaas

Michael Kohlhaas https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251071/bmid_michael-kohlhaas-251071.jpeg 3 12 3

Tato novela líčí podle staré kroniky ze 16. století tragický příběh obchodníka s koňmi. Stala se mu křivda od vrchnosti a on se snaží získat spravedlnost násilným způsobem. Za svou vzpouru zaplatí životem. Doslov napsal Eduard Goldstücker.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Michael Kohlhaas , 1810


více info...

Přidat komentář

Acamar
01.11.2022 4 z 5

Tomu se říká obětovat se pro spravedlnost...nebo Pyrrhovo vítězství? Krátký, ale vydatný příběh boje za prosazení spravedlnosti a potrestání bezpráví je spletitější než by člověk čekal, svými nečekanými zvraty a vstupy nových zainteresovaných a jejich kolidujících zájmů se nabaluje jako sněhová koule gigantických rozměrů, až začne připomínat frašku...a také nečernobílý a kontroverzní, neboť Kolhaase musí člověk pro jeho vyhraněný boj za ideu ochrany práva občana obdivovat, tak i nechápat ten extremismus, kdy kvůli své zarputilosti zaplatí (a bohužel nejen on), při zohlednění prapříčiny sporu, vskutku neúměrnou cenu... o čemž však nemohl mít tušení.
Zajímavá kniha, zdánlivě pouhý popis jednoho právního sporu hnaného do krajnosti, bez jakýchkoliv osobních stanovisek autora k němu, názor na ni, či otázky, které si čtenář položí, nejsou však vůbec snadno zodpověditelné či jednoznačné.

Despi
15.10.2018 2 z 5

Se vší úctou ke komentáři níže, tato novela je jednou z mála těch, u kterých jsem zvažovala, zda mám číst do konce. Popis pomsty Kohlhaase vrchnosti je tak zdlouhavý a spletitý...až zmatečný a nudný. Znovu bych po ní nesáhla.


AndreasG.
05.01.2016 4 z 5

Dramatický příběh plný emocí, jenž je vylíčen velmi umně a detailně. Sám autor Heinrich von Kleist velmi dobře znal útrapy a tragedie života, a proto se jistě dokázal do osobní tragedie hlavního hrdiny Kohlhaase ve fiktivním příběhu na pozadí skutečných událostí promítnout, neboť svým způsobem i zde lze pozorovat částečnou paralelu s jeho vlastním koncem a koncem hlavní postavy. Vynikající a v mnoha momentech až tragicky dnešním právem oplývající novela.

A. G.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Heinrich von Kleist
německá, 1777 - 1811
1957  70%Rozbitý džbán
1960  68%Michael Kohlhaas
1985  68%Markýza z O… (8 novel)
1943  72%Princ Bedřich Homburský
1912  65%Penthesilea