Aenag Aenag komentáře u knih

☰ menu

Písně větru Písně větru Sierra Dawn

Tato kniha na první pohled upoutá hned dvěma věcmi - pestrobarevnou obálkou a jazykem, kterým je psaná. Kniha je bilingvní, ne tak jak to bývá většinou - stejný text jen jednou v češtině a podruhé v angličtině, ale tak, že v samotném příběhu se vyskytují oba dva jazyky. Zastupují dva vymyšlené jazyky, kterými postavy mluví (jarštinu a harnštinu). Některé mají jako rodný jazyk 'češtinu', některé 'angličtinu' a mezi sebou se dorozumívají všelijak - buď archaickou zvláštní češtinou nebo lámanou angličtinou.

Příběhově není kniha nijak převratná, některé věci jsou rozebírány až příliš a zmateně jiné zase příliš málo i když čtenáře zajímají.

Kdyby stejná kniha byla napsaná pouze česky, byla by průměrná, ale díky té dvojjazyčnosti ne to výjimečná kniha a je škoda, že pravděpodobně nic obdobného neexistuje. Doporučuji! Kdyby se někomu zdálo, že děj plyne pomalu, ať prvních sto stran přečte jen zběžně, pak se to rozjede. Protože by byla škoda tuto knihu odložit a nedočíst.

06.08.2018 4 z 5


Murphyho zákon Murphyho zákon Arthur Bloch

Kniha, která potěší kaýdého pesimistu. Plná pravdivých myšlenek.

18.11.2012 5 z 5


Atlas Středozemě Atlas Středozemě Karen Wynn Fonstad

Výborná kniha pro milovníky Tolkienova díla. Popisuje krok snad každé postavy z Pána Prstenů, Silmarilionu, Hobita aj. Doprovázena mapkami a popisy. Tato kniha se podle mě velmi špatně shání, ale kdo by ji viděl, měl by okamžitě zakoupit, protože za to to stojí.:)

17.11.2012 5 z 5


Královská dcera z Erinu Královská dcera z Erinu Barbara Bartos-Höppner

Stará irská báje plná lásky, jak si ji představuje mladá princezna a obětuje pro ni všechno, jen aby byla s tím, koho miluje.
Tato knížka patří stále mezi mé nejoblíbenější a snad tam i zůstane.:)

17.11.2012 5 z 5


Ostrov draků Ostrov draků František Běhounek

Patří mezi knihy, které bych si chtěla přečíst znovu. Živé popisování a smysluplnost faktů.

17.11.2012 5 z 5


Duch Llana Estacada Duch Llana Estacada Karel May

Jak píše většina, jedna z nejlepších knih Karla Maye. Nepatří asi ke klasickým Mayovkám a možná proto je tak dobrá.:)

17.11.2012 5 z 5


Do země mandarínů Do země mandarínů Karel May

Méně známý román od slavného spisovatele. Je zde vypsáno několik zajímavých filozofickopsychologických otázek. Kniha vhodná k zamyšlení i pobavení.

17.11.2012 5 z 5


Rytíři kněžny Rhonwen Rytíři kněžny Rhonwen Adam Andres (p)

Nádherně napsaný příběh, plný lásky a následné krutosti. Svět opět promyšlen do sebemenších detailů. Všem mohu jen doporučit.

17.11.2012 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Podle mě nejlepší dílo, které kdy Shakespeare napsal. Je to taková humorná tragédie. Sama jsem hrála část této hry a hraje se velmi dobře.

17.11.2012 5 z 5


Jménem krále Jménem krále Vlastimil Vondruška

Kniha má výbornou zápletku a české prostředí je velmi příjemné. Ale zfilmování dle mě nedopadlo nejlépe, bez přečtení knihy, se ve filmu nedá orientovat.

17.11.2012 4 z 5