Alena640 Alena640 komentáře u knih

☰ menu

Báječná holka Báječná holka Danielle Dušková

Báááječná holka je báječná kniha. Možná zestárla, to nedovedu posoudit, já ji četla před 40 lety, ještě za totáče, ale miluju ji dodnes. Skvělý jazyk, hlášky, vtípky, neotřelý humor... doporučuji.

23.07.2021 5 z 5


Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Po dočtení poslední stránky mi blesklo hlavou, že tahle kniha je mnohem důležitější pro samotného autora než pro čtenáře... Obdivuji Gaimanovu schopnost proplétat realitu s fantazií a jeho lavírování mezi světy skutečnými a těmi mýtickými. Pokud definujeme umění jako dílo, které vzbuzuje více otázek, než dává odpovědí, pak je tahle kniha uměním. Zároveň jako čtenářka cítím, že mi autor během svých fantazijních popisů příliš nepomáhá a svůj svět za světem (něco velmi typického pro Gaimana) staví bez pevnějších pravidel pochopitelných zvenku. Je to pohodlné pro autora, ale hůře uchopitelné pro čtenáře.

28.03.2021 4 z 5


Parfém bláznivého tance Parfém bláznivého tance Tom Robbins

Mnoho let tohle byla moje nejoblíbenější kniha vůbec a i dnes přiznávám, že Toma Robbinse miluji láskou absolutní. Miluji jeho angličtinu, stejně tak miluji jeho překlady dokonalého Tomáše Hrácha, oba dva jsou schopni stvořit sexy jazyk plný erotického napětí, vtipu, překvapivých zvratů a zábavy. Parfém bláznivého tance je IMHO dokonalá kniha i když uznávám, že bude patřit do ranku kultovních, tedy - hodně málo lidí ji má hodně moc rádo. Do Robbinse se čtenář buď zamiluje, anebo ho nebude bavit vůbec, takže zkuste, do které skupiny budete patřit vy a nezlobte se na sebe, nebudete-li to ta fanouškovská.

27.01.2021 5 z 5


Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle

Umně a přesložitě vystavěná dějová konstrukce, obdivuji autora a ráda bych viděla ty grafy, které si maloval, aby se v tom všem vyznal. Postav je mnoho, dějových linek také, ale jakoby kouzlem se to všechno nakonec krásně zaplete tak, že to dává smysl. Na můj vkus příliš a zbytečně dlouhé, kéž by byl autor schopen u tohoto svého opusu zkondenzovat děj tak o třetinu, IMHO by to knize prospělo. Ale rozumím čtenářům, kteří na této knize ujedou, zamilovat se do fantastického světa stromových lidiček a užívat si s nimi jejich napínavé příběhy rozkročené mezi dobrem a zlem jde u této knihy samo.

27.01.2021 3 z 5


Dva životy pana Perla Dva životy pana Perla Timothée de Fombelle

Je to první kniha tohoto autora, kterou jsem četla a hned taková nádhera. Na rozdíl od jeho Tobiáše, který je dlouhý jak týden před výplatou (IMHO zbytečně), je vyprávění této knihy zkondenzováno, každé slovo zde má svůj smysl, děj je veden po několika linkách a čtenáři se před očima skládá celý obraz postupně. Myslím, že knihu ocení nejvíc ti čtenáři, jejichž srdce jsou schopna prudké vášně a kteří věří na životy, bytosti a zázraky mezi nebem a zemí. Přesně o tomhle tahle kniha je.

27.01.2021 5 z 5


Žena roku 1900 Žena roku 1900 Helena Šmahelová

Zdánlivě nenápadný příběh, pod povrchem ale narvaný příběhy, osudy a symboly doby. Nenápadně vypráví o mizerném postavení žen na přelomu 19. a 20. století, o prokletí chudoby i o tehdejší společnosti uzavřené do bigotních pravidel a příkazů. To vše ukázáno prostřednictvím příběhu jednoho zdánlivě banálního života. Šmahelová má styl, její věty plné emocí mohou některé čtenáře dráždit a nedivím se, že oslovuje spíše ženy. Autorka se nebojí použít ani vyhrocené emoce, ale bravurně je uzavírá do přesně tesané formy a román tak drží pohromadě od začátku do konce. Mrzí mě, že jen kvůli tématu /žena a její život/ je román automaticky řazen do ´ženské literatury´, čímž v očích většinového čtenáře automaticky ztrácí na hodnotě. Je to nespravedlivé hodnocení, protože tento román patří rozhodně mezi ty lepší.

04.01.2018 5 z 5