Alice1974 Alice1974 komentáře u knih

☰ menu

Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Ze začátku jsem byla dost zděšená, myslela jsem si, že takhle si představují myšlení žen muži, ale že by takto smýšlela žena (autorka) o ženách (hrdinkách), to mě nenapadlo. Dost to zapadá do stereotypů a že by ženy takhle vnímaly sex? Celé mi to přijde, jako kdyby to psal chlap, který neměl možnost poznat ženy a čerpá z porna a ze seriálů a ze svého vlastního přání (aby ženy byly slepice a chtěly sex stejně jako on a každý ráno se trápily s tím, co na sebe a snažily se zalíbit mužům). Do plusu musím říci, že ten vztah s dcerou tam byl moc hezky vykreslený. Styl psaní se mi také líbil, chybějící uvozovky mi nevadily. Vadily mi vulgarismy do spisovné češtiny. Líbilo se mi to rozmlouvání sama se sebou.

27.12.2021 2 z 5


Smrť Ivana Iľjiča Smrť Ivana Iľjiča Lev Nikolajevič Tolstoj

Vyslechla jsem jako audio dramatizaci ve slovenštině a skvělé. https://www.youtube.com/watch?v=t10YsmNzJgI
Díky dokonalému zpracování jste tam s nimi. Slyšíte klapot na schodech, lékařovo náčiní, dech Iljiče.... Příběh připomíná, že na smrt se připravujeme celý život.

07.11.2021 5 z 5


2 roky v polepšovně 2 roky v polepšovně Vašek Káňa

Knihu jsem sehnala na bazaru, už jich moc není. V knize jsou skutečné vzpomínky na první světovou válku z pohledu mladého chlapce, pak dospívání a polepšovna. Bída, nespravedlnost. Je to velmi cenné čtení. Rve to srdce.

30.10.2021 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Bolelo mě, jak se zlo a zkaženost přelévaly z jednoho muže na druhého. Hrozné, že by pro někoho takové morální cítění mohlo být vlastní.... Kdo se nerad nimrá v lidských charakterech, toho to bavit nebude.

30.10.2021 4 z 5


Bílé na černém Bílé na černém Ruben David Gonzalez Gallego

Velmi drsné, navíc autobiografické..... Obdivuji autora.

28.10.2021 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. Je to už dlouho a stále si na ní občas vzpomenu.

28.10.2021 5 z 5


Otevřený prostor Otevřený prostor Igor Malijevský

Výborné, hodně jsem se bavila. Je to nadnesené, ale bohužel pravdivé.

28.10.2021 4 z 5


Banánové dítě – Vietnamka v české džungli Banánové dítě – Vietnamka v české džungli Duong Nguyen Jirásková

Velmi upřímná zpověď. Dobrý nápad toho, kdo dělal korekci, nechat některé věty tak, jak je napsala autorka, i když to zní nečesky. Například některá přirovnání nebo větná skladba. Dodává to na autentičnosti. Je to lehké čtení, někdy s lehkou a někdy s těžší tématikou. Doufám, že se dočkáme pokračování.

28.10.2021 3 z 5